Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.М. [ Mina ]

26. 01. 2023. 14:15   >>  14:13

MONSTAT

Prosječna zarada u decembru 727 eura

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u decembru je, prema podacima Monstata, iznosila 727 eura i bila je 0,8 odsto veća u odnosu na novembar. Dok je potrošačka korpa u decembru iznosila 800 eura.

Prosječna neto zarada u decembru je, u odnosu na isti mjesec 2021. godine, porasla 35,4 odsto.

Prosječna bruto zarada u prošlom mjesecu je iznosila 900 eura.

Statističari su naveli da je prosječna bruto zarada u četvrtom kvartalu prošle godine, u odnosu na treći, zabilježila rast od jedan odsto. Na nivou cijele prošle godine, prosječna bruto zarada iznosila je 883 eura, a prosječna neto zarada 712 eura.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u prošloj godini, u odnosu na 2021, zabilježile rast od 13 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period porasle 18,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

Prosječne neto zarade u decembru su u odnosu na novembar porasle u sektorima snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 3,8 odsto, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje 2,4 odsto, usluge smještaja i ishrane 2,2 odsto, trgovina na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikala, poslovanje nekretninama i stručne, naučne i tehničke djelatnosti po 1,8 odsto.

Rast je zabilježen i u sektorima umjetničke, zabavne i rekreativne djelatnosti 1,6 odsto, snabdjevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama i ostale uslužne djelatnosti po 1,1 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo i obrazovanje po jedan odsto, finansijske i djelatnost osiguranja 0,8 odsto, građevinarstvo 0,3 odsto i zdravstvena i socijalna zaštita 0,2 odsto.

Pad prosječne neto zarade u decembru je u odnosu na novembar zabilježen u sektorima vađenje ruda i kamena 2,8 odsto, prerađivačka industrija i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti po 1,7 odsto, informisanje i komunikacije jedan odsto i saobraćaj i skladištenje 0,7 odsto.

Potrošačka korpa u decembru 800 eura

Podsjetimo, vrijednost minimalne potrošačke korpe za decembar je, prema podacima Monstata, iznosila 800,2 eura, što je 0,1 odsto više u odnosu na novembar.

"Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 376,8 eura, što je 0,3 odsto više u odnosu na novembar", navodi se u saopštenju.

Statističari su kazali da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 423,4 eura, što je pad od 0,2 odsto u odnosu na novembar.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније