Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Gojko Jovanović, Radio Crne Gore ]

30. 01. 2023. 22:45   >>  22:40

KOMPANIJA LA PARISIENNE

Poslastice iz Novog Sela mogle bi uskoro stiću i na inostrano tržište

Povezivanje poljoprivredne proizvodnje preko agroindustrije sa ugostiteljstvom i turizmom strateški je pravac domaće privrede. Fabrika pekarskih i slastičarskih proizvoda La Parisienne u Novom Selu kod Danilovgrada, koja posluje u okviru kompanije Nemesis-Astorija grupacije, proizvodi organsko povrće za svoje potrebe, a od skoro i paštu po italijanskoj recepturi.

Mlijeko, sir, meso i drugi proizvodi potrebni za pekarski program i poslastice otkupljuju se od domaćih proizvođača, kaže menadžer u kompaniji Đorđije Raičević.

U fabrici je zaposleno osamdesetak radnika koji proizvode više od stotinu pedest vrsta kolača kao i hljeb i drugi pekarski program.

"Novi magistralni put nam je itekako pomogao u realizaciji planova pa možemo kazati da firma posluje od Primorja do Kolašina, kaže Raičević.

Za proizvodnju poslastica koriste se i domaći poljoprivredni proizvodi.

"Većina naših sirovina je iz domaćeg otkupa. U okviru kompanije posluje i imanje Grlić za proizvodnju povrća, a tu moramo pomenuti i proizvodnju goveđeg mesa od angus i vagi rase sa farme Vukčević", riječi su Raičevića.

Pored domaćih proizvoda koriste se i namirnice iz uvoza, kaže Minela Musić, zadužena za tehnološki proces u fabrici.

"Za naše kolače koristimo pravu belgijsku čokoladu, za francuske kroasane najkvalitetniji puter, a brašno iz najstarijeg mlina iz Grčke", rekla je Musić.

U plastenicima na dvije hiljade kvadrata proizvodi se organsko povrće i začinsko bilje kao i na otvorenom, a uskoro bi uz podršku resornog ministarstva trebalo da se postavi još deset plastenika površine tri hiljade kvadrata, ističe magistarka Kristina Drašković, odgovorna za kvalite.

"Sada se proizvodi blitva, spanač, zelena salata i luk, a uskoro i ostalo povrće, rekla je Drašković.

Potrebe za kvalitetnim poslasticama stalno rastu i pored gostiju ekskluzivnih restorana i hotela u okviru kompanije traže se i na tržištu, a kako reče Raičević, predviđena je izgradnja još jednog pogona pa bi, vjerovatno, bio omogućen i izvoz.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније