Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B. [ Dan ]

15. 07. 2024. 17:55 >> 17:55

U državnoj kasi 7,2 miliona

Hedžing aranžman Vlade donosi milionske uštede u otplati kineskog kredita

Vlada je do sada platila šest rata kredita kineskoj Eksim banci uzetog za otplatu prioritetne dionice auto-puta Smokovac – Mateševo u ukupnom iznosu od 289,88 miliona dolara. Od toga se na otplatu glavnice odnosi 190,5 miliona, a za otplatu kamate 99,43 miliona dolara.

"Na dan 30. jun preostalo je da se otplati ukupno 805,43 miliona dolara. U skladu sa ugovorom o kreditu sa Eksim bankom, krajnji rok za otplatu kredita je 31. januar 2035. godine, što znači da će sve obaveze u vezi sa ovim kreditom biti ispunjene do navedenog datuma", naveli su iz Ministarstva finansija.

Najmanja rata plaćena je 21. jula 2021. godine i iznosila je 37,33 miliona dolara, dok je najveća plaćena 21. januara 2023. godine u iznosu od 41,16 miliona dolara. Prve dvije rate bile su ispod 40 miliona dolara, a posljednje četiri su bile preko 40 miliona dolara, pokazuju podaci Ministarstva dostavljeni „Danu“.

Naredna, sedma rata kredita sa Eksim Kina bankom za potrebe finansiranja izgradnje auto-puta Bar – Boljare, dospijeva na naplatu 21. jula, odnosno za šest dana.

"Sedma rata iznosiće 40,08 miliona dolara. Sedma rata kredita za auto-put, u odnosu na ratu iz januara 2024. godine, biće manja za 0,41 milion dolara, a u odnosu na ratu iz jula 2023. godine, biće manja za 0,61 milion dolara", precizirali su iz Ministarstva finansija, na čijem čelu je Novica Vuković.

Umjesto oko 37,1 milion eura, zahvaljujući hedžing aranžmanu, sedma rata će iznositi oko 33,5 miliona eura. Ukupno gledano, država će u 2024. godini uštedjeti u državnoj kasi oko 7,2 miliona eura, zahvaljujući ovom strateškom potezu, kazali su iz Ministarstva.

Nova vlada, koja je formirana krajem oktobra prošle godine, ubrzo je po formiranju, a prije rate u januara, po drugi put hedžovala kredit za auto-put.

"Zahvaljujući hedžing aranžmanu za kredit za auto-put sa Eksim Kina bankom Crna Gora će u 2024. godini obezbijediti značajne uštede u budžetu. Kroz hedžing aranžman, za kredit sa Eksim bankom, ukupan dug za auto-put je efektivno konvertovan u eure, čime je država postigla veću predvidivost i kontrolu nad svojim finansijskim obavezama eliminisanjem izloženosti države fluktuacijama američkog dolara i smanjujući učešće duga za auto-put u dolarima u ukupnom državnom dugu sa 16,87 odsto na nula odsto. Ovim aranžmanom, kamatna stopa je smanjena sa dva odsto na svega 0,98 odsto, što je prosječna ugovorena eurska kamatna stopa. Ovo značajno smanjenje kamatne stope predstavlja još jedan važan korak ka ekonomskoj stabilnosti i održivosti dugoročnih finansijskih obaveza države", naveli su iz Ministarstvu finansija.

Naredna, sedma rata kredita sa Eksim Kina bankom za potrebe finansiranja izgradnje auto-puta Bar – Boljare, dospijeva na naplatu 21. jula, odnosno za šest dana, i iznosiće 40,08 miliona dolara.

Prva konkretna korist od ovog aranžmana, kako su naveli, već je ostvarena u januaru 2024. godine, kada je Crna Gora uštedjela 3,6 miliona eura, pri plaćanju šeste rate kredita. Umjesto predviđenih 37,24 miliona eura prema srednjem kursu CBCG, država je platila 33,69 miliona eura.

"Očekuje se da će ušteda po osnovu sedme rate kredita, koja dospijeva 21. jula 2024. godine, iznositi oko 3,6 miliona eura. Naime, umjesto oko 37,1 milion eura, zahvaljujući hedžing aranžmanu, sedma rata će iznositi oko 33,5 miliona eura. Ukupno gledano, država će u 2024. godini uštedjeti u državnoj kasi oko 7,2 miliona eura, zahvaljujući ovom strateškom potezu. Ovaj hedžing aranžman je dokaz odlučnosti Crne Gore da osigura finansijsku stabilnost i odgovorno upravljanje javnim dugom. Primjenom ovog finansijskog derivata, ne samo da se eliminiše izloženost valutnim rizicima već se omogućava značajna ušteda koja će pozitivno uticati na državni budžet i ekonomsku stabilnost", zaključili su iz Ministarstva finansija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније