Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

28. 03. 2024. 16:27 >> 16:27

USVOJEN Program RADA ZZCG

Planiraju set mjera za više od 2.000 nezaposlenih

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZCG) usvojio je Program rada za 2024. godinu. Kako se navodi u njihovom saopštenju, Zavod u ovoj godini, između ostalog, planira da sprovede set mjera i programa za više od 2.000 nezaposlenih.

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore usvojio je, na sjednici kojom je predsjedavao Dejan Vojvodić, Program rada za 2024. godinu. Tim dokumentom su utvrđene mjere i aktivnosti iz Akcionog plana zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa a pripremljen je i u skladu sa Zakonom o državnom Budžetu, za tekuću godinu.

Kako navode u saopštenju, Zavod je planirajući aktivnosti, vodio računa da se nezaposlenima i ostalim tražiocima zaposlenja, u skladu sa prepoznatim potrebama, obezbijedi adekvatna podrška definisana Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. U tom smislu poručuju da će i ove godine, posebna pažnja biti posvećena pripremi nezaposlenih za uključivanje u tržište rada i programe aktivne politike zapošljavanja.

"U cilju povećanja zapošljivosti i zaposlenosti na otvorenom tržištu kroz programe će podrška biti namijenjena: mladim licima, licima nedovoljnog i neodgovarajućeg obrazovanja, ženama, pripadnicima RE populacije, korisnicima materijalnog obezbjeđenja porodice, kao i licima koja su u evidenciji nezaposlenih duže od 12 mjeseci. U 2024. godini uveden je set novina u realizaciji programa aktivne politike zapošljavanja u cilju njihovog usaglašavanja sa evropskom praksom i kvalitativnim unapređenjem. Jedna od najznačajnijih novina je da će u programima 'Osposobljavanje za rad kod poslodavca', 'Osposobljavanje za samostalan rad' i 'Podsticaji za samozapošljavanje', pored finansiranja lica uključenih u programe od strane Zavoda biti obavezno i njihovo finansiranje od strane poslodavaca", navodi se u njihovom saopštenju.

Kako su kazali, program 'Obrazovanje i osposobljavanje' obuhvatiće se najmanje 320 nezaposlenih za šta će biti opredijeljeno 170.000,00 eura. 'Osposobljavanje za samostalan rad' uključiće najmanje 230 nezaposlenih a obim sredstava za finansiranje ovog programa iznosi 784.000,00 eura.

Zavod će, dodaju, finansijski podržati realizaciju programa za samostalno obavljanje poslova kod poslodavaca iz privatnog i javnog sektora, i to u visini od: 70 odsto ukupnih sredstava za finansiranje programa kod poslodavaca iz privatnog sektora i 30 odsto ukupnih sredstava za finansiranje programa kod poslodavaca iz javnog sektora.

Kroz program 'Osposobljavanje za rad kod poslodavca' biće angažovano najmanje 415 nezaposlenih za šta će biti opredijeljeno 946.000,00 eura. Zavod će finansijski podržati realizaciju programa kod poslodavaca iz privatnog i javnog sektora, i to u visini od: 80 odsto ukupnih sredstava za finansiranje programa kod poslodavaca iz privatnog sektora i 20 odsto ukupnih sredstava za finansiranje programa kod poslodavaca iz javnog sektora.

"Mjera 'Podsticaji za samozapošljavanje' biće realizovana dodjelom 500.000,00 eura bespovratnih sredstava za najmanje 50 nezaposlenih lica koja će osnovati jedan od oblika obavljanja privredne djelatnosti, u njemu zasnovati radni odnos i shodno poslovnoj viziji razvoja sopstvenih biznis ideja otvoriti najmanje 15 novih radnih mjesta. Bespovratna sredstava za samozapošljavanje koja se mogu dodijeliti jednom korisniku iznose od 4.000,00 eura do 10.000,00 eura. Istovremeno, za finansiranje specijalizovane radionice namijenjene korisnicima bespovratnih sredstava, radi unapređenja preduzetničkih znanja i kompetencija za započinjanje i upravljanje biznisom, opredjeljuju se sredstva u iznosu do 3.000,00 eura", ističu iz ZZCG.

Kako su kazali, kroz drugu mjeru 'Podsticaji za zapošljavanje' planirano je osmomjesečno subvencionirano zapošljavanje najmanje 20 nezaposlenih lica, na poslovima na otvorenom tržištu koji bi mogli biti održivi i nakon završetka trajanja subvencije. Dodaju da obim sredstava za finansiranje ove mjere iznosi 100.000,00 eura. Zavod će, navode, finansijski podržati realizaciju Programa osam mjeseci, za najviše dva učesnika kod jednog izvođača programa, u iznosu do 4.544,56 eura po učesniku, odnosno 568,07 eura mjesečno po učesniku programa.

"U okviru mjere 'Direktno otvaranje radnih mjesta' planirano je angažovanje najmanje 330 lica iz evidencije Zavoda, na privremenim netržišnim poslovima od javnog interesa, u saradnji sa poslodavcima. Za finansiranje ovog programa opredijeljen je milion eura, od kojih će se 70 odsto opredjeliti za finansiranje programa javnih radova socijalnih sadržaja i 30 odsto za finansiranje programa javnih radova humanitarnih, edukativnih, ekoloških, komunalnih, infrastrukturnih sadržaja, očuvanja kulturnih i istorijskih spomenika i drugih sadržaja u oblastima od javnog interesa. Planirano je da se u tekućoj godini u mjere profesionalne rehabilitacije uključi najmanje 550 nezaposlenih i zaposlenih lica sa invaliditetom, na osnovu rješenja Komisije za profesionalnu rehabilitaciju", istakli su iz Zavoda.

Takođe, naglašavaju da će najmanje 160 osoba sa invaliditetom biti angažovano na osnovu Javnog poziva za podnošenje predloga projekata za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koji je objavljen krajem prošle godine. U trećem kvartalu ove godine Zavod planira raspisivanje javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom sa evidencije nezaposlenih.

"Po ustaljenoj praksi, Zavod će nastojati da sa poslodavcima ostvari što uspješniju saradnju, pružajući im brojne usluge. Prilikom besplatnog oglašavanja slobodnih radnih mjesta, a na osnovu zahtjeva poslodavca, Zavod se direktno uključuje u traženje kandidata za popunu slobodnog radnog mjesta. Na osnovu detaljnih informacija iz zahtjeva o vrsti radnog mjesta, uslovima rada i profilu kandidata, Zavod će pozivati nezaposlena lica i ostale tražioce zaposlenja, organizovati grupno informisanje, odnosno individualno savjetovanje i izvršiti prethodnu selekciju lica, odnosno izbor lica koja upućuje poslodavcu radi zapošljavanja. U tom smislu posebna pažnja, i ove godine, biće posvećena sezonskom zapošljavanju odnosno motivisanju poslodavaca da povećaju broj zahtjeva za posredovanjem kako bi priliku za rad na sezonskim poslovima dobio što veći broj lica sa evidencije nezaposlenih", kazali su iz ZZCG.

Naglašavaju da je u cilju unapređenja tehnologije rada u 2024. godini planirano uvođenje upitnika za novoprijavljena lica, te svojevrsne pripreme za izradu plana zapošljavanja.

"Naime, prije razgovora kod savjetodavca nezaposleno lice će imati mogućnost da popuni upitnik o svom iskustvu, karakteristikama, ciljevima zapošljavanja i očekivanoj pomoći Zavoda. Cilj kojim će se težiti je da tehnologija rada u Zavodu bude ujednačena kako bi svakom nezaposlenom licu bila pružena usluga istog kvaliteta bez obzira na biro rada u čijoj se evidenciji nalazi. Osim toga, planirano unapređenje informatičke podrške kroz digitalizaciju. Tokom 2024. godine u dijelu aplikativne infrastrukture informacionog sistema predviđena je izrada novog pouzdanog, fleksibilanog, sigurnog i modernog informacionog sistema kojim će biti unaprijeđeno pružanje usluga klijentima/korisnicima. Razvoj novog informacionog sistema će osigurati centralizaciju i bolje upravljanje podacima i omogućiti njihovu razmjenu između relevantih institucija, takođe će biti moderan informacioni sistem po uzoru na najsavremenije službe zapošljavanja članica Evropske unije", kazali su iz ZZCG.

Dodaju i da Zavod planira i sprovođenje aktivnosti u skladu sa obavezama na putu Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji. U tom smislu, objašnjavaju, i ove godine biće aktuelni brojne projekti koji se realizuju u saradnji sa EU i drugim međunarodnim institucijama među kojima su EU Twinning projekat “Jačanje kapaciteta Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u pogledu sprovođenja aktivnih mjera zapošljavanja, budućeg učešća u Evropskim socijalnim fondovima i olakšavanja mobilnosti radne snage”, Garancija za mlade, MoVET EU – Mobilnost za VET u Evropi.

Poručuju da će Zavod nastaviti da daje svoj doprinos u cilju uspješnog ispunjavanja obaveza koje se navode u pregovaračkim poglavljima 19. i 22.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније