Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

14. 06. 2024. 14:25 >> 14:25
Čitaj mi:

POZVAO DONOSIOCE ODLUKA NA OZBILJNOST

Mugoša: Površno tumačenje rasta BDP-a nije relevantno

Površno tumačenje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) nije relevantno, poručio je potpredsjednik i poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, i pozvao sve donosioce odluka na ozbiljnost i odgovornost.

On je na mreži X, komentarišući podatak o rastu BDP-a u prvom kvartalu, naveo da je na javnoj sceni prisutna nepotrebna površnost u tumačenju statističkih podataka.

“Šest godina sam u crnogorskom parlamentu i šest godina ukazujem izvršnoj vlasti da rast BDP-a ne tumači na dnevno-politički način”, naveo je Mugoša.

On je dodao da je svakako dobro i veoma poželjno što BDP raste, ali da površno tumačenje rasta BDP-a nije relevantno.

Prema njegovim riječima, rast BDP-a ne znači apriori rast standarda građana, zbog toga što rast BDP-a može biti posljedica povećanog iznosa određenih kategorija koje ulaze u njegov obračun, a koje nijesu u direktnoj korelaciji sa rastom standarda.

Mugoša je naveo da je na primjer ove godine u prvom kvartalu porastao BDP u značajnoj mjeri zbog rasta kategorije “promjena zaliha”, iako je u prvom kvartalu prisutan pad u turizmu, pad investicija i pad izvoza.

Mugoša je podsjetio da podatke o promjeni zaliha Monstat dobija anketom od preduzeća, a one po definiciji predstavljaju vrijednost materijala, nedovršene proizvodnje, gotovih proizvoda i robe.

“A to što nam u kontinuitetu dvije trećine BDP-a čini potrošnja govori o (ne)kvalitetu i dugoročnoj (ne)održivosti našeg sistema i o tome najmanje diskutujemo a to je suština. Pogledajmo i rast kreditnih zaduženja građana i to potrošačkih (nenamjenskih) kredita. Pogledajmo rast cijena i realnu kupovnu moć građana. Pogledajmo i situaciju u kojoj se nalazi većina mikro i malih preduzeća”, poručio je Mugoša.

On je saopštio da se umjesto bavljenja dnevno-političkim marketingom moramo baviti suštinom kvaliteta našeg društveno-ekonomskog sistema, napominjući da je više puta ukazivao da zbog neadekvatne strukture naša ekonomija raste, ali se ne razvija.

Mugoša je kazao da standard, osim kupovne moći, podrazumijeva i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga, obrazovanja, socijalnih usluga, kvalitet putne i komunalne infrastrukture i drugo.

“Da li su navedene kategorije standarda adekvatnog kvaliteta, neka građani prosude”, rekao je Mugoša napominjući da površnim tumačenjem rasta BDP-a u prvom kvartalu ispada da je samo jedna zemlja EU isped nas po rastu i razvoju.

Mugoša je poručio da građani ne zaslužuju “igranje” sa njihovim zdravim razumom.

“Zbog toga pozivam sve donosioce odluka na ozbiljnost i odgovornost”, zaključio je Mugoša.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније