Економија

Б.Б. [ Мина ]

31. 07. 2023. 19:34   >>  19:34 2

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА

Суфицит буџета за шест мјесеци 179,3 милиона еура

У првих шест мјесеци је, имајући у виду реализацију прихода и расхода, остварен суфицит буџета у износу од 179,3 милиона еура, или 2,7 одсто процијењеног бруто домаћег производа (БДП), показали су најновији подаци Министарства финансија.

Из Министарства су саопштили да је у јуну буџетски суфицит износио 59 милиона еура.

Према подацима Министарства, приходи буџета су у периоду јануар – јун износили 1,24 милијарде еура, или 20 одсто процијењеног БДП-а и већи су 231,1 милион или 23 одсто у односу на планиране, док су у односу на упоредни период прошле године већи 322 милиона или 35,2 одсто.

"У посматраном периоду, забиљежен је раст готово свих категорија прихода буџета. Најзначајнија позитивна одступања забиљежена су код осталих прихода, прихода по основу пореза на додату вриједност (ПДВ), прихода по основу пореза на добит правних лица, доприноса за обавезно социјално осигурање и донација и трансфера", наводи се у данас објављеном извјештају Министарства о извршењу буџета за период јануар-јун.

Приходи по основу ПДВ-а до краја јуна наплаћени су у износу од 475,6 милиона еура, што је 40,3 милиона или 9,3 одсто више у односу на планиране и 74,5 милиона или 18,6 одсто више у односу на исти прошлогодишњи период.

Приходи по основу пореза на добит правних лица наплаћени су у износу од 131,6 милиона и већи су у односу на планиране 30,2 милиона или 29,7 одсто, док су у односу на упоредни период прошле године већи 56,4 милиона или 75 одсто.

"Значајан раст ове категорије прихода у односу на претходну годину резултат је превасходно раста економске активности и остварених резулата привредних субјеката у претходној години, побољшања пореске дисциплине, као и имплементације прогресивне стопе опорезивања добити”, објаснили су из Министарства.

Остали приходи у посматраном периоду износили су 112,8 милиона еура, што је 64,5 милиона више у односу на планиране, док су у односу на посматрани период претходне године већи 100 милиона.

"У оквиру ове категорије прихода, најзначајнији прилив остварен је усљед прекида хеџинг аранжмана из 2021. године који је, закључно са јуном, износио око 60 милиона еура, и преноса средстава наплаћених у оквиру имплементације пројекта економског држављанства у износу од 34 милиона", прецизирали су из Министарства.

Категорија доприноса наставља континуирани раст за обавезно социјално осигурање и у јуну, а остварени су на нивоу од 241,4 милиона еура, што је 43,6 милиона или 22 одсто више у односу на планиране, односно 48,8 милиона или 25,3 одсто више у односу на упоредни период прошле године.

"Боља наплата категорије доприноса резултат је ефеката имплементације Закона о репрограму пореског потраживања, али и увећане основе за обрачун доприноса усљед повећања коефицијената за зараде запослених у јавном сектору", наводи се у документу Министарства.

У наведеном периоду, значајан раст забиљежен је и код категорије донације и трансфери, који су остварени у износу од 44,2 милиона еура, што је у односу на план веће 21,7 милиона и 31,1 милион у односу на упоредни период прошле године.

"Раст наведене категорије превасходно је резултат извршене уплате средстава од Европске уније (ЕУ), а по основу директне буџетске подршке за енергетску ефикасност. Наведена средства, сходно финансијском споразуму, представљају ненамјенска средства која се могу користити за финансирање буџетских потреба", додаје се у документу.

Приходи од акциза до краја јуна остварени су у износу од 136,7 милиона еура и већи су у односу на планиране и у односу на исти период прошле године.

Ова категорија прихода биљежи раст превасходно усљед престанка имплементације Одлуке о умањењу износа акцизе за промет безоловног бензина и гасних уља, а значајан допринос расту акциза забиљежен је у посматраном периоду и код акцизе на дуван и дуванске производе.

Највећи допринос расту акциза за шест мјесеци ове године забиљежен је код акцизе на дуван и дуванске производе, у износу 43,7 милиона ЕУР, и акцизе на минерална уља и њихове деривате, у износу 75,1 милион еура.

Са друге стране, приходи од пореза на доходак физичких лица остварени су у износу од 25,4 милиона ЕУР, што је мање у односу на план и у односу на исти период претходне године.

Умањење ове категорије прихода у односу на исти период прошле године првенствено је резултат значајног увећања процента уступања прихода по основу пореза на доходак физичких лица општинама, сходно Закону о измјенама и допуни закона о финансирању локалне самоуправе који је ступио на снагу у августу прошле године.

Издаци буџета за период јануар-јун ове године износили су 1,07 милијарди еура или 17,3 одсто процијењеног БДП-а и у односу на планиране мањи су 116,4 милиона или 9,8 одсто, док су у односу на исти период прошле године већи 92,1 милион или 9,4 одсто.

У структури укупне потрошње, текући буџет извршен је на нивоу од 1,03 милијарде ЕУР, док је капитални буџет извршен на нивоу од 36,7 милиона еура.

Посматрајући главне категорије потрошње, текући издаци, у наведеном периоду, реализовани су у износу од 473,7 милиона и у односу на планиране мањи су 24,3 милиона или 4,9 одсто, док су у односу на исти период прошле године већи 74,4 милиона или 18,6 одсто.

"У оквиру ове категорије издатака, најзначајнија издвајања су у оквиру издатка бруто зараде и доприноси на терет послодавца у износу од 314,6 милиона еура, што је у односу на план веће 10,8 милиона и 49,6 милиона у односу на упоредни период прошле године и које су реализоване у складу са важећим законским прописима и стварном обрачуну зарада", додаје се у документу.

Трансфери за социјалну заштиту до краја јуна остварени су у износу од 391,9 милиона еура и већи су у односу на планиране 3,9 милиона или један одсто, док су у односу на исти период прошле године већи 95,1 милион или 32 одсто, што је доминантно резултат већег извршења по основу права из области социјалне заштите.

За период јануар-јун ове године, капитални буџет остварен је у износу од 36,7 милиона еура, што представља извршење 39 одсто плана.

Расходи су у јуну износили 193,4 милиона еура и мањи су у односу на план 1,1 милион или 0,6 одсто, а већи су 5,1 милион или 2,7 одсто у односу на јун прошле године.

Расходи у капиталном буџету у јуну су остварени у износу од десет милиона еура, односно 63 одсто плана.

Пратите нас на

Коментари 2

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније