Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

15. 06. 2024. 17:35 >> 17:35
Čitaj mi:

NAKANADE OD BILEĆKOG JEZERA

Mujović i Petrović u ponedjeljak utvrđuju dugovanja za posljednjih 30 godina

Nakon što je dogovorena isplata naknade Opštini Nikšić za potopljeno zemljište za Bilećko jezero, za tekući i budući period, ministar energetike i rudarstva Saša Mujović sastaće se u ponedjeljak u Podgorici sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske Lukom Petrovićem kako bi se krenulo u proces utvrđivanja dugovanja za prethodnih 30 godina, koliko Opština Nikšić nije prihodovala po tom osnovu i definisala dinamika i modalitet isplate.

Kako navode u saopštenju Ministarstva, pitanje Bilećkog jezera je kompleksno pitanje koje nije riješeno više decenija, a namjera ministra Mujovića je da se sve sporne tačke rješavaju fazno i u okvirima najboljih scenarija za Crnu Goru, u skladu sa zakonima i međunarodnom praksom.

"Uporedo sa Bilećkim jezerom ministar Mujović sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić radi na iznalaženju optimalnog rješenja još jednog naslijeđenog problema koji se odnosi na bivše radnike Rudnika Boksita. Zbog nepovezanog radnog staža i zaostalih dugovanja radnici su blokirali ulaz u rudarsku jamu i onemogućavaju rad tri likvidne crnogorske kompanije.
Ministar vodi intenzivnu aktivnost za osiguravanje održive budućnosti Željezari Nikišić, pa se već 20. juna očekuje dolazak visoke delegacije renomirane kompanije Duferco i susret sa premijerom Spajićem. Zaposleni u Željezari i njihova budućnost će biti u posebnom fokusu, ali i perspektiva za pokretanje novih pogona u Željezari i otvaranje mogućnosti za uposlenjem dodatne radne snage", navode u saopštenju.

Da su međunarodne aktivnosti ministra Mujovića urodile plodom, kako dodaju, pokazuje i pismo namjere koje je uputila norveška kompanija NTE Energy, koja je primarni proizvođač obnovljive energije u sjevernoj Norveškoj. Kompanija upravlja s 19 hidroelektrana u potpunom vlasništvu i nekoliko elektrana u djelimičnom vlasništvu, doprinoseći ukupnoj proizvodnji od 4.100 GWh.

"Namjera NTE Energy je da ulaže u obnovljive izvore u Crnoj Gori kako bi se, kako su naveli, podstakao ekonomski rast i Crna Gora pozicionirala kao odgovoran globalni igrač u prelazu na čistu energiju. Njihovi planovi se odnose na potencijal vode, vjetra I sunca a, kako su naglasili, projekti će se pridržavati rigoroznih ekoloških standarda i služiti kao platforma za razmjenu znanja između Norveške i Crne Gore. Ministarstvo energetike I rudarstva je snažno posvećeno prosperitetu Crne Gore i kreiranju ambijenta koji će doprinijeti ekonomskom snaženju naših građana", navode u Ministarstvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније