Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M.

31. 05. 2024. 19:59 >> 19:59
Čitaj mi:

BRANKO KRVAVAC

"Suficit budžeta od 55 miliona eura pokazatelj odgovornog upravljanja javnim finansijama"

Prema podacima Ministarstva finansija o izvršenju budžeta, za prva četiri mjeseca ove godine ostvaren je pozitivan budžetski rezultat tj. suficit budžeta od 55 miliona eura. Prihodi budžeta u periodu januar-april veći su u odnosu na prošlu godinu za gotovo 100 mil. eura što je rast od 12,4 odsto, a u odnosu na planirane za 86,6 miliona eura ili 10,7 odsto, saopštio je funkcioner PES-a Branko Krvavac.

"Ukoliko izuzmemo efekat jednokratnih prihoda, u odnosu na prethodnu godinu, ukupni prihodi veći su za čak 167 miliona eura ili preko 23 odsto. Na drugoj strani, Kapitalni budžet kroz koji se finansiraju infrastrukturni projekti, veći je u odnosu na isti period prošle godine za 113%", saopštio je Krvavac.

Ovakav budžetski rezultat ostvaren je, kako je saopšteno, i pored povećanja minimalne penzije na 450 eura kao prve mjere programa „Evropa sad 2“ čime je unaprijeđen standard za preko 74 000 penzionera.

"Naša politička konkurencija je prilikom usvajanja Zakona budžetu za 2024. godinu tvrdila da će se povećanje minimalnih penzija finansirati iz zaduženja, povećanja PDV-a, prodaje Elektoprivrede Crne Gore i sl. Danas nakon sedam mjeseci rada 44. Vlade upravo egzaktni podaci su ti koji demantuju te tvrdnje, a na korist svih građana Crne Gore", saopštio je Krvavac.

Kaže da ostvareni suficit upravo pokazuje da nijedan cent troškova nastalih po osnovu povećanja minimalnih penzija nije finansiran iz zaduženja već naprotiv, "kao što smo i najavili prilikom usvajanja budžeta, iz tekućih prihoda".

"Ovaj rezultat ostvaren je upravo u mjesecima kada je finansiranje budzeta najizazovnije imajući u vidu da se najveći dio prihoda naplati tokom ljetnje turističke sezone koja nas tek očekuje. Nastavljamo dalje, odlučni da govorimo o reformama koje unapređuju standard svih građana bez selektivnosti kojom smo svjedočili u godinama iza nas, razvoju infrastrukture i evropskim integracijama", istakao je Krvavac.

Poslao je poruku da treba da se "takmičimo u rezultatima a ne dnevno političkim manipulacijama".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније