Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.М.Љ. [ Mina Biznis ]

16. 11. 2022. 08:12 >> 08:16

SAVJET EU

Postignut dogovor o budžetu EU za narednu godinu

Pregovarači Savjeta Evropske unije (EU) i Evropskog parlamenta (EP) postigli su u posljednjim trenucima zakonskog roka dogovor o budžetu Unije za narednu godinu.

Rok za postizanje dogovora bio je u ponedjeljak u ponoć, a pregovarači su neposredno prije toga objavili da imaju dogovor.

Dogovoren je budžet u visini od 186,6 milijardi eura, što je 1,1 odsto više u odnosu na ovogodišnji.

Za nepredviđene troškove u okviru višegodišnjeg finansijskog okvira od 2021. do 2027. predviđeno je 400 miliona eura, prenosi Hina.

Većina od tog povećanja, oko 280 miliona eura, namijenjeno je za jačanje podrške Ukrajini i susjednim državama, poput Moldavije.

Dobar dio sredstava namijenjen je za poboljšanje saobraćajne infrastrukture, kako bi se povećala pokretljivost vojne opreme širom EU.

Evropska komisija (EK) je predlagala budžet u visini od 185,59 milijardi EUR, dok je predlog Savjeta bio 183,95 milijardi eura, a EP je tražio 187,29 milijardi eura.

Postignuti dogovor treba još da potvrde oba zakonodavca. Za odluku u Savjetu potrebna je kvalifikovana većina, a u parlamentu obična.

Da dogovor nije postignut, EK bi morala izaći s novim predlogom i onda bi ponovno uslijedili pregovori. Budžet za narednu godinu mora biti izglasan do kraja ove godine.

U slučaju da to izostane, primjenjuje se privremeno finansiranje, na način da se svaki mjesec u tekućoj godini može potrošiti jedna dvanaestina prošlogodišnjeg budžeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније