Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Milica Kapa [ Dnevnik TVCG ]

26. 06. 2024. 19:51 >> 19:51
Čitaj mi:

REFORME NUŽNE

Reforma penzionog sistema neizvjesna, u PIO veliko povjerenje

Penzioni sistem je više od ekonomske kategorije i stub je socijalne sigurnosti društva, a reforme bez detaljnih analiza mogle bi imati negativne posljedice. To je poručeno sa panela na kojem se govorilo o budućnosti penzionog sistema.

Nakon što je Hrvatskoj prijetio slom penzionog sistema, krajem 2023. godine odlučili su se za mini-reformu.

To podrazumijeva veće penzije, ali i dio štednje koji je moguće povući.

Poučeni iskustvom, susjedi savjetuju Crnoj Gori da u reformu penzionog sistema o kojoj se u posljednje vrijeme čestogovori, ne ulazi bez detaljnih analiza. Sličan predlog i iz Srbije.

Predrag Bejaković iz Instituta za javne finansije i poslovno veleučilište u Zagrebu smatra da bilo kakva ubrzanja i nepromišljene odluke imaju negativne dugoročne posljedice.

Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog savjeta Srbije ima sličan stav.

"Koju god reformu da izaberete morate da idete na finalnu stabilizaciju očuvanja penzionog sistema kao decenijskog nasljeđa", ocijenio je on. 

Kako će izgledati reforma penzionog sistema, predsjedniku države Jakovu Milatoviću nije poznato.

On apeluje na izvršnu vlast da bude transparentna i naglašava da je neophono naći najbolje rješenje za građane.

!Fond PIO nije samo "protočni bojler", kako se često revitalizuje njegova uloga. Fond PIO je obećanje intergeneracijske solidarnosti, ali i međugeneracijskog povjerenja, a to povjerenje nema pravo niko da izigra", kazao je on. 

Iz Ministarstva finansija su više puta pojašnjavali da reforma penzionog sistema nepodrazumijeva ukidanje doprinosa, niti gašenje Fonda PIO, već njegovu transformaciju te da će se cijele proces sprovesti u interesu građana.

S druge strane iz Fidelity konsaltinga ističuda ekomoska situacija u zemlji nije povoljna, skeptični su u odnosu na najaveiz vlade.

"Planirana reforma kojom se najavljuje ukidanje doprinosa govori nam da će reforma se zasnivati na tome da se poveća deficit Fonda PIO sa 35 na 700 miliona eura", ukazao je Miloš Vuković iz Fidelity konsaltinga. 

Vuković se osvrnuo ina najavu povećanja prosječne plate, podsjetivši da bi to moglo da se desi u novembru.

"Moramo biti oprezni i odbaciti iskušenja ekonomskog populizma i kratkoročnih benefita", dodao je on. 

Ipak, Milatović zaključio da nema sumnje da je crnogorskoj ekonomiji bila potrebna reforma sprovedena kroz program Evropa sad 1, u vremenu dok je on bio ministar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније