Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

23. 07. 2024. 16:12 >> 16:12

konferencija za novinare acg

Tolić: Jačanje avio-dostupnosti ključni zadatak, koncesije se ne treba bojati

Novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG) Roko Tolić kazao je da je jačanje avio-dostunosti zemlje njegov ključni zadatak, najavljuje unapređenje infrastrukture i u Podgorici i u Tivtu do narednog ljeta i zaposlenima poručuje da oni koji rade ne treba da se plaše koncesija.

"U avijaciji se kaže da tri kilometra ceste ne vode nigdje, ali da tri kilometra piste vode u svijet", kazali su iz ACG i naveli da je upravo jačanje avio-dostupnosti Crne Gore ključni zadatak novog izvršnog direktora kompanije, Roka Tolića koji je to saopštio na konferenciji za medije na Aerodromu Podgorica povodom dana kompanije.

“Menadžment ACG se dnevno bavi tom temom – kako da budemo atraktivniji za avio-kompanije i da 2025. napravimo još veći iskorak”, saopštio je Tolić.

U tom kontekstu, iz ACG navode da pripremaju novi cjenovnik.

“Moramo da budemo makar jednako atraktivni kao i naša konkurencija. Mi smo sada u svojevrsnim kliještima između Dubrovnika i Tirane. Probaćemo to da promijenimo vodeći računa o kompaniji, našim mogućnostima ali i o javnom interesu”, objasnio je Tolić navodeći da smatra opravdanim negodovanje dijela javnosti zbog toga što niskobudžetne avio-kompanije zimi napuštaju Crnu Goru.

“Ono što mene boli je što oko 70 hiljada građana iz Crne Gore odlazi u Tiranu gdje nalaze svoje konekcije. To je dio zadatka kog treba da riješim i zbog kog sam izabran za izvršnog direktora ACG”, naglasio je on.

Iz ACG navode da je, imajući u vidu da je Ryanair, prije Tolićevog dolaska u ACG, najavio da će tokom predstojeće zime u Podgorici otkazati sve rute osim Londona, on uspio da izdejstvuje direktan sastanak sa menadžmentom najveće evropske avio-kompanije u njenom sjedištu u Dablinu.

“Vjerujem u pozitivan pomak, ali ćemo više znati u oktobru. Razgovorom smo otvorili mogućnost da zaustavimo taj trend, ali i da napravimo snažniji iskorak u godinama koje dolaze”, pojasnio je Tolić ističući da ne pravi razliku između bilo koje avio-kompanije.

On je objasnio da ACG svake godine avio-prevoznicima odobravaju dvocifrene milionske popuste, ali da ga raduje što je prepoznao i želju crnogorske privrede da značajno doprinese tom procesu.

Uz otvaranje novih ruta, prioritetan zadatak uprave koju vodi, Tolić navodi hitno unapređenje infrastrukture i u Podgorici i u Tivtu do narednog ljeta.

“Čarobni štapić ne posjedujem, ništa se neće dogoditi preko noći. Ali, svakog dana predano radimo na tome da narednu sezonu dočekamo spremniji uz kratkoročna, ali brza rješenja za unapređenje infrastrukture i u Podgorici i u Tivtu. To nam je nasušna potreba”, smatra Tolić.

On smatra da ACG više nemaju vremena da čekaju odluku o koncesiji da bi, makar djelimično, popravili uslove u kojima opslužuju putnike.

“Mi moramo naći mogućnost da proširimo svoje kapacitete za narednu sezonu. Mi ne možemo čekati bilo koga. Imamo svoja sredstva, mi smo stabilna kompanija koja vodi računa o svom razvoju. Centralna vlast, Odbor direktora i menadžment su na istom zadatku. Razumijem da je dalek put od plana na papiru do realizacije, ali, kad postoji dobra volja, naći ćemo i način”, naglasio je on.

Konačnu odluku o eventualnoj koncesiji, kako je podsjetio, donijeće Vlada. Tolić kaže i da razumije nesigurnost među zaposlenima.

“Ljudi koji rade u javnom sektoru imaju strah od nepoznatog. Poznato im je djelovanje po određenim političkim strujama. Ali, rad za koncesionara nije stvar od koje se treba bojati. Strah treba da imaju oni koji nijesu navikli da rade”, napomenuo je on.

A, kada je riječ o zaposlenima ACG, Tolić kaže da je do sada upoznao na desetine koji su sjajni i pravi znalci.

“Od svih službi očekujem srdačnost, profesionalizam i odgovornost u poslu. Oni koji budu voljni to da rade imaju svijetlu budućnost u ovoj kompaniji, a oni koji ne budu na nivou, otpašće sami”, izjavio je Tolić.

Govoreći o tekućoj sezoni koja je, kako navode iz ACG za sada, sa oko milion i po opsluženih putnika rekordna, a koju je pripremila prethodna uprava, navode da je Tolić sa kolegama sada na zadatku da je uspješno sprovede, ali i da pripremi narednu ljetnju sezonu.

“Zahvalan sam kolegama koji su, u nimalo lakim uslovima, na usluzi svim našim putnicima”, rekao je on.

Kada je riječ o internim pitanjima kompanije, Tolić je najavio mogućnost brzog potpisivanja novog Kolektivnog ugovora.

“Razumijevanje postoji, stavovi su ozbiljno približeni. Očekujem da ćemo, uz podršku Odbora direktora, ubrzo potpisati taj dokument koji će učiniti zaposlene još motivisanijima za posao“, precizirao je Tolić.

Izvršni direktor je pohvalio saradnju sa Odborom direktora, a pozitivan zamah očekuje i od, kako je najavljeno, nove ministarke saobraćaja.

“Mislim da opet imamo ‘jaku kartu’ i očekujem dobru saradnju sa novom ministarkom i dobra rješenja za ACG“, zaključio je Tolić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније