Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј.

09. 12. 2022. 09:47   >>  09:44 1

CRNOGORSKO UDRUŽENjE POSLODAVACA ABAZOVIĆU

Odložiti potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) pozvalo je premijera Dritana Abazovića da ne potpiše Opšti kolektivni ugovor već da ga, kako su kazali, ostavi Skupštini Crne Gore na produženje od još godinu dana kako bi potom u mirnoj atmosferi, bez žurbe, argumentovano i uz učešće svih zainteresovanih a naročito legalno zastupljenih reprezenata socijalnih partnera u Socijalnom savjetu, razmotrili sve aspekte tog važnog dokumenta. Pozvali su i crnogorske poslanike da izglasaju produženje OKU.

"Privreda nikako ne bi smjela imati ulogu objekta pregovaranja već subjekta kakva joj uloga i pripada", kazali su iz CUP-a.

Povodom zahtjeva od juče od strane oba sindikata da potpišete Opšti kolektivni ugovor, Crnogorsko udruženje poslodavaca Vas poziva da to ne učinite tj. da ne potpišete OKU

Iz tog udruženja privrednika navode da za usaglašavanje OKU nijesu bili ispunjeni elementarno potrebni preduslovi a koji se tiču legalnog, legitimnog i transparentnog odvijanja procesa socijalnog dogovaranja. Oni navode i da odredbe OKU, za koje, kažu, znaju iz medija predviđaju preveliko opterećenje za privredu.

Iz CUP-a najprije spore pravo Uniji poslodavaca Crne Gore da potpiše takav ugovor.

"Jer je njen legitimitet kao socijalnog partnera doveden u pitanje obzirom da su je napustile kompanije koje su u najvećem broju sada naši članovi i koje stvaraju 2,3 milijarde ili skoro 50% BDP i imaju oko 21.000 zaposlenih. Unija poslodavaca CG nije prijavila ministarstvu ovu promjenu u članstvu, sve ovo vrijeme, i ako je na to bila obavezna kako bi se sagledali efekti te promjene na njenu reprezentativnost. Pored svega ona 17 godina nije dokazala reprezentativnost u skladu s važećim propisima", navode iz CUP-a.

Kao drugi razlog za nepotpisivanej OKU navode i da je, kako smatraju, proces dogovaranja bio apsolutno netransparentan i, kako su kazali, bio vođen mimo saznanja najvećeg dijela privrede a kamo li njenog učešća.

"U prilog tome navodimo činjenicu da do dana današnjeg, udruženje (čije članstvo stvara skoro 50% BDP), ili bilo ko od njegovih članica, nije vidjelo tekst ugovora, niti zna šta se u njemu nalazi. Osnovni smisao i potreba formiranja Socijalnog savjeta upravo je u socijalnoj inkluziji kako se ne bi, zbog konfliktne prirode socijalnog partnerstva, narušavala društvena kohezija. Ovdje je urađeno upravo suprotno. Iz procesa dogovaranja isključen je najveći dio onih na koje se OKU odnosi a i onako krhka socijalna kohezija je dodatno narušena. Ovaj put na štetu onih na čijem radu počiva razvoj – na privredi", navodi se u pismu koje su iz CUP-a uputili Abazoviću.

Navode i da je upadljiv izostanak javne i stručne rasprave na nešto što se popularno zove "Radnički Ustav" i predstavlja najvažniji dokumenat kojim se regulišu pitanja zapošljavanja i ne samo ona.

"Četvrto, dodatni razlog, najnovijeg datuma koji više nego jasno ilustruje kako se štiti interes poslodavaca jeste da neuporedivo povoljniji predlog OKU po poslodavce u Hrvatskoj - članici EU i zemlji sa mnogo jačom privredom od naše - nije prošao. Tamo ga je glatko odbacila Hrvatska udruga poslodavaca za neuporedivo manja ogrešenja o proceduru donošenja nego kod nas.

Napominju da je u Hrvatskoj povećanje naknade za rad nedjeljom koje je iznosilo 50% odbačeno, a u Crnoj Gori prihvaćeno 80%".

"Peto, sam Ministar ekonomskog razvoja i turizma u Vašoj Vladi g-din Đurović, javno je sugerisao zbog dijela privrede, posebno djelatnosti koje zahtijevaju neprekidan proces rada (mediji naročito) da bi trebalo obaviti konsultacije oko ove odredbe u cilju sagledavanja: 'da li se i koliko ova odredba može negativno odraziti na njihovo poslovanje'", navode iz CUP-a.

Kao logičan zaključak svog stava smatraju da bi to trebalo učiniti i za ostala preduzeća.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније