Економија

Б.Ч.Ј. [ Мина ]

31. 03. 2023. 16:01   >>  20:02 8

70,77% БДП-а

Јавни дуг на крају прошле године 4,1 милијарду еура

Укупан јавни дуг Црне Горе на крају прошле године је износио 4,1 милијарду еура, односно 70,77 одсто бруто домаћег производа (БДП).

“Узимајући у обзир депозите Министарства финансија, укључујући и 38,48 хиљада унци злата, а који су на крају прошле године износили 111,75 милиона еура, нето јавни дуг Црне Горе на крају прошле године је износио 3,99 милијарди еура, односно 68,84 одсто БДП-а”, наводи се у данас објављеном извјештају Министарства.

Како су објаснили, стање јавног дуга у посљедње три године карактерише смањење у апсолутном износу, на шта је у највећем дијелу утицала чињеница да у току 2021. и прошле године није било већих кредитних задужења.

Према подацима Министарства, укупан државни дуг, без депозита, на крају децембра прошле године износио је 4,03 милијарде еура или 69,46 одсто БДП-а.

“Укупан државни дуг са депозитима на крају прошле године је износио 3,91 милијарду еура или 67,53 одсто БДП-а", наводи се у извјештају.

Спољни дуг износио је 3,56 милијарди еура, односно 61,37 одсто БДП-а, док је унутрашњи био 468,76 милиона еура, односно 8,09 одсто БДП-а.

“У стање државног дуга укључен је и дио дуга локалне самоуправе, у износу од 38,73 милиона еура, по основу уговора за које је Министарство финансија закључило са међународним кредиторима, и даље прослиједило општинама у облику трансферних зајмова”, објашњено је у документу.

У односу на крај 2021. године, дошло је до смањења државног дуга у укупном износу од 63,7 милиона еура, што је резултат смањења спољњег дуга за 130,92 милиона еура, а повећања домаћег за 67,22 милиона еура.

“До смањења спољњег дуга дошло је усљед измирења редовних обавеза по основу кредитних аранжмана закључених са ино кредиторима. До повећања домаћег дуга дошло је усљед задужења путем државних записа у износу од 39 милиона еура, као и путем нових кредитних аранжмана са домаћим комерцијалним банкама у износу од 66 милиона еура”, прецизирали су из Министарства.

Имајући у виду да у току прошле године нијесу закључивани нови кредитни аранжмани у страним валутама, валутна структура у односу на 2021. није значајно промијењена.

На дан 31. децембар прошле године, учешће еурског дуга у државном дугу износи 95,32 одсто, док учешће УСД и других валута износи 2,49 одсто и 2,19 одсто, респективно.

“Када говоримо о каматној структури државног дуга, евидентно је да у укупном државном дугу преовладава задужење са фиксном каматном стопом (78,46%), и да је са тога аспекта портфолио дуга стабилан. Међутим, имајући у виду значајне промјене на глобалном финансијском тржишту које карактерише пораст каматних стопа, како фиксних тако и варијабилних, очекује се утицај ових кретања на портфолио дуга Црне Горе”, рекли су из Министарства.

Задужења са варијабилном каматном стопом углавном су везана за ЕУРИБОР и чине 21,54 одсто државног дуга.

У току прошле године извршена је отплата државног дуга по основу главнице резидентима и нерезидентима, као и отплате обавеза из претходног периода, у укупном износу од 291,65 милиона еура.

Од наведеног, извршена је отплата главнице резидентима у износу од 40,49 милиона еура, усљед отплате дуга по основу дугорочних кредита. Отплата главнице нерезидентима износила је 251,05 милиона еура.

Отплата камата, резидентима и нерезидентима, износи 91,83 милиона еура.

Пратите нас на

Коментари 8

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније