Економија

[ Мина бизнис/М.Л.Б. ]

01. 12. 2022. 16:00   >>  15:57

ПОДАЦИ МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Дефицит буџета нижи 129 милиона од плана

Кумулативни буџетски дефицит за првих десет мјесеци ове године износио је 56 милиона еура или један одсто бруто домаћег производа (БДП) и нижи је од плана 129,1 милион еура, односно 69,7 одсто, доминантно усљед успорене реализације јавних набавки.

„У односу на исти период прошле године, буџетски дефицит је мањи 3,9 милиона еура, односно 6,5 одсто“, показали су данас објављени подаци Министарства финансија о извршењу буџета за првих десет мјесеци.

Из Министарства су казали да је у октобру остварен буџетски дефицит од 20 милиона еура, односно 0,35 одсто БДП-а, што је 128,5 милиона мање од плана.

Према подацима тог Владиног ресора, приходи буџета су за првих десет мјесеци ове године износили 1,63 милијарде еура или 28,6 одсто процијењеног БДП-а и већи су 123,2 милиона еура или 8,2 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, док су у односу на планиране већи 28,9 милиона или 1,8 одсто.

“Главни генератор раста прихода у односу на претходну годину је порез на додату вриједност који је забиљежио раст од 34,5 одсто, као резултат раста потрошње домаћинстава, раста увоза и инфлације, али и успјешне љетње туристичке сезоне и ефеката електронске фискализације пореских регистар каса”, објашњено је у документу.

Поред наведеног, приходи од пореза на међународну трговину и трансакције забиљежили су раст од 38,9 одсто, као резултат раста оствареног увоза.

Насупрот томе, у односу на претходну годину, мања наплата прихода остварена је код пореза и доприноса на зараде усљед увођења неопорезивог дијела зараде и укидања доприноса за здравствено осигурање.

“На нижу наплату пореза на доходак утицало је и усвајање измјена и допуна Закона о финансирању локалне самоуправе, којим је повећан проценат уступљених прихода од пореза на доходак физичких лица локалним самоуправама, кроз истовремено смањење прихода који су до тада по овом основу припадали централном буџету”, рекли су из Министарства.

Тренд веће наплате прихода од пореза на додату вриједност (ПДВ) настављен је и у октобру.

Сходно томе, приходи од ПДВ-а су у периоду од јануара до октобра већи у односу на планиране 38 милиона еура или 5,3 одсто, док су у односу на десет мјесеци прошле године већи 193,3 милиона еура или 34,5 одсто.

Позитивно одступање у односу на план биљеже и приходи од порез на добит правних лица у износу од 800 хиљада еура или један одсто. Ова категорија прихода остварила је раст и у односу на исти период претходне године у износу од 12,5 милиона еура или 17,7 одсто.

Приходи од пореза на међународну трговину и трансакције већи су у односу на планиране 3,2 милиона еура или 11 одсто, што је доминантно резултат раста цијена и раста увоза.

Приходи од акциза за десет мјесеци ове године мањи су у односу на план 3,5 милиона ЕУР или 1,7 одсто, као посљедица примјене Одлуке о умањењу износа акцизе на промет безоловног бензина и гасних уља по којој је акциза на промет ових производа од маја смањена 50 одсто односно 40 одсто, у зависности од кретања цијена, а у циљу заштите животног стандарда грађана.

“У поређењу са претходном годином, приходи од акциза биљеже раст за десет мјесеци од 3,7 милиона еура или 1,8 одсто. Поменути раст био би значајно већи да није било Одлуке о смањењу акциза на гориво, имајући у виду да су приходи од акциза на дуван и дуванске производе у поређењу са истим периодом претходне године забиљежиле раст од 30,6 милиона еура или 65,4 одсто, као резултат сузбијања активности на нелегалном тржишту дувана и дуванских производа”, додаје се у документу.

На другој страни, како су навели из Министарства, остварена је нижа реализација у односу на план код прихода по основу пореза на доходак физичких лица у износу од 2,1 милион еура или 2,9 одсто, као и код доприноса у износу од 7,1 милион еура или два одсто.

Приходи буџета у октобру износили су 168,3 милиона еура, што је у односу на план више 27,9 милиона или 19,8 одсто. У односу на исти мјесец претходне године, приходи буџета већи су 8,3 милиона или 5,2 одсто.

Према подацима Министарства, издаци буџета су у периоду од јануара до октобра износили 1,68 милијарди еура или 29,5 одсто процијењеног БДП-а и у односу на планиране нижи су 100,2 милиона или 5,6 одсто.

У односу на посматрани период претходне године, издаци су већи 119,3 милиона еура односно 7,6 одсто.

У структури укупне потрошње, текући издаци су за десет мјесеци остварени у износу од 682,5 милиона еура, што је 37,2 милиона или 5,2 одсто мање од плана, док су капитални издаци износили 163,6 милиона, што је у односу на планиране мање 30,5 милиона или 15,7 одсто.

“У односу на исти период претходне године, укупни издаци већи су 119,3 милиона еура или 7,6 одсто у највећем дијелу као резултат већег издвајања у дијелу трансфера за социјалну заштиту, који су већи 63,8 милиона или 13,6 одсто, усљед раста трошкова по основу исплате права из области социјалне заштите и пензијског и инвалидског осигурања”, прецизира се у документу.

У оквиру текућег буџета и буџета државних фондова, раст је забиљежен и код трансфера институцијама, појединцима, невладиним организацијама (НВО) и јавном сектору и отплате обавеза из претходног периода.

Раст издвајања у односу на прошлу годину остварен је и у дијелу капиталних издатака, који су већи 38,1 милион еура или 30 одсто у поређењу са истим периодом претходне године.

Издаци буџета су у октобру износили 188,4 милиона еура и нижи су у односу на план 100,7 милиона односно 35 одсто.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије