Економија

Б.Ч.Ј. [ Мина ]

31. 05. 2023. 16:38   >>  17:01 1

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА

У прва четири мјесеца суфицит 113,2 милиона еура

У прва четири мјесеца је, имајући у виду реализацију прихода и расхода, остварен суфицит буџета у износу од 113,2 милиона еура, или 1,8 одсто процијењеног бруто домаћег производа (БДП), показали су најновији подаци Министарства финансија.

Из Министарства су саопштили да је буџетски суфицит у априлу износио 49,6 милиона еура.

Према подацима Министарства, приходи буџета су у периоду јануар - април износили 797,4 милиона еура или 12,9 одсто процијењеног БДП-а и већи су 117,6 милиона или 17,3 одсто у односу на планиране.

У односу на упоредни период прошле године, већи су 202,4 милиона еура или 34 одсто.

„У посматраном периоду забиљежен је раст готово свих категорија прихода буџета. Најзначајнија позитивна одступања забиљежена су код осталих прихода, прихода по основу пореза на додату вриједност (ПДВ), доприноса за обавезно социјално осигурање и донација и трансфера“, наводи се извјештају Министарства о извршењу буџета за период јануар-април.

Приходи по основу ПДВ-а до краја априла наплаћени су у износу од 301,3 милиона еура, што је 28,7 милиона или 10,5 одсто више у односу на планиране и 56,4 милиона или 23 одсто више у односу на исти прошлогодишњи период.

Приходи по основу пореза на добит правних лица наплаћени су у износу од 119,9 милиона еура и већи су у односу на планиране 25,5 милиона или 27 одсто, док су у односу на упоредни период прошле године већи 49,9 милиона или 71,3 одсто.

„Значајан раст ове категорије прихода у односу на претходну годину резултат је превасходно раста економске активности и остварених резулата предузећа у претходној години, побољшања пореске дисциплине, као и имплементације прогресивне стопе опорезивања добити“, објашњено је у документу Министарства.

Остали приходи у посматраном периоду износили су 47,9 милиона еура, што је 7,1 милион или 17,5 одсто више у односу на планиране, док су у односу на посматрани период претходне године већи 41,4 милиона.

„У оквиру ове категорије прихода, најзначајнији прилив остварен је усљед преноса средстава наплаћених у оквиру импелметације пројекта економског држављанства, у износу од 34 милиона еура, што је на нивоу плана остварења ове категорије прихода у досадашњем периоду, док се веће остварење прихода биљежи по основу прихода од капитала и наплаћених новчаних казни“, наводи се у документу.

Категорија доприноса наставља континуирани раст за обавезно социјално осигурање и у априлу, и остварени су на нивоу од 147,4 милиона еура, што је 20,3 милиона или 16 одсто више у односу на планиране, односно 26 милиона или 21,4 одсто више у односу на упоредни период прошле године.

Боља наплата категорије доприноса резултат је ефеката имплементације Закона о репрогаму пореског потраживања, али и увећане основе за обрачун доприноса усљед повећања коефицијената за зараде запослених у јавном сектору.

У наведеном периоду, значајан раст остварен је и код категорије донације и трансфери, који су остварени у износу од 38,3 милиона ЕУР, што је у односу на план веће 22,1 милион и 29,2 милиона у односу на упоредни период прошле године.

„Раст наведене категорије превасходно је резултат извршене уплате средстава од Европске уније (ЕУ) по основу директне буџетске подршке за енергетску ефикасност. Наведена средства, сходно финансијском споразуму, представљају ненамјенска средства која се могу користити за финансирање буџеских потреба“, наводи се у документу.

Приходи од акциза биљеже раст усљед престанка имплементације одлуке о умањењу износа акцизе за промет безоловног бензина и гасних уља.

Осим тога, значајан допринос расту акциза забиљежен је у априлу код акцизе на дуван и дуванске производе, и то у износу 8,3 милиона еура, што је 3,5 милиона или 73,1 одсто више у односу на исти мјесец прошле године.

У периоду јануар – април остварени приходи од акциза износили су 82,5 милиона еура и већи су у односу на планиране 7,3 милиона или 9,8 одсто, односно 6,5 милиона или 8,6 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Приходи буџета су у априлу износили су 255 милиона еура, што је 57,8 милиона или 29,3 одсто више у односу на план, односно 75,4 милиона или 42 одсто у односу на исти мјесец прошле године.

Издаци буџета су за период јануар-април ове године износили 684,2 милиона еура или 11,1 одсто процијењеног БДП-а и у односу на планиране мањи су 105,3 милиона или 13,3 одсто, док су у односу на исти прошлогодишњи период већи 43,3 милиона или 6,8 одсто.

У структури укупне потрошње, издаци текућег буџета износили су 660,5 милиона еура, што је 54 милиона или 7,6 одсто мање у односу на план, док је капитални буџет у периоду јануар - април реализован у укупном износу од 20 милиона еура, што је на нивоу од 32 одсто реализације плана.

Расходи су у априлу износили 205,4 милиона еура и мањи су у односу на план 9,6 милиона или 4,5 одсто, док су већи 3,1 милион или 1,5 одсто у односу на април прошле године.

Пратите нас на

Коментари 1

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије