Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 02. 2023. 13:10   >>  18:58

BEGOVIĆ REAGOVAO

"DRI da nepristrasno i profesionalno obavlja posao"

Bivši direktor Uprave za sport i mlade Marko Begović pozvao je Državnu revizorsku instituciju (DRI) da preuzme odgovornost na način što će se, kako je kazao, konačno odvažiti da nepristrasno i profesionalno obavlja posao za koji je plaćena od građana Crne Gore.

On je reagovao povodom izvještaja o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Uprave za sport i mlade za 2021. godinu, koji je uradila Državna revizorska institucija (DRI)

"U odnosu na nalaz 1, uz saglasnost nadzornog organa, tadašnjeg Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i pozitivnog mišljenja Ministarstva finansija, Uprava za sport i mlade je postupila po Zaključku Vlade Crne Gore. S tim u vezi, napominjem da se ne radi se o raspodjeli sredstava, već strateškom projektu Uprave za sport i mlade na osnovu Zakona o mladima, Strategije za mlade i okvira za mlade Evropske unije za 2022. godinu. U odnosu na sve prethodne slične postupke, primijenjen je ISO 21500 međunarodni standard i to, formiranjem Komisije za praćenje i kontrolu projekta uz principe pune depolitizacije i profesionalizacije. Saobrazno izloženom, Uprava za sport i mlade je postupila u skladu sa Zaključkom Vlade Crne Gore i sa važećim procedurama, a za iste se možete obratiti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta kao nadzornom organu i Ministarstvu finansija, kao organu državne uprave koji je donio pozitivno mišljenje, pa na koncu i samoj Vladi Crne Gore", navodi Begović

Podsjeća da su u izvještaju DRI br. 40113/19-022-16/22 iz 2019. godine, jasno naznačili da je subjekt revizije citira „postupio u skladu sa Zaključkom Vlade“.

"Kada već govorimo o tom izvještaju iz 2019. godine, zaboravili ste da ukažete subjektu revizije, da je suprotno Planu optimizacije 2018-2020, donio Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji sa preko tri puta više izvršilačkih pozicija, iako je djelokrug rada shodno tada važećoj Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave kao i propisima koji uređuju upravne oblasti, nijesu mijenjani, tj. nadležnosti nijesu proširivane i predviđao svega 12 izvršilaca. Takođe, propustili ste da konstatujete da je za izvještajni period, više stotina upravnih akata potpisalo neovlašćeno lice DocuSign Envelope ID: B0741292-1F8A-4C58-8B60-6C7499BAC671 (pogledati presudu Vrhovnog suda kao što slijedi). Revizija nije ni notirala da su politički eksponirana lica u ovom javnopravnom organu preko Komisije za stambena pitanja dobila preko tridesetak hiljada evra sa simboličnom otplatom, iako svi imaju riješena stambena pitanja i višestruka primanja u odnosu na prosječna primanja u Crnoj Gori", dodaje u reagovanju.

Begović tvrdi da ovo nije prvi put da je DRI propustio da uzme u obzir specifičnosti pravnog lica i da do kraja, kako navodi, sprovede profesionalan i nepristrasan postupak.

"Naime, izvještajem DRI br. 40113/17-021-616/16, nijeste konstatovali da je subjekt revizije, suprotno zakonu, prijavio smještaj sportista kao trošak iako organizator Olimpijskih igara, imajući u vidu da odnos između nacionalnog i međunarodnog autoriteta, pokriva troškove smještaja sportista i delegacije. Takođe, nijeste konstatovali da organizator Olimpijskih igara pokriva 80% iznosa putnih troškova. I ovo nije prvi put, a DRI je propustio da sprovede specifičnu reviziju u odnosu na prirodu posla i funkcionisanja sportskog pokreta. Podsjećam da se ovdje radi o više stotina hiljada evra kroz najmanje tri olimpijska ciklusa. S druge strane, i prošle godine je taj prethodno pomenuti subjekt revizije, takođe zatražio predlogom programa da država plati troškove smještaja sportista, ali ta sredstva nije dobio. Da zaključim u odnosu na ovu stvar, kako se radi o propustima u dužem vremenskom periodu, predlažem da unutar DRI sprovedete ozbiljnu reviziju, ali i uključite nadležne organe koji bi ispitali rad i funkcionisanje, a sve sa ciljem potrebe da institucije rade u interesu crnogorskog društva i države Crne Gore", kazao je Begović.

U odnosu na nalaz 2, Begović, kako navodi, skreće pažnju da je po imenovanju krajem septembra 2021. godine, utvrdio da se u voznom parku Uprave za sport i mlade nalazi šest automobila.

"Pritom, da jedan dio istih koriste pojedinci bez odgovarajućeg ovlašćenja. Imajući u vidu namjeru da racionalizujem potrošnju kao i ukupan sistem funkcionisanja, a sve u skladu sa standardima pristojnih društava kojima stremimo (države Evropske unije), uz konsultaciju sa nadzornim i nadležnim organima državne uprave, donio sam odluku da Uprava za sport i mlade zadrži dva automobila za nesmetano obavljanje poslova. Ovaj postupak je, razumije se, pratila odgovarajuća dokumentacija", rekao je Begović.

U odnosu na nalaz 7, podsjeća da se izvještajni period odnosi za 2021. godinu, a u izvještaju DRI je uključeno imenovanje od 31. marta, 2022. godine (br. 04-4536/2).

"Ovom prilikom želim da vam skrenem pažnju da je po isteku mandata u 2021. godini, moj prethodnik nastavio da DocuSign Envelope ID: B0741292-1F8A-4C58-8B60-6C7499BAC671 obavlja funkciju do sredine septembra iste godine i to nesmetano. Skoro nevjerovatno, ali ovim izvještajem su izostavljene sve ključne aktivnosti u prvih deset mjeseci, uključujući i konkurs za raspodjelu sredstava za sprovođenje programa sportskih organizacija za 2021. godinu (Odluka Uprave za sport i mlade br. 01-105-614/21-1142-4). Naime, iako je tada važećim Zakonom o sportu, previđeno da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, (a ne Uprava za sport i mlade), donosi odluku o dodjeli sredstava, konkurs je sproveden na potpuno suprotan način tada važećih odredaba lex specialis. Tom prilikom, ne samo da je podijeljen višemilionski iznos, već su i organizacije za koje je utvrđeno da u prethodnom periodu nijesu namjenski utrošili sredstva poreskih obveznika kao i sportska organizacija za koju su Upravni i Vrhovni sud pola godine prije samog konkursa, donijeli presudu, da je osnovan u suprotnosti sa Zakonom o sportu, dobile značajna finansijska sredstva (pogledati: dopis br. 01-833 od 18.04.2017. godine i presude Upravnog suda U. broj 845/19 i Vrhovnog suda V. br. 1546/19)", rekao je Begović i dodao:

"Na koncu, kako znam da u DRI rade pojedinci sa izraženim lokalnim akademskim statusom, želim da vjerujem da će akademski integritet prevladati i rezultirati jednim nepristrasnim i profesionalnim izvještajem, kako bi crnogorski narod napokon počeo da vjeruje u institucije koje plaća."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније