Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Bojana Milićević (Radio Crne Gore) ]

09. 12. 2022. 11:57   >>  11:58 1

POPOVIĆ KALEZIĆ ZA RADIO

"Program ekonomskog državljanstva već trebalo okončati"

Izvršna direktorica Centra za građanske slobode Marija Popović Kalezić ocijenila je da je Program ekonomskog državljanstva već je trebalo okončati. Za Radio Crne Gore kaže da posljednje izjave Vladinih zvaničnika najavljuju nastavak programa, što bi moglo ugroziti evropski put Crne Gore.

Evropska unija sa pravom je zabrinuta što program ekonomskog državljanstva još nije ukinut, kazala je izvršna direktorica CEGAS-a Marija Popović Kalezić. Ona je navela da je program od starta bio netransparentan i upitan.

“EU je više puta upozoravala da, s obzirom na veličinu, političku i ekonomsku snagu Crne Gore, stvarati uticaje spolja na ovaj način jeste nešto što budi sumnju u koruptivne radnje, netransparentost, ali i u određenu kupovinu slobode o kojoj su NVO i ranije govorile. Imamo primjer Taksina Šinavatre”, rekla je Popović Kalezić.

Izvršna direktorica CEGAS-a istakla je da posljednje izjave Vladinih zvaničnika najavljuju nastavak programa, što bi moglo ugoziti evropski put Crne Gore.

“Kada su ljudi koji se danas nalaze na mjestima odlučivanja bili u opozicionim klupama protivili su se programu ekonomskog državljanstva i zalagali se za njegovo ukidanje. Kada su postali dio vladajuće strukture, promijenili su mišljenje”, navela je Popović Kalezić.

Ona smatra da EU neće ostaviti prostor za dogovor da se ovakav režim dodjeljivanja pasoša nastavi, te da će Crna Gora, ukoliko ga ne ugasi, pretrpjeti određeni vid sankcija.

“Ukoliko ne krenemo u ukidanje programa, postavlja se pitanje da li se uopšte želimo kretati ka EU ili smo sa tog puta odavno skrenuli”, rekla je Popović Kalezić Radiju Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније