Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј.

01. 12. 2022. 11:16   >>  11:14 2

MINISTARSTVO FINANSIJA

Akcize na gorivo više 15% do 3. januara

Akcize na gorivo u periodu od 6. decembra 2022. godine do 3. januara 2023. godine, biće niže 25%, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Podsjećamo, posljednje umanjenje iznosilo je 40%. Na osnovu ovih podataka može se očekivati rast cijena goriva.

Akcize na gorivo su mjesecima bile umanjene za 50 odsto, a Vlada je ranije, odlukom od 27. oktobra, odlučila da poveća akcize za 10 odsto, odnosno da budu umanjene za 40 odsto.

"Vlada nastavlja sa pružanjem mjera podrške građanima i privredi, između ostalog kroz namjeru o produženju smanjenja akciza na gorivo, koje je predviđeno da, u periodu od 6. decembra 2022. godine do 3. januara 2023. godine, iznosi 25 odsto", navodi se u saopštenju.

Iz tog vladinog resora ističu da su dosadašnja, sedmomjesečna umanjenja akciza na goriva u interesu građana i privrede, državni budžet koštala 37 miliona eura, koliko je po ovom osnovu prihodovano manje u odnosu na uporedni period prošle godine.

"Dakle, od 9. maja, kada je prvi put donešena Odluka o umanjenju iznosa akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, državni budžet prihodovao je desetine miliona eura manje u odnosu i na projekcije za ovu godinu", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Iz tog vladinog resora navode da je ministar finansija Aleksandar Damjanović u kontinuitetu predlagao niže akcize, pa je tako Odluka o umanjenju donošena 6 puta, za nepunih sedam mjeseci.

"Sve sa ciljem da bi građani i privreda imali jeftinije gorivo u Crnoj Gori, odnosno da bi lakše podnijeli posljedice globalnih tržišnih šokova. Dakle, Ministarstvo finansija pokazalo je punu odgovornost, pravovremeno reagujući kako bi se značajno doprinijelo pojeftinjenju goriva, iako se smanjenje akcize, evidentno negativno reflektovalo na državne prihode", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ističu da konstantna, višemjesečna odluka Vlade, na predlog Ministarstva finansija, koja je, kako su kazali, prva takve vrste donesena u Crnoj Gori, u maju ove godine, a koja ima sedemomjesečni kontinuitet, omogućila je da građani Crne Gore i privreda imaju najniže cijene u regionu.

"S obzirom na trenutni, povoljniji trend kretanja cijena goriva na berzi, kao i na detaljnu analizu o uticaju ovih promjena na prihode budžeta, ocijenili smo da je moguća postepena korekcija akcize do nivoa od 25% za kratkoročni period, a da ta razlika istovremeno neće biti osjetna za budžete građana, odnosno da neće negativno uticati na cijenu goriva koju plaćaju", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija dodaju da iako su cijene goriva bile izuztno visoke, prethodne Vlade nijesu posezale za mjerom obuzdavanje rasta cijena goriva.

Navode da je prvi pravni osnov u cilju obezbjeđenja stabilnosti cijena naftnih derivata kao i zaštite životnog standarda građana usljed njihovog povećanja na svjetskom tržištu, bio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je Skupština Crne Gore donijela 5. maja 2022. godine, a kojim je, data mogućnost Vladi Crne Gore da, u slučaju značajnijeg povećanja cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu, može donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize do 50%, za bezolovni benzin i gasna ulja, za period do tri mjeseca.

Nakon toga, dodaju, Vlada je na predlog Ministarstva finansija šest puta donijela odluku o umanjenju i to:

- 9. maja 2022. godine, donijela Odluku o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja („Službeni list CG“, broj 50/22), za 40%. Prema navedenoj odluci, visina akcize je iznosila:

- za bezolovni benzin-329 eura za 1000 litara (0,329 eura po litru)

- za gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo -264 eura za 1000 litara (0,329 eura po litru).

- Nova Odluka o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja („Službeni list CG“, broj 59/22), kojom je predviđeno umanjenje akcize za 50%, u periodu od 7. juna do 5. jula 2022. godine, i to za:

- za bezolovni benzin-275 eura za 1000 litara (0,275 eura po litru)

- za gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo -220 eura za 1000 litara (0,220 eura po litru).

- Produženo je važenje umanjenja akcize za 50% do 30. avgusta 2022. godine, za bezolovni benzin i gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo, kada je donijeta Odluka o izmjeni odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja(„Službeni list CG“, broj 70/22).

- 25. avgusta 2022. godine Odluku o izmjeni odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja („Službeni list CG“, broj 95/22), kojom je produženo važenje umanjenja akcize za 50% do 30. septembra 2022. godine, za bezolovni benzin i gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo.

- 29. septembra 2022. godine Odluka o izmjeni odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja („Službeni list CG“, broj 107/22), kojom je produženo važenje umanjenja akcize za 50% do 1. novembra 2022. godine, za bezolovni benzin i gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo.

- 27. oktobra 2022. godine, donijela Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja („Službeni list CG“, broj 120/22), kojom je propisano umanjenje visine akcize za 40%, u periodu od 8. novembra do 6. decembra 2022. godine, dok je istom odlukom propisano umanjenje od 25%, koje će važiti od 6. decembra 2022. godine do 3. januara 2023. godine.

"Namjera ove Vlade je da i ubuduće, iskazujući punu solidarnost u odnosu na građane i privredu, djeluje u maksimalnoj mogućoj mjeri, shodno kretanjima cijena naftnih derivata na svjetskoj berzi, odnosno u zavisnosti od poremaćaja na tržištu i eventualnog povećanja cijena naftnih derivata, kao i uticaja tih promjena na Budžet Države", zaključuju iz Ministarstva finansija.

Pregled posljednih maloprodajnih cijena goriva u regionu (izvor: Ministarstvo finansija)


Država


Dizel

Bezolovni benzin

95

98

Crna Gora

1,55

1,44

1,48

Srbija

1,85

1,59

1,73

Hrvatska

1,66

1,52

1,77

Albanija

1,94

1,71

/

BIH

1,76

1,46

1,67

Kosovo

1,93

1,68

/

Makedonija

1,40

1,37

1,40

Slovenija

1,62

1,46

1,83

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније