Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

07. 01. 2023. 13:45 >> 13:42

AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE

Operatori ove godine planiraju da investiraju 26 miliona eura

Operatori elektronskih komunikacija planirali su da ove godine investiraju oko 26 miliona eura, saopštili su iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) poručujući da očekuju nastavak trenda razvoja tržišta i povoljnosti kada su u pitanju usluge.

Izvršni direktor EKIP-a, Darko Grgurović, kazao je da su u toku 2021. godine operatori u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i servisa uložili 51 milion eura, što je doprinijelo daljem povećanju dostupnosti savremenih elektronskih komunikacionih usluga visokog kvaliteta na cijeloj teritoriji Crne Gore.

“EKIP trenutno ne raspolaže konačnim podatkom o visini ukupnih investicija operatora elektronskih komunikacija u prošloj godini. Operatori elektronskih komunikacija su planirali svoje investicije za prošlu godinu u iznosu od oko 33 miliona eura i sa završetkom godine o realizovanim ukupnim ulaganjima u sektor elektronskih komunikacija operatori će dostaviti podatke regulatoru”, rekao je Grgurović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je najavio da su operatori elektronskih komunikacija planirali da investiraju oko 26 miliona eura u ovoj godini.

„U prethodnih deset godina operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori su investirali preko 600 miliona eura, od čega u prethodnih pet, kada su investicije intenzivirane, skoro 400 miliona eura“, precizirao je Grgurović.

Prema njegovim riječima, višegodišnji trend visokih investicija u sektoru elektronskih komunikacija, potvrđuje činjenicu da u Crnoj Gori imamo stabilan i predvidiv pravni i regulatorni okvir, koji je stvorio jednake uslove za sve učesnike na tržištu.

On je naveo da očekuju da se tokom ove godine nastavi trend razvoja tržišta elektronskih komunikacija.

U EKIP-u optimizam za takav stav baziraju na brojnim pokazateljima, a posebno su istakli kontinuiran rast broja korisnika, trendove u investicijama od operatora, rezultate aukcije spektra za 5G, te nedavno potpisanu Deklaraciju o romingu između Evropske unije (EU) i zemalja Zapadnog Balkana.

„Vjerujemo da će ove aktivnosti doprinijeti daljem unaprijeđenju tržišta elektronskih komunikacija, novim povoljnostima kada su u pitanju usluge koje korisnici koriste ne samo ovdje u okvirima našeg nacionalnog tržišta, već i u regionu, a uskoro i mnogo ekonomičnijem i efikasnijem korišćenju usluge prenosa podataka, odnosno interneta i u zemljama EU“, saopštio je Grgurović.

Što se tiče glavnih aktivnosti EKIP-a koje će obilježiti ovu godinu, one se odnose na praćenje implementacije širokopojasnih elektronskih komunikacionih mreža sa posebnim akcentom na implementacije mobilnih mreža pete generacije – 5G.

„Odmah na početku ove godine EKIP će operatorima mobilnih mreža dodjeliti odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz pionirskih opsega za implementaciju 5G mreža, koje su osvojili na nedavno sprovedenoj aukciji“, najavio je Grgurović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније