Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

30. 05. 2024. 09:50 >> 11:02
Čitaj mi:

rezultati istraživanja

Dodatne zabrane u upotrebi duvanskih proizvoda negativno bi uticale na poslovanje ugostitelja

Izmjene aktuelnog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, posebno u dijelu potencijalnih uvođenja novih ograničenja upotrebe bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, negativno bi uticale na poslovanje ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja.

Istraživanje, sprovedeno među vlasnicima i menadžerima ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori ukazuje da više od polovine ispitanika (59 odsto) vjeruje da bi dodatne zabrane u okviru izmjena postojećeg Zakona direktno uticale na navike građana, te posljedično dovele do pada prometa i manjeg obima posla u ugostiteljskim objektima.

"Rezultati ispitivanja pokazuju uvjerenje među vlasnicima i menadžerima ugostiteljskih objekata da bi dodatna zabrana korišćenja bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru navela ljude da djelimično ili u potpunosti krše ovu zabranu (55%), dok nemali broj njih misli i da bi dodatne zabrane navele korisnike alternativa da se vrate upotrebi cigareta (47%)", saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Istraživanje koje je sprovedeno u okviru priprema za turističku sezonu pokazuje veliku zabrinutost među ugostiteljima da bi nova ograničenja opteretila poslovanje u turizmu, ali i nepovoljno uticala na svijest pušača pa samim tim i na zaštitu javnog zdravlja, te se očekuje sinhronizacija djelovanja i partnerski odnos između javnog i privatnog sektora.

"Govoreći o efektima aktuelnog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji je usvojen 2019. godine, ispitani ugostitelji smatraju da su njegove odredbe uglavnom zadovoljavajuće (80%), jer je jasno definisao način na koji se duvanski proizvodi i novi proizvodi na bazi duvana i nikotina koriste u zatvorenom prostoru", navodi se u saopštenju.

Istraživanje je sprovedeno tokom maja 2024. u 18 gradova i opština u Crnoj Gori, među 300 vlasnika i menadžera koji raspolažu ugostiteljskim objektima površine od 50 do 200 kvadratnih metara.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније