Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J.

10. 07. 2024. 17:13 >> 17:19
1
Čitaj mi:

poslat dopis

Ministarstvo: Raskinuti ugovore sa kompanijama sa američke crne liste

U svijetlu medijskih navoda o tome da pojedine kompanije iz energetskog sektora posluju sa privrednim društvima koja se dovode u vezu sa "crnom listom" Sjedinjenih Američkih Država, Ministarstvo energetike i rudarstva uputilo JE dopis nadležnim resorima za davanje smjernica i mišljenja za postupanje u ovakvim situacijama, saopšteno je iz tog resora.

Kako navode, iako Ministarstvo energetike i rudarstva podržava sve poteze kompanija koje vode tržišnom poslovanju, regionalnom pozicioniranju i jačanju konkurentnosti, sa druge strane neće podržati nijedan potez koji dovodi u pitanje spoljnopolitičke prioritete.

"S tim u vezi, Ministarstvo je već uputilo dopis EPCG Solar gradnji da u svijetlu ovih okolnosti razmotri raskid ugovora sa kompanijom koja se dovodi u vezu sa navedenom listom. Takođe, Ministarstvo će preko predstavnika države u Odboru direktora, kao i na redovnim konsultacijama koje se održavaju sa energetskim subjektima, tražiti od njih da se ponašaju u skladu sa tim smjernicama, kako se ovakve dileme i potezi ne bi događali u budućnost", kažu u saopštenju.

Kompanije u većinskom državnom vlasništvu, kako ističu, posluju u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, te Ministarstvo energetike i rudarstva iz tog razloga nije obaviješteno o ovom pitanju, već je o njemu saznalo iz medija.

"EPCG Solar gradnja kao ni CEDIS nijesu informisali Ministarstvo energetike i rudarstva da se radi o kompanijama koje se povezuju sa Miloradom Dodikom. Naprotiv, podsjećamo da je Solar gradnja prilikom potpisivanja ugovora sa pomenutom kompanijom, objavila da  je svjetski poznati proizvođač SIEMENS, prepoznao mogućnosti Kaldera Company i potpisao sa ovom kompanijom ugovor o licenciranoj proizvodnji za cjelokupni proizvodni asortiman primarnih i sekundarnih srednjenaponskih postrojenja tipa 8DJH, SIMOSEC I NXPLUS.  Sjedište SIEMENS- a je u Njemačkoj", zaključuju u saopštenju.

Podsjetimo, Slobodna Evropa objavila je prije dva dana da crnogorske državne kompanije sarađuju sa firmama iz Bosne i Hercegovine (BiH), kojima su u junu uvedene sankcije Sjedinjenih Država zbog povezanosti sa porodicom predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika. Prije objavljivanja 'crne liste' SAD, ugovore su imale potpisane najmanje dvije državne kompanije iz oblasti energetike - "EPCG Solar gradnja" i "Crnogorski elektrodistributivni sistem" (CEDIS).

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније