Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Portal RTCG ]

24. 05. 2024. 06:44 >> 08:44
1
Čitaj mi:

idejno rješenje

Trasa auto-puta odgovara Berancima

Idejno rješenje trase auto-puta koji bi u trećoj dionici prošao kroz Berane trenutno je mnogo povoljnije i bolje za ovaj grad od onog prethodnog, takozvanog dolinskog i donosi rasterećenje za mnoge stanovnike ovog grada. Iz službe glavnog gradskog arhitekte Portalu RTCG su kazali da stanovnici velikih naselja Lužac, Dolac i Beranselo mogu biti mirni, jer je posljednje što je u opticaju da autoput prođe brdskom, odnosno padinskom varijantom.

„To znači da autoput neće biti građen dolinskom trasom, i neće ugroziti ta naselja koja su u proteklim decenijama i godinama postala pakrtično velika, bolje reći prigradska. Do prije nekoliko mjeseci to  je bilo neizvjesno, tako da je tamo bila zaustavljena svaka dalja gradnja, a ta naselja su vrlo atraktivna“ – kazali su našem portalu iz te službe.

Prema njihovom objašnjenju, sve je to još uvijek daleko, dok se na završi druga faza do Andrijevice, ali idejno rješenje trase za dionicu kroz Berane je do sada bilo neizvjesno, zbog čega je u Beranama vladala velika neizvjesnost kuda će autoput proći. „Ako bi ste željeli da vam slikoviti objasnimo, autoput definitivno neće prolaziti dolinskim dijelom kroz Berane. Na teritoriju beranske opštine on će ući negdje u sleu Vinicka, i zatim će dolinom Lima ići dalje prema gradu. U ovom trenutku ne znamo tačno dionicu kroz naselja Buče i Pešca, ali mislimo da i tu ide neka visinska varijanta“ – kazali su iz službe.

U dijelu ulaska u prigradsko naselje Lužac, autoput bi trebalo da ide kroz brda, daleko iznad kuća. „Prevladala je dakle padinska varijanta, gdje je zapravo najlakše u smislu da ima najmanje imovinsko pravnih problema. Tako će se zaboći ova dva najveća prigradska naselja, i dalje daleko i iznad manastira Đurđevi stupovi i naselja Beranselo“ – objasnili su.

Ovo je, kako su kazali našem portalu, najbolja varijanta od svih koje su bile do sada u opticaju za dionicu autoputa kroz Berane. „U ovom trenutku znamo da bi jedna ulazno-izlazna Petlja za Berane trebalo da bude negdje u dijelu Buča. Mislimo da ovo idejno rješenje znači velika rasterećenja za naše građane koji su do sada brinuli hoće li autout ugroziti njihova imanja i kuće“ – kazali su našem portalu iz službe glavnog gradskog arhitekte. Iako je dionica kroz Berane još uvijek daleko od realizacije, ovi podaci znatno su murili stanovnike velikih gradskih i prigradskih naselja u Beranama.

U ovom trenutku je izvjesno da bi druga dionica, od Mateševa do Andrijevice, trebalo da počne da se gradi već iduće godine, i na toj dionici autoput će proći tunelom ispod Trešnjevika, i ta dionica bi trebalo da se završava petljom na sadašnjem ulazu u uvoj grad, kod mosta Bandovića. Na toj dionici spornom se pokazala trasa kroz naselja pored starog puta koji vodi do Parka prirode Komovi, naročito u dijelu naselja Kralje, gdje je već bilo nekih protesta građana imanja i kuća koji su bili previđeni eksprorpijaciju. Prema trenutnim planovima druga dionica autoputa trebalo bi da se zvrši znatno lakše od prve dionice, koja se smatra najtežom, zbog konfiguracije terena i dominacije kamenitih brda i planina. 

Druga dionica osim što je mnogo lakša za rad, dosta je i kraća, svega 23,5 kilometara, i mogla bi relativno brzo da se završi.

Na trećoj dionici nema skoro nikavih velikih prepreka, tako da bi mogla da se gradi brzo, što će svakako zavisiti od brzine hoda Crne Gore prema Evropskoj uniji, i evropskih fondova koji će se kreditno otvarati za završetak ovog velikog poduhvata, kojim će se atuput iz Crne Gore spojiti sa autoputem kroz Srbiju onako kako je bilo i planirano u mjestu Boljari, na pešterskoj visoravni.

Iako mnogi smatraju da je sve to još uvijek „na dugom štapu“, otvaranje puta od Berana do Kolašina preko Jelovice, i skraćivanje putovanja za Podgoricu za čitav sat, do sat i po, donijelo je blagi optimizam i povratilo uvjerenje da izgradnja putne insfrastrukture, odnosno autoputa potpuno promijeniti poziciju sjevernih gradova i da će početi valorizacija sjevera.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније