Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Милорад Филиповић [ Radio CG ]

19. 05. 2023. 12:53 >> 13:32
1

SLOVENIJA

Crna Gora od 1. jula punopravna članica Pariškog memoranduma

Od 1.jula Crna Gora biće punopravna članica Pariškog memoranduma - krovne evropske pomorske institucije u inspekcijskom nadzoru stranih brodova. Članice Pariškog memoranduma su primorske, evropske zemlje i Kanada. Dokument o učlanjenju Crne Gore, danas su u Sloveniji, na Brdu kod Kranja potpisali potpredsjednik Vlade, Ervin Ibrahimović i generalni sekretar Pariškog memoranduma Luk Smulder.

Crna Gora je ispunila sve obaveze neophodne za učlanjenje u Pariški memorandum, odlučeno je jednoglasno na 56. sjednici Upravnog odbora te institucije koji je zasijedao na Brdu kod Kranja u Sloveniji. U ime naše države dokument o učlanjenju Crne Gore u Pariški memorandum, potpisao je potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović.

“Ovo je veliki dan za Crnu Goru, višestruko je značajan. Kao mediteranska država, koja visoko na agendi ima da što prije postane članica EU, poslali smo jasan signal da stojimo na tom putu”, rekao je Ibrahimović. On je zahvalio svim inspekcijama i rukovodstvu iz pomorstva, ali i članicama Pariškog memoranduma koje su davale nesebičnu podršku Crnoj Gori, što je rezultiralo potpisivanjem dokumenta o učlanjenju.

Generalni sekretar Pariškog memoranduma Luk Smulders podsjetio je da je Crna Gora morala da uskladi zakonsku legislativu sa ostalim državama članicama Pariškog memoranduma, kao i da se dodatno edukuju naši PSC inspektori. Zahvalio je ministru Ibrahimoviću i crnogorskoj pomorskoj administraciji.

“Tokom prethodnih godina, Crna Gora je pokazala da zavređuje članstvo u Pariškom memorandumu. Zbog okolnosti, proces učlanjenja je potrajao malo duže, ali zahvaljujući istrajnosti Crne Gore danas smo tu da vašoj zemlji poželimo dobrodošlicu u Pariški memorandum. Želim da vam čestitam na svim koracima koje ste preduzeli, posebno posljednjih godina”, naveo je Smulders. 

Prijem Crne Gore u Pariški memorandum, povećaće sigurnost plovidbe i znatno pojednostaviti administrativne procedure prilikom uplovljavanja stranih brodova u naše luke. Punopravnim članstvom u toj institituciji ispunjeno je i jedno od glavnih mjerila za zatvaranje Poglavlja 14 - saobraćajna politika u procesu pridruživanja EU.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније