Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

А.М.

17. 11. 2022. 15:39 >> 15:43

DAMJANOVIĆ - ŠMID

Potpisali izmjene sporazuma o reprogramu duga

Ministar finansija Aleksandar Damjanović i ambasador Švajcarske Urs Šmid potpisali su danas Sporazum o izmjenama i dopunama prethodnog Sporazuma o reprogramu duga Savezne Republike Jugoslavije i Švajcarske Konfederacije, kojim se definiše zamjena kamatne stope na bazi LIBOR-a , kamatnom stopom na bazi SARON-a, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"Imajući u vidu da je finansijsko regulatorno tijelo u Velikoj Britaniji prestalo da utvrđuje referentnu vrijednost kamatne stope (LIBOR), odnosno istu zamijenio alternativnim kamatnim stopama, kao što je u slučaju Švajcarske - Švajcarskom prosječnom prekonoćnom stopom (SARON), Crna Gora je svoje obaveze prema pomenutoj zemlji uskladila novim uslovima Sporazuma. Kada je riječ o samoj dinamici otplate duga, prethodno ustanovljeni uslovi, koji podrazumijevaju dvije godišnje tranše do 2024. godine, ostaju nepromijenjeni", saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Damjanović je, kako je saopšteno izrazio zadovoljstvo zbog rješavanja ovog pitanja i ukazao, da će shodno dogovoru, Crna Gora nastaviti da izmiruje svoje obaveze prema svim partnerima, posebno uvažavajući prijateljski odnos koji decenijama vezuje dvije zemlje.

"Šmid je ukazao na veliki broj investicija koje realizuje Švajcarska, kao jedan od pet najvećih investitora u Crnoj Gori, a koje nijesu usmjerene samo na turizam, već i industriju i proizvodne usluge. Podsjetio je na dvije švajcarske kompanije koje uspješno posluju na sjeveru Crne Gore. Jedna od pomenutih, TRUNZ u Bijelom Polju, bavi se proizvodnjom opreme ze osvjetljenje za vozove i vrši izvoz tih proizvoda širom svijeta, a druga, Tara Resources AG, pokreće gradnju Rudnika Brskovo u Mojkovcu, za koji je zajednički ocijenjeno da bi trebalo da ima status projekta od nacionalnog značaja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Šmid informisao ministra da će u okviru posjete Crnoj Gori imati susret sa više od dvadeset švajcarskih investitora koji posluju u Crnoj Gori, što ocjenjuje kao dodatnu šansu za produbljivanjem saradnje i novim projektima.

"Damjanović je zahvalo na podršci koju Švajcarska, kao jedna od najuticajnijih država u Evropi i najznačajnijih ekonomskih partnera Crne Gore, pruža i kroz značajno učešće u investicionom ciklusu, posebno u sjevrnom regionu što doprinosi da se Crna Gora ravnomjernije ekonomski razvija. Takođe je zahvalio za doprinos koji naša zemlja dobija posredstvom Švajcarske razvojne agencije ali i kroz švajcarsku podršku regionalnoj saradnji Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, konstatovano je da je neophodno unaprijediti diplomatske odnose i adekvatno riješiti pitanje diplomatskog predstavljanja Crne Gore u Švajcarskoj, kako bi bili usklađeni sa izuzetno uspješnom ekonomskom saradnjom, koju karakteriše veoma visok nivo robne razmjene, koji je ove godine, zaključno sa septembrom na nivou od 210,3 miliona eura.

"Šmid je zahvalio na otvorenom i korisnom razgovoru, iskazavši riječi ohrabrenja za rad i aktivnosti koje sprovodi Vlada Crne Gore, napominjući da u Švajcarskoj ima podsticaj i za evropski put kojem stremi", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније