Економија

06. 02. 2023. 13:10   >>  18:58

БЕГОВИЋ РЕАГОВАО

"ДРИ да непристрасно и професионално обавља посао"

Бивши директор Управе за спорт и младе Марко Беговић позвао је Државну ревизорску институцију (ДРИ) да преузме одговорност на начин што ће се, како је казао, коначно одважити да непристрасно и професионално обавља посао за који је плаћена од грађана Црне Горе.

Он је реаговао поводом извјештаја о ревизији Годишњег финансијског извјештаја Управе за спорт и младе за 2021. годину, који је урадила Државна ревизорска институција (ДРИ)

"У односу на налаз 1, уз сагласност надзорног органа, тадашњег Министарства просвјете, науке, културе и спорта и позитивног мишљења Министарства финансија, Управа за спорт и младе је поступила по Закључку Владе Црне Горе. С тим у вези, напомињем да се не ради се о расподјели средстава, већ стратешком пројекту Управе за спорт и младе на основу Закона о младима, Стратегије за младе и оквира за младе Европске уније за 2022. годину. У односу на све претходне сличне поступке, примијењен је ИСО 21500 међународни стандард и то, формирањем Комисије за праћење и контролу пројекта уз принципе пуне деполитизације и професионализације. Саобразно изложеном, Управа за спорт и младе је поступила у складу са Закључком Владе Црне Горе и са важећим процедурама, а за исте се можете обратити Министарству просвјете, науке, културе и спорта као надзорном органу и Министарству финансија, као органу државне управе који је донио позитивно мишљење, па на концу и самој Влади Црне Горе", наводи Беговић

Подсјећа да су у извјештају ДРИ бр. 40113/19-022-16/22 из 2019. године, јасно назначили да је субјект ревизије цитира „поступио у складу са Закључком Владе“.

"Када већ говоримо о том извјештају из 2019. године, заборавили сте да укажете субјекту ревизије, да је супротно Плану оптимизације 2018-2020, донио Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији са преко три пута више извршилачких позиција, иако је дјелокруг рада сходно тада важећој Уредби о организацији и начину рада државне управе као и прописима који уређују управне области, нијесу мијењани, тј. надлежности нијесу прошириване и предвиђао свега 12 извршилаца. Такође, пропустили сте да констатујете да је за извјештајни период, више стотина управних аката потписало неовлашћено лице ДоцуСигн Енвелопе ИД: Б0741292-1Ф8А-4Ц58-8Б60-6Ц7499БАЦ671 (погледати пресуду Врховног суда као што слиједи). Ревизија није ни нотирала да су политички експонирана лица у овом јавноправном органу преко Комисије за стамбена питања добила преко тридесетак хиљада евра са симболичном отплатом, иако сви имају ријешена стамбена питања и вишеструка примања у односу на просјечна примања у Црној Гори", додаје у реаговању.

Беговић тврди да ово није први пут да је ДРИ пропустио да узме у обзир специфичности правног лица и да до краја, како наводи, спроведе професионалан и непристрасан поступак.

"Наиме, извјештајем ДРИ бр. 40113/17-021-616/16, нијесте констатовали да је субјект ревизије, супротно закону, пријавио смјештај спортиста као трошак иако организатор Олимпијских игара, имајући у виду да однос између националног и међународног ауторитета, покрива трошкове смјештаја спортиста и делегације. Такође, нијесте констатовали да организатор Олимпијских игара покрива 80% износа путних трошкова. И ово није први пут, а ДРИ је пропустио да спроведе специфичну ревизију у односу на природу посла и функционисања спортског покрета. Подсјећам да се овдје ради о више стотина хиљада евра кроз најмање три олимпијска циклуса. С друге стране, и прошле године је тај претходно поменути субјект ревизије, такође затражио предлогом програма да држава плати трошкове смјештаја спортиста, али та средства није добио. Да закључим у односу на ову ствар, како се ради о пропустима у дужем временском периоду, предлажем да унутар ДРИ спроведете озбиљну ревизију, али и укључите надлежне органе који би испитали рад и функционисање, а све са циљем потребе да институције раде у интересу црногорског друштва и државе Црне Горе", казао је Беговић.

У односу на налаз 2, Беговић, како наводи, скреће пажњу да је по именовању крајем септембра 2021. године, утврдио да се у возном парку Управе за спорт и младе налази шест аутомобила.

"Притом, да један дио истих користе појединци без одговарајућег овлашћења. Имајући у виду намјеру да рационализујем потрошњу као и укупан систем функционисања, а све у складу са стандардима пристојних друштава којима стремимо (државе Европске уније), уз консултацију са надзорним и надлежним органима државне управе, донио сам одлуку да Управа за спорт и младе задржи два аутомобила за несметано обављање послова. Овај поступак је, разумије се, пратила одговарајућа документација", рекао је Беговић.

У односу на налаз 7, подсјећа да се извјештајни период односи за 2021. годину, а у извјештају ДРИ је укључено именовање од 31. марта, 2022. године (бр. 04-4536/2).

"Овом приликом желим да вам скренем пажњу да је по истеку мандата у 2021. години, мој претходник наставио да ДоцуСигн Енвелопе ИД: Б0741292-1Ф8А-4Ц58-8Б60-6Ц7499БАЦ671 обавља функцију до средине септембра исте године и то несметано. Скоро невјероватно, али овим извјештајем су изостављене све кључне активности у првих десет мјесеци, укључујући и конкурс за расподјелу средстава за спровођење програма спортских организација за 2021. годину (Одлука Управе за спорт и младе бр. 01-105-614/21-1142-4). Наиме, иако је тада важећим Законом о спорту, превиђено да Министарство просвјете, науке, културе и спорта, (а не Управа за спорт и младе), доноси одлуку о додјели средстава, конкурс је спроведен на потпуно супротан начин тада важећих одредаба леx специалис. Том приликом, не само да је подијељен вишемилионски износ, већ су и организације за које је утврђено да у претходном периоду нијесу намјенски утрошили средства пореских обвезника као и спортска организација за коју су Управни и Врховни суд пола године прије самог конкурса, донијели пресуду, да је основан у супротности са Законом о спорту, добиле значајна финансијска средства (погледати: допис бр. 01-833 од 18.04.2017. године и пресуде Управног суда У. број 845/19 и Врховног суда В. бр. 1546/19)", рекао је Беговић и додао:

"На концу, како знам да у ДРИ раде појединци са израженим локалним академским статусом, желим да вјерујем да ће академски интегритет превладати и резултирати једним непристрасним и професионалним извјештајем, како би црногорски народ напокон почео да вјерује у институције које плаћа."

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије