Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

09. 07. 2024. 13:19 >> 13:19

SJEDNICA ODBORA ZA TURIZAM

Sinergijom privrede i države do bolje avio-dostupnosti Crne Gore

Trenutna povezanost Crne Gore sa regionom, Evropom i svijetom nije na zadovoljavajućem nivou i neophodna je bolja sinergija privrede i države kako bi se osnažila avio dostupnost naše države i produžila turistička sezona, ocijenjeno je na sjednici Odbora turizma i ugostiteljstva Privredne komore, održanoj u hotelu Splendid.

U fokusu je, pored avio-dostupnosti destinacije, bilo i odvijanje ljetnje turističke sezone s akcentom na Opštinu Budva.

Predsjednik Odbora Ranko Jovović je istakao da turistička privreda već duže vrijeme traži mogućnost da kroz model privatno-javnog partnerstva doprinese osnaživanju avio dostupnosti Crne Gore.

Žarko Radulović, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik HG Montenegro stars, kazao je da se Crna Gora suočava sa velikom konkurencijom u turizmu. On je apelovao na hitno djelovanje, istakavši prije svega potrebu za unapređenjem tehničkih kapaciteta aerodroma u Crnoj Gori , budući da su konkurentske destinacije poput Albanije napredovale.

"Potrebno je liberalizovati vizni režim i poboljšati avio-dostupnost kako bi se privukli investitori. Promjene u razmišljanju i postupanju ključne su za budućnost Crne Gore", poručio je on.

Dejan Pižurica, generalni direktor Direktorata za vazdušni saobraćaj Ministarstva saobraćaja i pomorstva i član Radne grupe za poboljšanje avio-dostupnosti Crne Gore, istakao je da trenutna povezanost sa regionom, Evropom i svijetom nije na zadovoljavajućem nivou, što negativno utiče na turizam i druge sektore. Radna grupa, sastavljena od predstavnika resornih ministarstava, aerodroma, Privredne komore i turističkih organizacija, analizirala je situaciju i predložila nekoliko mjera.

"Jedan od ključnih zaključaka je potreba za uspostavljanjem linija od javnog značaja koje bi država podržala", kazao je on, dodajući da je potreban hitan model podrške low-cost prevoznicima kako bismo ih zadržali na tržištu.

Ovo je trenutak kada Aerodromi Crne Gore sa avio-kompanijama dogovaraju rute koje će biti aktivne u Podgorici i Tivtu tokom 2025. godine, i tom kontekstu, nova paradigma kompanije je atraktivan cjenovnik u kombinaciji sa kvalitetnijom uslugom. To je ključna poruka izvršnog direktora ACG, Roka Tolića.

“Veliki igrači prepoznaju naš potencijal, a ja ću dati sve od sebe da ostvarim što bolje rezultate u što kraćem vremenskom roku. Želim da svi zajedno, i privreda i država, učinimo da crnogorski turizam opet procvjeta, kao što to i zaslužuje”, poručio je on.

S obzirom na očekivani rast saobraćaja i tokom naredne godine, ACG će iskoristiti predstojeću zimsku sezonu za unapređenje infrastrukture.

Dragan Purko Ivančević je naglasio da trenutna infrastruktura aerodroma mora biti poboljšana, ali i da ne smije da izostane ni podrška nacionalnom avio prevozniku, čija je uloga ključna za produženje turističke sezone i povećanje broja dolazaka turista.

Dragan Popović, Air Montenegro, istakao je da je važnost toga da Ministarstvo i NTO nastave rad na promociji destinacije, ali da takođe treba uspostaviti snažnu saradnju između turističke privrede, lokalnih uprava i turističkih organizacija kako bi se maksimalno iskoristile sve prilike za privlačenje turista. Posebno je ukazao na potrebu formiranja Fonda za razvoj destinacije, koji bi se finansirao od strane turističke privrede.

"Ovaj fond treba da prepozna najinteresantnija tržišta sa kojih bi trebalo dovoditi turiste, kako bi se ostvario najbolji efekat", rekao je Popović.

Nebojša Jovović, direktor Agencije za zaštitu konkurencije, istakao je važnost zajedničkog pristupa u unapređenju avio dostupnosti. Podsjetio je na specifična pravila koja se primjenjuju na javno finansiranje avio sektora, naglašavajući da Evropska komisija pažljivo prati državne intervencije.

Nikola Vujović, potpredsjednik Privredne komore istakao je da moramo istražiti potencijalne modele kao što su privatni fondovi ili javno-privatna partnerstva, uzimajući u obzir iskustva iz Hrvatske i drugih zemalja.

Ana Tripković Marković, direktorica NTO je kazala da je jedna od podsticajnih mjera usmjerena na unapređenje dostupnosti preko ciljanih letova za šta je izdvojeno 510 hiljada eura za godinu i po dana. Prošle godine je samo Jet2 iskoristio ovaj vid podrške uvodeći London, Mančester i London.

Snežana Pekić iz Sonuba Montenegro je ocijenila da NTO treba izuzeti iz sistema javnih nabavki kako bi efikasnije djelovala i plasirala sredstva podrške.

Svetlana Šljivančanin, generalna direktorica Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je kazala da je, prema podacima, sezona započela uspješno.

Anketa NTO sprovedena proslog mjeseca među turističkim privrednicima, pokazuje da se 80% privrednika izjasnilo da je predsezona bila uspješna ili uspješnija u odnosu na prethodne godine, te da hotelijerski sektor prema podacima NTO I LTO, odnosno prema izvještaju “Stanje na dan”, za prethodnu nedjelju, bilježi veću posjetu u odnosu na prošlu i 2019. godinu. Iako su brojevi optimistični, Šljivančanin je istakla potrebu za zajedničkim naporima kako bi ljetnja sezona bila još uspješnija.

"Nedostaje nam destinacijski menadžment koji bi obezbjedio razvoj putne infrastrukture, uređenje turističkih mjesta jer bez toga ćemo uvijek konstatovati da na istom mjestu imamo turiste, bagere i kranove, što devalvira turističku ponudu. Nijedan objekat kategorije pet zvjezdica ne može da realizuje puni kapacitet ako je kvalitet destinacije na nižem nivou od toga. Kvalitet destinacije određuje i ono što je proizvedeno u njoj - hrana između ostalog izvoz u spostvenoj kući. Imamo nekontrolisano nuđenje kiča koji devalvira naša urbana i sakralna mjesta i devalviraju kvalitet ponude - kazao je Ivančević.

Predstavnici Opštine istakli su ambiciozan kapitalni budžet Budve koji čini 41 odsto ukupnog, te da je između ostalog u planu da svako naselje dobije alternativni prilaz kako bi se rasteretio saobraćaj. Prema njihovim riječima, prioritet će biti rješavanje pitanja atmosferske kanalizacije.

Aleksandar Armenko iz LTO, kazao je da je u kolektivnom smeštaju u Budvi zabilježeno 163 hiljade turista (isto kao lani) i 460.000 noćenja (sedam odsto više), 33.500 izletnika.

Privrednici su ukazali na brojne izazove sa kojim se suočavaju ove godine među kojima se posebno ističu infrastrukturni radovi usred sezone, siva ekonomija, neregulisano pitanje prodaje suvenira, te represivno djelovanje inspekcija i kažnjavanje za svaku nepravilnost bez zakonskog roka za otklanjanje nepravilnosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније