Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B.

30. 05. 2024. 12:40 >> 12:41
Čitaj mi:

SJEDNICA UOZZZCG

Za nova radna mjesta i obuku nezaposlenih 1,8 miliona eura

Zavod za zapošljavanje realizuje programe vrijedne 1,8 miliona eura čiji je cilj za otvaranje novih radnih mjesta i obuku nezaposlenih, saopšteno je nakon sjednice Upravnog odbora ZZZCG.

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, kojim je predsjedavao Aleksandar Šipčić, usvojio je odluke o finansiranju tri programa namijenjena nezaposlenim sa evidencije.

Kako je saopšteno iz ZZZCG Upravni odbor je usvojio odluku o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od milion eura za finansiranje 21 projekta za zapošljavanje lica sa invaliditetom.

»Kroz ove projekte biće uključene 174 osobe sa invaliditetom sa evidencije nezaposlenih, od čega će 117 lica biti zaposleno tokom trajanja projekta, a 45 nakon završetka projekta, u trajanju od najmanje devet mjeseci«, saopšteno je iz ZZZCG.

Programom "Osposobljavanje za samostalan rad", koji je odobren u iznosu od 705.542 eura, biće podržano zapošljavanje 207 nezaposlenih.

»Od toga, 72 lica će biti angažovana kod 14 poslodavaca iz javnog sektora, a 135 lica kod 66 poslodavaca iz privatnog sektora. Kroz program učesnici će steći radno iskustvo i unaprijediti znanje i vještine, potrebne za samostalno obavljanje poslova u skladu sa stečenim nivoom obrazovanja, a poslodavci obezbijediti potrebnu radnu snagu«, navodi se u saopštenju.

Upravni odbor je usvojio i Program "Podsticaji za zapošljavanje" u iznosu od 99.980 eura kojim će biti omogućeno zapošljavanje 22 osobe iz evidencije Zavoda za zapošljavanje kod 14 poslodavaca, u trajanju od najmanje 12 mjeseci.

»Ovaj program ima za cilj podsticanje poslodavaca da zaposle lica sa evidencije nezaposlenih sa izrazitim poteškoćama u pronalaženju posla, koja usled nedovoljne i neadekvatne ponude radnih mjesta za koja posjeduju tražena znanja, vještine i kompetencije pripadaju kategoriji dugoročno nezaposlenih lica i drugih teže zapošljivih lica. Takođe, cilj je otvaranje novih radnih mjesta ili obezbjeđenje nedostajuće radne snage za obavljanje poslova radnih mjesta koja mogu biti održiva i nakon završetka subvencije u trajanju od osam mjeseci, a koju poslodavac može ostvariti za isto nezaposleno lice, samo po jednom osnovu za istivremenski period«, saopšteno je iz ZZZCG.

Kako poručuju, realizacijom ovih programa, Zavod za zapošljavanje Crne Gore nastavlja sa ostvarivanjem ključnih ciljeva u domenu aktivne politike zapošljavanja - podsticanja zapošljavanja, unapređenja kompetencija nezaposlenih lica i unapređenja saradnje sa poslodavcima, u skladu sa Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније