Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J./D.B. [ Darko Bulatović, TVCG ]

03. 06. 2024. 11:40 >> 13:32
Čitaj mi:

za 586 radnika dug 3 miliona eura

Bivši radnici Boksita protestovali na kopu Seoca, traže isplatu potraživanja

Novi protest bivših rudara rudnika Boksita na kopu Seoca i to nakon što je evidencijom u katasatar nepokretnosti utvrđeno da značajan dio imovine i dalje pripada stečajnoj masi kojom je svih ovih godina upravljala kompanija Uniprom metali biznismena Veselina Pejovića.

Stečajni upravnik Nenad Amidžić kazao je danas pred okupljenim radnicima da je u Posjednovnom listu izdatom 25. maja evidentirana i Upravna zgrada na Seocima kao i 17.000 m2 zemljišta.

Radnici su tražili tada da se utvrdi stavrno stanje imovine kako bi mogli da naplate svoja više milionska potraživanja, nakon čega su imali i sastanak u Ministarstvu energetike i rudarstva.

"To sad pripada stečajnoj masi. U stečajnoj masi Rudnika boksita imamo još na Morakovu nekih 429.000 m2 i to je to sa čime mi u ovom momentu raspolažemo, kao stečajna uprava", kazao je Amidžić.

Do upisa u Posjedovni list, kako je kazao Amidžić, Uniprom je koristio zgradu za svoje potrebe.

"U ovom periodu ja sam angažovao firmu koja će izvršiti procjenu imovine, tako da za sljedećih 7 do 10 dana ćemo imati tačnu informaciju sa koliko imovine u novcu raspolažemo. Tako da ćemo nakon toga objaviti oglas o prodaji imovine i čekati kupca", kazao je stečajni upravnik.

Tokom jednog od prethodnih sastanaka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, kako je naveo, Uniprom je izrazio interesovanje da kupi zgradu.

"Vidjećemo sad, procedura ide tako, imovina se mora oglasiti, da bi u tom momentu, nakon isteka oglasa Uniprom, nadam se da će, da kažem, učestvovati u tom oglasu", kazao je Amidžić.

On je kazao i da će u međuvremenu razmotriti i iznos koji bi trebalo da Uniprom isplati na ime naknade za korišćenje zgrade u prethodnom periodu.

Stečajni upravnik ipak smatra da prodaja ukupne imovine neće biti dovoljna za izmirenje svih obaveza iz prvog isplatnog reda.

"Znači, ako mogu da uzmem sebi za pravo, ja smatram da neće biti dovoljno. Znači, i da se proda ova zgrada i da se proda ova imovina na Morakovu, da to neće biti dovoljno sredstava za izmirenje svih obaveza iz prvog isplatnog reda", kazao je Amidžić novinarima.

On je kazao i da se za poreze i doprinose duguje 440.000 eura i 2,5 miliona eura na ime obaveza po osnovu raznih zarada radnika iz prethodnog perioda.

"Znači, blizu 3 miliona imamo od prilike obaveza prema radnicima", precizirao je Amidžić i kazao da se potraživanja odnose na 586 radnika.

Stečaj je u Rudnike boksite uveden 2013. godine.

Milojica Knežević ispred okupljenih bivših radnika traži da se ispita kako je nekad upravna zgrada Rudnika buksita, stare mašine i druga imovina, prodata bez saglasnosti radnika koji su bili kao akcionari i suvlasnici kompletne imovine.

"Kada je država donijela odluka da se Rudnici boksita prodaju mogli su da nas sve obeštete, ali su oni prodai naše objekte i kapital gdje smo mi suvlasnici. Ovo je zemlja čuda. Uniprom metali posluju u našim prostorijama, tražimo da nam se sve ovo nadoknadi, sve dosad što su koristili naše prostorije i zemlju i plati po određenoj cijeni“, kazao je Knežević.

On poručuje nadležnima da hitno riješe pitanje imovine nekadašnjih Boksita i potraživanja bivših radnika, ali i mendžmentu Unimprom metala poručuju da ne mogu više koristiti kop na Seocima dok se ne riješi sve.

‘’Ukoliko oni uđu u naš krug mi ćemo preduzeti neke radikalnije mjere. Dok Vlada Crne Gore zajedno sa Unipromom ili sa kim su trgovali ne izmire naše obaveze, Boksite mogu da zaključaju i to je naš krajni cilj", kazao je Knežević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније