Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Т.Г.

09. 12. 2022. 20:17   >>  11. 12. 2022. 18:49

SASTANAK NADGLEDNOG IPA ODBORA

Vujović: CG odobreno preko 36 miliona eura bespovratne podrške EU

Nastavak pravovremene implementacije projekata i dobra koordinacija svih aktera u sistemu za upravljanje fondovima EU od izuzetne je važnosti u cilju ispunjenja obaveza iz dijela procesa pristupanja EU koji se odnosi na pretpristupnu podršku, poručeno je sa današnjeg sastanka Nadglednog IPA odbora, organizovanog u hotelu Ramada u Podgorici.

Sastankom je, sa strane Crne Gore, kopredsjedavao vršilac dužnosti generalnog direktora za EU fondove u Ministarstvu evropskih poslova i zamjenik nacionalnog IPA koordinatora, Bojan Vujović, uz učešće predstavnika resornih ministarstava, nevladinih organizacija, Evropske komisije i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore. 

Kako se ističe, u uvodnom obraćanju, Vujović je podsjetio na najznačajnija postignuća u oblasti korišćenja pretpristupnih fondova EU tokom 2022. godine.

Kada je riječ o IPA II finansijskoj perspektivi, ukazao je na dinamiku sprovođenja aktivnosti i uspješno ugovaranje IPA II programa tokom prethodnog perioda, i konstatovao nastavak uspješnog sprovođenja projekata u okviru svih devet programa prekogranične i transnacionalne saradnje u kojima učestvuje Crna Gora.

U pravcu daljeg uspješnog korišćenja EU fondova, ukazao je da je, u cilju prevazilaženja energetske krize uzrokovane ratom u Ukrajini, Evropska komisija opredijelila 30 miliona eura bespovratnih sredstava, koja će biti namijenjena prevazilaženju identifikovanih izazova i ublažavanju uticaja krize, sa fokusom na ranjive grupe u Crnoj Gori.

U kontekstu budućih aktivnosti, ukazao je na značaj fokusiranja opredijeljenih finansijskih sredstava na strateški značajne i spremne projekte.

"U okviru nove finansijske perspektive IPA 2021-2027, nakon usvajanja programa podrške Crnoj Gori za 2021. godinu, u vrijednosti od 34,2 miliona eura u decembru prošle godine, kroz program IPA 2022, koji je Evropska komisija usvojila 5. decembra 2022. godine, Crnoj Gori je odobreno preko 36 miliona eura bespovratne podrške EU, koja će, između ostalog, biti usmjerena na dalje osnaživanje dvije relevantne oblasti,  reforma javne uprave i integralno upravljanje granicama i migracijama’’ dodao je Vujović.

U ime Evropske komisije, zamjenica šefa Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju, Cindy van den Boogert, poručila je da su sredstva Evropske unije usmjerena na podršku sprovođenju najvažnijih reformi u okviru pregovaračkog procesa, kao i na dalje jačanje instutucionalnih kapaciteta.

Ukazala je da dalji napredak Crne Gore, prije svega kroz uspješno korišćenje sredstava EU, dodatno osnažuje i ubrzava pretpristupni proces i doprinosi njegovom kvalitetu. Samim tim je potrebno da Crna Gora kontinuirano radi na unapređenju koordinacije finansijske pomoći različitih donatora i poboljša vezu sa procesom reformi, ujedno, uspostavi i osnaži strukture za uspješno korišćenje EU sredstava u perspektivi IPA 2021-2027.

Dosadašnja praksa korišćenja raspoloživih EU sredstava predstavlja snažan podsticaj da se dalji rad nastavi još intenzivnije i posvećenije, uz uvažavanje iskustva i svih naučenih lekcija, zaključak je učesnika ovog događaja, zaključuje se u saopštenju Vlade CG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније