Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 10. 2022. 10:39   >>  10:41

PEJAKOVIĆ U "LINKU"

Ne očekujem povećanje kamatnih stopa, aktuelne kvalitetne

Generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković kazao je u emisiji "Link", na Radiju Crne Gore, da ne očekuje povećanje kamatnih stopa u narednom periodu. Ocijenio je da su aktuelne kamatne stope kvalitetne u odnosu na ambijent u kojem se funkcioše.

"Prosječna kamatna stopa je šest odsto na godišnjem nivou, a imate 15 odsto inflacije, logično je da imamo kvalitetne kamatne stope u odnosu na ambijent u kojem se funkcioniše", kazao je Pejaković. 

Na pitanje u uticaju inflacije na varijabilne kamate, generalni sekretar Udruženja banaka je kazao:

"Upitan je intenzitet inflacije. Ukoliko se svi elementi sklope, možemo očekivati pad inflacije, a tim i pad kamatne stope..."

Pojasnio je da u ekonomskim sistemima širom svijeta postoje ciklusi - usponi i padovi.

"Pokreću se razni sistemi, upumpavanje milijardi u sisteme... Kada imate problem u sistemu, spuštaju se kamapetne stope, a kada imate inflaciju, one se podižu...  Kada su monetarne vlasti taman krenule u smirivanje inflacije nakon svjetske ekonomske krize, zadesila nas je pandemija, i opet je bila potreba da se upumpavaju sredstva u sisteme, da bi se prošao taj lokdaun. Nakon pandemije, imamo rat u Ukrajini..."

Pejaković je dodao da su rast energenata, cijena osnovnih životnih namirnica i situacija u Ukrajini izazvali nezapamćenu inflaciju u Evropi.

Centralna banka Crne Gore preporučila je nedavno bankama da dostave predlog mjera za klijente za varijabilnim kamatama. Pejaković navodi da je kod svakog klijenta drugačija situacija, te da su banke počele razgovore sa njima. 

"Banke su najuređeniji dio privrednog sistema u Crnoj Gori. Na početku je bilo 30 odsto kredita sa varijabilnim kamatama, a sada 26 odsto", dodaje on. 

Navodi i da je kod firmi najviše kredita za refinansiranje i likvidnost, a kod stanovništva za stambene kredite. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније