Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

04. 07. 2024. 11:20 >> 11:21
Čitaj mi:

Krnić

Država ignoriše zanatlije, javni poziv za podsticaj otvoren manje od 24 sata

Ministartsvo ekonomskog razvoja je za samo jedan dan otvorilo i privremeno zatvorilo Program za razvoj i promociju zanatstva za 2024. godinu jer je dostignut limit opredijeljenih budžetskih sredstava koja su iznosila 200.000 eura. Kako ističe Mirza Krnić iz Pokreta Preokret, zainteresovane zanatlije su imale svega 22 sata da se prijave, a sredstva koje su opredijeljena za podsticaj jedva da bi bilo dovoljna da se pomognu par zanatskih radionica, dovoljno govori o odnosu države prema ovoj grani privrede.

Javni poziv za učešće u postupku dodjele sredstva kroz Porgram za razvoj i promociju zanatstva za 2024. godinu, kako objašnjava Krnić, je objavljen na sajtu Ministarstva 29.04.2024. godine u 09:07, a samo dan kasnije 30.04.2024. godine u 07:45 na istom sajtu je objavljeno da je taj progam privremeno zatvoren usljed dostizanja limita opredijeljenih bužetskih sredstava.

"Preciznije rečeno, zanatlije su mogle da pokušaju da dobiju podsticaj puna 22 sata i 38 minuta. Postavlja se osnovno pitanje šta je razlog ovakvom ponašanju: neznanje, nepoštovanje zanatlija ili nešto treće što bi bio posao za nadležno tužilaštvo. Usporedbe radi, mi smo prethodne godine uvezli obuće 52,8 miliona eura – 264 puta više od onog što Ministarstvo smatra da je dovoljno za podsticaj razvoja zanatstva, a raznih gotovih proizvoda preko 158,7 miliona eura, što je skoro 800 puta više od onoga što je Ministarstvo opredijelilo da bi cio jedan sektor koji bi mogao smanjiti i ove stavke u uvozu trebalo dobiti od države kao podsticajnu mjeru razvoja.
Oba ova podatka: i javni poziv koji faktički traje jedan dan i iznos koji jedva da bi bio dovoljan da se pomognu par zanatskih radionica govori da vlast ne zanima zanatstvo, još manje njegov razvoj, a najmanje zanatlije, a građani za posljedicu imaju činjenicu da kada im je potrebna i najmanja opravka ili zanatski rad, moraju čekati sedmicama ili mjesecima na raspoloživog zanatliju, kojih je nedovoljno zbog ukupno lošeg ambijenta koji se akumulira više od tri decenije, a što nastavlja po inerciji i aktuelno državno rukovodstvo", navodi Krnić.

Kaže da je potrebno hitno promijeniti i ovakav pristup i ovakvo ignorantsko ponašanje nadležnih prema zanatstvu i zanatlijama kako bismo imali realno efikasniju i funkcionalniju ekonomiju, a u kojoj bi zanatstvo imalo ulogu koju ima u najrazvijenijim zemljama, jer razvijene privrede i ekonomije uopšte bez ovog segmenta privrede nije ni moguće imati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније