Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M. [ Mina biznus ]

04. 02. 2023. 10:41 >> 10:36
1

MINISTASRTVO FINANSIJA

Bar i Crna Gora da postanu energetsko čvorište Zapadnog Balkana

Izgradnja terminala za tečni gas (LNG) u Luci Bar pozicionirao bi taj primorski grad i Crnu Goru kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima Stejt departmenta.

Iz Ministarstva finansija su saopštili da je na sastanku, posvećenom ekonomskim odnosima Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), sa naglaskom na saradnju u oblasti energetike, zajednički ocijenjeno da su pitanja energetske bezbjednosti, diversifikacije i transformacije ka obnovljivim izvorima i takozvanoj čistoj energiji od neprocjenjivog značaja za obje države.

U tom smislu je, kako je objašnjeno, razgovarano o mogućnostima izgradnje LNG terminala u Luci Bar i dogovoreni su konkretni koraci u pravcu realizacije te ideje.

Iz Ministarstva su saopštili da je razgovarano i o potencijalnom učešću američkih kompanija u tom, ali i u drugim energetskim i saobraćajnim infrastrukturnim projektima.

Damjanović je iskazao spremnost Crne Gore da se, u partnerstvu sa američkim kompanijama i uz podršku razvojnih agencija iz SAD, pristupi realizaciji konkretnih projekata.

Na sastanku su ispred Stejt departmenta učestvovali direktor Kancelarije za investicione poslove, Majkl Trakton, zamjenik direktora Biroa za energetiku Džej Lovel, direktor Programa za olakšavanje poslovanja Kancelarije za komercijalne poslove, Džonatan C. Tompsonom, finansijski ekonimista u Birou za ekonomiju i privredne poslove, Majkl R. Rusek i savjetnik za evropsku energetiku u Birou za energetiku, Tom Mur.

Sastanku je prisustvovao i otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u SAD, Nebojša Todorović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније