Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina biznis [ R.B. ]

14. 07. 2024. 09:43 >> 09:43
Čitaj mi:

MUJOVIĆ

EPCG će prekid rada TE koštati 70 miliona eura

Procjenjuje se da će zbog višemjesečnog prekida rada Termoelektrane (TE) Pljevlja naredne godine Elektroprivreda (EPCG) za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona eura, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

On je Pobjedi kazao da se radi na tome da ne dođe do povećanja cijena električne energije i da očekuje da će energetske kompanije dati maksimalan doprinos da poskupljenja ne bude.

„Kako smo obaviješteni, EPCG intenzivno radi na tome da nabavi nedostajuću količinu električne energije po najboljem mogućem scenariju. Planirano je da zastoj traje 7,5 mjeseci sljedeće godine, a menadžment EPCG radi u dva pravca, prvi je da se sa izvođačem radova ispregovara da se skrati sami zastoj na šest mjeseci i tako obezbjedi mogućnost da se TE ranije vrati na mrežu, pa samim tim smanji i deficit električne energije koji, potencijalno, treba da uvezemo“, objasnio je Mujović.

On je dodao da je drugi pravac da se krene u nabavku nedostajućih količina, koje se procjenjuju na oko 700 GWh.

„Taj nedostatak je najviše skoncentrisan tokom ljetnjih mjeseci u periodu jun – septembar, a procjenjuje se da će nabavka električne energije koštati EPCG oko 70 miliona eura“, kazao je Mujović.

On je rekao da je menadžment EPCG donio odluku da električnu energiju nabavalja u više navrata vodeći računa o tome u kom mometnu i koji dio nedostajućih količina će nabavljati, a sve po najpovoljnijim komercijalnim uslovima.

„Naravno, pozicija EPCG će zavisiti od ostvarivanja energetskog bilansa do kraja ove godine i kakve će se hidrološke prilike razvijati tokom zime 2024/2025, a naročito tokom prvog kvartala naredne godine“, rekao je Mujović.

On je saopštio da je Ministarstvo energetike tražilo od kćerke kompanije Elektroprivrede Solar gradnje da raskine ugovore sa kompanijom iz Bosne i Hercegovine koja je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i koja se povezuje sa Miloradom Dodikom ,,zbog našeg spoljnopolitičkog kursa i dokazanih partnera na tom putu“.

„Crnoj Gori ne treba takav publicitet, ali ni kompaniji EPCG Solar gradnja koja pokušava da se pozicionira tržišno i u regionu. EPCG Solar gradnja ima dosta izazova i ne treba im dodatni negativni imidž, posebno u dijelu potencijalnih sankcija koje mogu biti posljedica saradnje sa kompanijama koje su na takozvanoj crnoj listi SAD“, rekao je Mujović.

On je naveo da Crna Gora ima odlične bilateralne odnose sa SAD, a potvrda crnogorskoj spoljnoj politici je i to što je premijer Milojko Spajić bio gost Bijeloj kući na poziv predsjednika Joea Bidena u okviru obilježavanja 75 godina NATO.

„Dakle, naši spoljnopolitički prioriteti se ne dovode u pitanje, a dio te politike je i da poštujemo odluke naših partnera“, kazao je Mujović.

On je poručio da očekuje odgovorno ponašanje kompanija iz energetskog sektora u skladu sa državnom politikom.

„Ono što niko ne može da traži jeste da crnogorske kompanije pretrpe finansijsku štetu evenutalnim raskidom postojećih ugovora, posebno ako su sklopljeni u periodu kada se te kompanije nijesu nalazile na crnoj listi, ali će u budućem periodu morati da vode strogo računa i o ovom aspektu“, saopštio je Mujović.

On je objasnio da kompanije u većinskom vlasništvu države posluju u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i da posao Ministarstva nije da vodi poslovnu politiku tih kompanija, već da postavi strateške ciljeve koje želimo dostići u energetici i stvorimo uslove za njihovo ispunjenje.

„Ono što smatram da je greška je što nijesu sami reagovali kako bi zaštitili prije svega kompanije kojima upravljaju, jer je to u najboljem interesu tih preduzeća“, kazao je Mujović.

Odgovarajući na pitanje da li su Vlada i Ministarstvo energetike od strane zapadnih partnera upozoreni da se radi o kompanijama sa crne liste SAD-a, Mujović je rekao da njegov resor nije kontaktiran po tom pitanju, niti je, kako kaže, to odnos koji zapadni partneri imaju prema Vladi i Ministarstvu.

„Ministarstvo je zatražilo mišljenje naših nadležnih institucija, kako bi energetski subjekti imali jasne smjernice za buduće djelovanje“, rekao je Mujović.

On je naveo da će Elektroprivreda kao vlasnik Rudnika uglja (RUP) u saradnji sa menadžmentom te kompanije, koordinisati realizaciju njihovog biznis plana koji će takođe biti izazovan, jer će se zastoj TE Pljevlja iskoristiti da se zaokruži projekat izmještanja rijeke Ćehotine, koji je neophodan za dalju eksploataciju rudnika uglja.

„Ono što je sigurno je da će se nastaviti sa prodajom uglja za široku potrošnju, ovaj proces je očekivan i vjerujem da novoimenovani menadžment RUP-a prati situaciju, uz mogućnost novih plasmana, ukoliko tržište pokaže da postoji potražnja. Više puta sam rekao jasno i javno - vrlo izazovan period je pred nama i tu je na menadžmentima kompanija da dokažu da su zaslužili da upravljaju najvećim crnogorskim energetskim subjektima“, saopštio je Mujović.

On je kazao da je u ovom trenutku rano govoriti o eventualnom procentu poskupljenja električne energije.

„To će zavisiti od od toga kako će EPCG poslovati u ovoj godini i kako će se razvijati situacija tokom prvog i drugog kvartala naredne godine, zatim od hidrološke situacije, cijena električne energije, realizacije i integracije energije iz obnovljivih izvora, ali i od primjena mjera energetske efikasnosti. Kako dobijamo podatke ovih dana, sa toplotnim talasom naša potrošnja dostiže rekordne vrijednosti, pa se teško može reći da se vodi računa o potrošnji“, saopštio je Mujović.

On je dodao da je, primjera radi, u junu distributivna potrošnja za 20 GWh veća nego tokom prošle godine, a za jul se očekuje da bude i mnogo veća.

„Prateći kretanje cijena na berzama ovih dana, možemo vidjeti da se aktivna energija trguje po cijeni od 15 do 20 centi po kWh, što je tri do četiri puta skuplje nego što EPCG snabdijeva svoje potrošače 4,5 centi po kWh“, precizirao je Mujović.

On je poručio da je najvažnije to što će u svakom scenariju osjetljive kategorije stanovništva biti zaštićene.

„Ono što su moja očekivanja od energetskih subjekata je da daju maksimalan doprinos da do povećanja cijena ne dođe. Tu ne možemo prenebregnuti objektivne razloge, Da rezimiram - radimo sve da do toga ne dođe“, zaključio je Mujović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније