Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.

30. 05. 2024. 14:49 >> 16:06
4
Čitaj mi:

VLADA

Mujović: Rudnika Brskovo neće biti

Stekli su se uslovi za raskidanje Ugovor o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju rude za prostor bivšeg rudnika Brskovo, kazao je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

"Rudnika u Mojkovcu neće biti", kazao je Mujović i dodao da će Vlada raskinuti ugovor za kompanijom "Tara resources".

Vlada je, kaže Mujović, detektovala određeno kršenje ugovora od kocesionara.

"Obavijestili smo koncesionara i dali mu rok od 30 dana da ispravi nedostatke, međutim, taj rok je istekao 25. maja, nijesmo dobili odgovor što znači da smo stekli uslove da jednostrano raskinemo ugovor", naglasio je on. 

Mujović je kazao da nema potrebe za davanje novih rokova.

"Pokazali smo odgovoran stav, prema kompaniji smo pružili fer uslove da u razumnom roku isprave nedostatke. Investicije i investitori su dobrodošli u Crnu Goru, ali oni koji poštuju zakone", naglasio je on. 

Mujović je naglasio da je problem bila studija izvodljivosti koja se kosila sa važećim zakonima Crne Gore. 

Poručio je da koncesionar ima pravo na žalbu i arbitražu. 

"Kakva će biti njihova odluka, to je na njima, spremni smo na sve scenarije", istakao je Mujović. 

Na pitanje ukoliko bi izgubili arbitražu, koliko bi taj proces bio štetan za budžet, Mujović je kazao da je nemoguće procijeniti kolika bi bila šteta iz ove perspektive. 

Mujović je kazao da Rudnik Brskovo nikada više neće funkcionisati u obliku u kakvom je nekada funkcionisao.

"Hoće li za 50 ili 100 godina biti neki novi rudnik, ja to sad ne mogu odgovoriti, mi imamo te resurse i da li će se nekada stvoriti da bude neki rudnik, ja ne mogu da tvrdim. Ali, ono od čega je Mojkovac stradao, od čega su se ljudi oporavljali 30 ili 40 godina apsolutno neće biti, to garantujem", kazao je Mujović. 

Dvije kompanije zainteresovane za pogone Željezare

Kompanije Enec i Duferco zainteresovane su za kupovinu pogona Čeličane i Kovačnice nikšićke Željezare, odnosno strateško partnerstvo, saopštio je  Mujović i dodao da će stav Vlade po tom pitanju biti poznat do 10. juna.

„Enec je zainteresovan za kupovinu, a Duferco za strateško partnerstvo. Te ponude su na stolu i Vlada će po tom pitanju imati stav do 10. juna, kada je zakazana Skupština akcionara na kojoj će biti donijeta odluka“, rekao je Mujović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

On je podsjetio da je švajcarska kompanija 8B Capital jedina aplicirala za pojedinačne pregovore za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, kao i da je Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) usvojio predlog njihove ponude, koja je data u formi Nacrta ugovora o zakupu proizvodnih kapaciteta Željezare.

Mujović je naglasio da je zadatak i cilj Vlade da pitanje Željezare bude riješeno na najbolji način.

„Nama je najvažnije da na pravi način riješimo pitanje Željezare, a ne da fingiramo rješenje. Mi želimo da ono bude održivo. Ranije su se pravili razni biznis planovi, presijecale vrpce i pravile foto sesije, ali mi to ne želimo“, poručio je Mujović.

On je dodao da namjeravaju da sprovedu dodatnu kontrolu i da će ljestvica zahtjeva Vlade biti visoka.

„Neću dozvoliti da se ugovor raskida poslije godinu. Ne želim nove namete i dugove za državu. Zato smo i tražili čvrste garancije“, kazao je Mujović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније