Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Bojana Despotović, TVCG ]

15. 05. 2023. 12:02 >> 10:35
1

NOVI DIREKTOR ToMONTENEGRA

Anžur još nije preuzeo dužnost, čeka radnu dozvolu

Novi izvršni direktor ToMontenegra Mark Anžur još nije preuzeo dužnost jer čeka odobrenje radne dozvole, potvrđeno je Portalu RTCG.

Slovenca je Vlada izabrala za direktora 4. maja, ali bez radne dozvole ne može da potpiše ugovor o radu, niti da se registruje u CRPS-u. Zakonski rok za dobijanje radne dozvole je 15 dana.

"Kolege iz ToMontenegra su me informisale da je proces dobijanja dozvole za Anžura u toku i očekujemo finalizaciju krajem ove nedjelje. On je od danas tu i pokušaće da intenzivira te aktivnosti, ovlastio je advokatsku kancelariju da pomogne u tome", kazao je Portalu RTCG državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović.

Primaće 3.500 eura

Anžur će na mjestu prvog čovjeka državne avio-kompanije naslijediti vršioca dužnosti direktora Sašu Radovića, za koga je Uprava za inspekcijske poslove utvrdila da je nezakonito angažovan jer prethodno nije vratio otpremninu Budvanskoj rivijeri. Promjena izvršnog direktora dolazi uoči predstojeće ljetnje sezone, za koju je ToMontenegro već zakupio airbus 320 kojim je planirao da preveze 130.000 putnika.

Ugovorom o radu, koji je usvojila Vlada 4. maja, predviđeno je da Anžur mjesečno zarađuje 3.500 eura neto, uz uvećanje za minuli rad. Kompanija će mu plaćati 1.000 eura mjesečno za stan, dok će u slučaju pozitivnog EBITDA rezultata ToMontenegra na kraju godine dobiti 14.000 eura bonusa.

Slovenac je skoro četiri godine bio izvršni direktor i predsjednik borda direktora Adria Airways-a, u kojem je proglašen bankrot 2019. Nakon toga bio je angažovan kao vazduhoplovni konsultant u više evropskih avio-kompanija.

Na čekanju 2.000 dozvola

Anžur je jedan od oko 2.000 stranaca koji, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, trenutno čekaju na dobijanje dozvole za rad u Crnoj Gori.

"To su dozvole koje čekaju na dopunu, potrebno je da poslodavac dopuni dokumentaciju, i dozvole koje su u roku rješavanja. Prije par dana smo poslali instrukcije područnim jedinicama policije u primorskim opštinama da se zahtjevi rješavaju u zakonskom roku i da se prioritet da dozvolama za sezonsko zapošljavanje", rekao je Portalu RTCG Dragan Dašić, načelnik Direkcije za strance, migracije i readmisije u MUP-u.

Taj resor je, ističe Dašić, od početka godine ukupno primio 15.000 zahtjeva za izdavanje radnih dozvola. U prva četiri mjeseca 2023. dostavljeno je 5.000 zahtjeva više u odnosu na isti period prošle godine.

"Većinom su stranci iz regiona ti koji čekaju dozvolu za zapošljavanje. Bezbjedonosne provjere traju osam do devet dana i teško je dozvolu dobiti za manje od 15 dana, a često i za 20", zaključuje Dašić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније