Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј.

07. 11. 2023. 13:02 >> 13:17

AIR MONTENEGRO

Profit 3,8 miliona, prevezeno skoro 400.000 putnika

Nacionalni avio-prevoznik Air Montenegro je za devet mjeseci ostvario profit od 3,8 miliona eura, što je 5,8 miliona bolji rezultat u odnosu na isti prošlogodišnji period i prevezao 397,361 putnika ili 36% više u odnosu na isti period prošle godine.

"Uprkos mnogobrojnim izazovima u avio-saobraćaju i rastu inflacije, Air Montenegro je u periodu od 01. januara do 30. septembra 2023. godine uspio ostvariti profit od 3,8 miliona eura, što je za 5,8 miliona bolji rezultat u odnosu na isti period 2022. godine, odnosno, 3,6 miliona više u odnosu na predviđeni plan za 2023. godinu", navodi se u saopštenju.

U istom periodu kompanija je prevezla 397,361 putnika i kako su kazali, tako ostvarila rast u broju prevezenih putnika od 36% u odnosu na isti period prošle godine.

"Rast je ostvaren na ukupno 4,712 letova, što je 1,280 letova više nego za pomenuti period prošle godine. Na pomenutom broju letova prevezeno je 105,460 putnika više nego prošle godine. Ljetnja sezona je, u većem dijelu, obavljana sa 5 aviona, u odnosu na prošlo ljeto kada su u saobraćaju bila 4 aviona. Pomenuti broj letova ostvaren je na 15 destinacija u redovnom saobraćaju i, dodatno, na 16 destinacija prema kojima su obavljene serije čarter letova", kazali su iz kompanije.

Navode i da je Air Montenegro, prema zvaničnim podacima, na prvom mjestu po broju prevezenih putnika sa aerodroma u Crnoj Gori tokom ljetnje sezone 2023. godine, u odnosu na prethodnu godinu kada je kompanija po istoj statistici zauzimala drugo mjesto.

"Ljetnju sezonu kompanija je započela pokretanjem čarter letova, po prvi put, prema zemljama Baltika (za Talin-Estonija, Riga-Letonija i Viljnus-Litvanija). Realizacijom čarter letova prema navedenim baltičkim zemljama, kao i Poljskoj (Ržešov i Katovice) i Moldaviji (Kišinjev) prevezeno je ukupno 38,779 putnika. Osim ovih, kompanija je čarter letove sprovodila i prema Tel Avivu-Izrael, Bratislavi-Slovačka, Jerevanu-Jermenija, Kairu-Egipat, La Rošelu/La Havru/Kanu/Doleu u Francuskoj, Gracu/Beču-Austrija i Berlinu-Njemačka", navodi se u saopštenju.

Sezonu je, kako su kazali, obilježilo i otvaranje dodatnih avio-linija, iz Podgorice ka Bratislavi-Slovačka i Sarajevu-BIH, kao i iz Tivta ka Brnu-Češka.

"Otvaranje ovih linija doprinijelo ostvarivanju bolje popunjenosti i korišćenju raspoloživih aviona u punom kapacitetu", kazali su iz navionalne avio-kompanije.

Ističu da je najviše putnika tradicionalno prevezeno na linijama ka Beogradu, a zatim ka Istanbulu, Tel Avivu, Ljubljani, Parizu, Cirihu, Pragu, Kišinjevu, Bratislavi i Frankfurtu, koji čine Top 10 destinacija u smislu broja prevezenih putnika za Air Montenegro.

"Najbolja popunjenost putničke kabine u ovom periodu je zabilježena ka Kišinjevu, zatim Brnu, Katovicama, Pragu, Istanbulu, Ržešovu, Talinu, Tel Avivu, Bratislavi i Viljnusu, koji čine Top 10 destinacija u smislu tzv. load faktora, navodi se u saopštenju.

Iz Air Montenegra su kazali i da su kao nacionalna avio-kompanija, proteklog ljeta obavljali i ad-hoc čarter letove za reprezentacije, Fudbalski savez Crne Gore (Varnu-Bugarska, Viljnus-Litvanija, Budimpešta-Mađarska, Beograd-Srbija), i Fudbalski savez Srbije (Varna-Bugarska, Beč-Austrija), kao i sportske ekipe, Košarkaški klub Budućnost (Kluž-Rumunija), Fudbalski klub Sutjeska (Đirona-Španija).

"U cilju zadovoljenja potreba putnika, širenja turističke ponude Crne Gore i doprinosa ostvarivanju sveukupnog ekonomskog rasta države, nacionalni avio-prevoznik će nastaviti da povezuje Crnu Goru sa svijetom i širi svoju ponudu kako tokom ljeta, tako i tokom zimske sezone", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније