Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Б.

24. 03. 2023. 11:11 >> 15:23
2

ŠAHMANOVIĆ

"Očekujemo povoljan kredit od EBRD, tenderi za drugu dionicu auto-puta krajem 2024."

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović naglašava da su pregovori o drugoj dionici auto-puta počeli, te da je država dobila grant od šest miliona od Evropske komisije za ažuriranje studije izvodljivosti cijele dionice i za pripremu projekta i tenderske dokumentacije za sljedeću dionicu Mateševo-Andrijevica. Biće potrebno oko 500 miliona eura, i tu očekuju pomoć Evropske unije sa povoljnim kreditom, pa se nada da će tenderi biti raspisani krajem 2024.

On je gostujući u emisiji "Link" Radija Crne Gore istakao da projekta vrijednost te dionice najvjerovatnije će iznositi 500 miliona eura za 22 kilometra puta.

"Zahtjevna je trasa i pregovaramo sa Evropskom bankom za razvoj o kreditnom aranžmanu od 300 miliona po kamatnoj stopi od jedan odsto, ostatak od 200 miliona bi obezbijedili u vidu granta iz investicionog evropskog okvira za finansije. Nadamo se da će tenderi biti raspisani krajem 2024, a dionica završena u narednih dvije do tri godine", kazao je Šahmanović.

Dodaje da su inicirali da se putni pravac Andrijevica-Murino-Čakor-Peć uvrsti u mrežu TNT koridora što će dati mogućnost da apliciramo za sredstva Evropske komisije za unapređenje saobraćajne infrastrukture. U toku je i tender za odabir konsultanta za izradu projekta geomehanike za put Plav - Dečani.

Šahmanović naglašava da se u mnogim projektima srijeću sa problemom loše projektne dokumentacije, pa i u ovom gdje su morali da rade dopunu kroz novi tender čije okončanje očekuju brzo.

Što se tiče problema sa izborom direktora u To Montenegro, Šahmanović ističe da sada samo mogu da čekaju odluku drugostepenog organa na odluku inspektora po pitanju imenovanja Saše Radovića.

"Mi smo pripremili podsticajnu šemu za neke destinacije i tim šemama podstičemo avio-kompanije da uvode nove linije za Podgoricu i Tivat gdje će biti oslobođeni aerodromskih taksi u prvoj godini 100 odsto, u drugoj 50 i trećoj 30 odsto. Intezivirali smo aktivosti u oblasti sertifikacije aerodroma čime će oni biti akraktivni za velike tur-operatore. Predložili smo i uvođenje destinacija ka Marseju, Dablinu, i gradu u Njemačkoj koji je na tromeđi Belgije, Luksembura i Holadnije i to je dobra opcija za našu dijasporu", kaže Šahmanović.

Crnoj Gori su uplaćena sredstva opredijeljena za prvu tranšu isplate iz energetskog paketa Evropske komisije. Plan raspodjele je pripremljen i sadrži unapređenje unapređenje energetske efikasnosti građana i malih i srednjih preduzećima sa podrškom do 50 odsto od investicije. Planirana je podrška za 60.000 ljudi.

"8,5 miliona će ići socijalno ugroženima kategorijama, a dio za unapređenje rezervoara u Baru i Bijelom Polju koje ćemo iskoristiti za rezerve nafte i fosilnih goriva. Velike kompanije imaće obavezu da zalihe odvajaju kao robne rezerve i imamo situaciju da mogu građani do 90 dana da normalno funkcionišu i u slučaju nekih nestašica", objasnio je Šahmanović.

Kazao je i da će zaposleni u Upravi za ugljovodonike dobiti plate koje kasne zbog problema sa neizborom direktora, jer je jutros nađeno rješenje da se ovlašćenja prenesu na zaposlenog u Upravi i da se potpišu potrebna akta i obračun plate.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније