Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B.

06. 04. 2024. 10:35 >> 10:36
Čitaj mi:

KONFERENCIJA PKCG

Uticaj inovativnih tehnologija na održivi razvoj

Privredna komora Crne Gore je u saradnji sa Udruženjem francusko-crnogorskih preduzeća i La French Tech Podgorica, organizovala Konferenciju o novim tehnologijama "Uticaj inovativnih tehnologija na održivi razvoj".

Cilj je bio razmatranje mogućnosti saradnje na unapređenju društvenog i ekološkog uticaja tehnoloških startapova, prilagođenih stvarnim potrebama i kapacitetima državnih institucija i kompanija.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović istakao je u pozdravnom govoru da je Konferencija omogućila okupljanje stručnjaka iz različitih oblasti kako bi zajedno radili na pronalaženju rješenja koja će podržati održivi razvoj, i ukazali na izazove i prilike koje donose inovativne tehnologije u ovom kontekstu.

Takođe, ona je otvorila mogućnosti za predstavljanje primjera dobre prakse i direktne razgovore privrednika dvije zemlje.

"Francuske kompanije specijalizovane za nove tehnologije pokazale su interes da svoje znanje i iskustvo u domenu tehnoloških startapova, a koji imaju pozitivan uticaj na društvo i životnu sredinu, podijele sa institucijama i kompanijama u Crnoj Gori", rekao je Radovanović.

Ističe da Crna Gora ima prilično povoljan ambijent za razvoj inovativnih startapova i IT. Inkubatori, akceleratori i coworking prostori sve su popularniji i pružaju podršku novim preduzetnicima u vidu infrastrukture, prostora za rad, mentorstva, povezivanja s institucijama i investitorima.

Prema njegovim riječima privredni sistem Crne Gore zahtijeva strukturne reforme koje će osigurati održivi ekonomski razvoj.

"Crna Gora i Francuska imaju potencijal za saradnju u različitim sektorima, uključujući i obnovljive izvore energije, turizam, poljoprivredu, šumarstvo, digitalnu transformaciju, kao i ekološku i održivu privredu. Ove oblasti pružaju mogućnosti za razmjenu znanja, tehnologija i investicija koje bi mogle donijeti koristi objema zemljama. Takođe, saradnja u području obrazovanja, kulture i naučnih istraživanja može unaprijediti naše veze", rekao je potpredsjednik Komore.

Nathan Laufer, predsjednik La French Tech Podgorica izrazio je posebnu zahvalnost Privrednoj komori, kao i svim partnerima koji su omogućili ovaj događaj.

"Za mene je Crna Gora jedna od najljepših zemalja na svijetu i ima privlačno okruženje i brojne prednosti, posebno za novu generaciju digitalnih nomada. Zato smo odlučili da baš ovdje organizujemo današnju konferenciju", istakao je on.

Prema njegovim riječima, sajber napad koji je pogodio Crnu Goru imao je razoran efekat na brojne institucije, što je, kako navodi, bio alarm da se dodatno razvije digitalna infrastruktura, ali uz primjenu strategija koje poštuju životnu sredinu, te stvori energetski samoodrživi Data Centar visokog kvaliteta za smještanje osjetljivih informacija zemlje. U tom procesu, navodi, French Tech može puno pomoći Crnoj Gori.

"French Tech je misija Francuske države sa ciljem da uspostavi mostove između Francuske i lokalnih zemalja, okupljajući zajednice startapova, investitora, donosilaca odluka i većih kompanija", istakao je on.

Dodao je da je glavni cilj da se pronađu primjenjiva rešenja za održiv razvoj.

Laufer je kazao da imperativ nastavak jačanja saradnje između Francuske i Crne Gore, kao i njihovih kompanija, sa posebnim fokusom na mlade i startapove, kako bi im se omogućilo da rade u Crnoj Gori i zarađuju dobro jer mogu osvojiti evropska tržišta, ali i doprinijeti održivom razvoju.

Marie Maskay, ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, kazala je da današnja konferencija predstavlja izuzetan događaj koji okuplja široku lepezu stručnjaka, predstavnika industrije i javnosti kako bi podstakli razmjenu ideja i možda započeli nove projekte u oblasti novih tehnologija i održivog razvoja.

"Želim zahvaliti organizatorima ovog skupa koji uvijek djeluju inteligentno i dijele zajedničke ciljeve, a to je razvoj ekonomije Crne Gore u povoljnoj preduzetničkoj klimi", rekla je ona.

Prema njenim riječima, Francuska želi da sarađuje sa Crnom Gorom kako bi zajednički radili na novim inovativnim pristupima za crnogorsko tržište.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније