Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B.

01. 08. 2024. 16:12 >> 16:28

ZA BRODOVE

Država kineskoj banci vraća ratu kredita od 4,3 miliona eura

Vlada Crne Gore dala saglasnost da se Exim Kina banci izmiri dug od oko 4,3 miliona eura po osnovu kredita za kupuvinu brodova jer Crnogorska i Barska plovidba nijesu u mogućnosti da plate dospjele rate.

Vlada je usvojila Informacija o izmirenju obaveza dospjelih 21. jula 2024. godine u okviru kreditnih aranžmana zaključenih između Crnogorske plovidbe AD Kotor i Exim Kina banke, kao i Barske plovidbe AD Bar i Exim Kina banke, za koje je Država izdala garancije.

Kako se navodi u Informaciji Vlada je prihvatila zahtjev Banke za izmirenje dospijelih obaveza, po osnovu garancija izdatih za te kredite, a imajući u vidu da pomenute kompanije nisu u mogućnosti da izmire svoje obaveze, u skladu sa planom otplate kredita.

“U tom cilju, Vlada je dala saglasnost da se Exim Kina banci izmiri iznos od ukupno 4.269.843 američkih dolara od čega 2.441.683 dolara za obaveze dospjele u okviru kreditnog aranžmana sa Crnogorskom plovidbom i 1.828.160 dolara, za obaveze dospjele u okviru kreditnog sa Barskom plovidbom”, saopšteno je iz Vlade.

Ministarstvo finansija je, kako se navodi, zaduženo da, nakon plaćanja garantovanog iznosa, dostavi potrebnu dokumentaciju Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, kako bi bile preduzete sve potrebne radnje radi zaštite imovinsko pravnih interesa Države.

Vlada se upoznala sa Izvještajem o dodijeljenoj državnoj pomoći u 2023. godini.

Prema raspoloživim informacijama koje su dostavljene Agenciji, u momentu sačinjavanja Izvještaja, u 2023. godini je dodijeljena državna pomoć u ukupnom iznosu od 13,186 miliona eura.

“Apsolutni iznos dodijeljene državne pomoći u 2023. godini veći je za 23.24 % u odnosu na 2022. godinu (kada je državna pomoć iznosila ukupno 10.122 miliona eura i manji za 70.65% u odnosu na 2021. godinu (kada je državna pomoć iznosila 44.932 miliona eura)”, saopšteno je iz Vlade.

Kako je pojašnjeno, pravilnikom je izmijenjena metodologija izvještavanja, tako da se sektor poljoprivrede i ribarstva ne iskazuje u godišnjem izvještaju, za razliku od prethodnih godina, kada se podrška poljoprivredi i ribarstvu iskazivala, ali samo u ukupnom iznosu.

Agencija posebno napominje odredbe SSP-a, član 73 (9), koji je prenešen i u nacionalno zakonodavstvo, član 1 stav 2 Zakona, kojim je propisano da se ovaj zakon ne primjenjuje na podsticaje za razvoj poljoprivrede i ribarstva.

“Ovi podsticaji će biti regulisani posebnom regulativom koja se odnosi na državnu pomoć u ovim sektorima, u skladu sa EU pravilima. Horizontalne pomoći u 2023. godini dodijeljene su u 47.3 6% od ukupno dodijeljene pomoći. Od ukupno dodijeljene pomoći u 2023. godini, 38.86 % dodijeljeno je kroz sektorske pomoći”, navodi se u izvještaju sa sjednice Vlade.

Vlada je danas donijela i izmjene i dopune Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPARD III Program).

„Ovom Uredbom omogućuje se realizacija Programa IPARD III, čiji je cilj da pripremi crnogorske poljoprivrednike za ulazak u EU, tako što će sredstva iz IPA III za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja iskoristiti u što većoj mjeri, a što će za posljedicu imati unapređenje kvaliteta proizvoda, povećanje obima proizvodnje, veću konkurentnost i dostizanje EU standarda bezbjednosti hrane u primarnom i prerađivačkom sektoru“, navodi se u saopštenju.

Programom će se, kako se dodaje, finansirati investicije u cilju modernizacije poljoprivrednih gazdinstava, unapređenje postojećih i izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta, kao i unapređenje ruralne infrastrukture i ruralni turizam.

„Predviđena bespovratna podrška poljoprivrednim proizvođačima iznosi ukupno 81,98 miliona eura, od čega je doprinos EU 63 miliona eura ili 75 odsto, dok je nacionalno kofinansiranje 18,98 miliona eura odnosno 25 odsto“, rekli su iz Vlade.

Izmijenjenom Uredbom se korisniku sredstava podrške definiše način korišćenja sredstava podrške iz IPARD III programa, definišu se prihvatljivi korisnici, sektori, investicije i troškovi, uslovi koje je potrebno da ispuni korisnik u cilju dobijanja bespovratnih sredstava, kao i procedura terenske i administrativne kontrole.

„Na ovaj način se korisniku stavlja na uvid i olakšava pregled uslova i procedura dostupnih sredstava za finansiranje investicija, i ujedno podstiče bolja potrošnja sredstava IPARD III programa“, navodi se u saopštenju.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније