Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Milica Sekulić, TVCG ]

02. 10. 2022. 07:57   >>  07:57 2

NEDOVIĆ PORUČIO

"Svima puna usta sjevera, a otkupljivači bez podrške"

Većinu otkupljivača šumskih plodova sa sjevera i pored rodne godine, očekuje neizvesan plasman na tržište. Zbog ekonomske krize u Evropi, sve je manje interesovanje, a konkurencija je velika. Najveći problem je prodaja maline, zbog visoke otkupne cijene, a pomoći od države nema, pa su otkupljivači, kažu, prepušteni sami sebi.

“Nažalost zbog situacije na Zapadu cijene su dosta niske i plasman je upitan”, kaže otkupljivač Bogić Nedović.

Dok za pečurku koliko-toliko imaju računicu, zbog otkupa maline biće u problemu.

"I potražnja i cijena maline su malo pali. Otkupna cijena maline je 4,30 eura. Tako smo i odredili. Međutim, danas malina ne može da se proda sa svim troškovima proizvodnje ni četiri eura na tržištu EU”, kazao je Nedović.

Iako su u regionu otkupljivači dobili subvencije, to nije slučaj u Crnoj Gori.

“Niko od njih se do sada nije oglasio. Čak smo dobili indirektne informacije da su u tehničkom mandatu i da ne emogu da intervenipu. To je za mene upitno, jer država mora da se uključi. Puna su nam usta sjevera, a kada je krizno vrijeme niko nam ne okreće glavu”, kazao je on.

I dok jedni muku muče, veliki hladnjačari nemaju takvih problema.

“Pečurka od 70 - 80 odsto ide na italijansko tržište, 10 - 20 odsto na švajcarsko.  Izrezao sam sada cirka jedno 750.000 eura i zalihe. Očekujem da će to da ide na iznos blizu četiri miliona”, kazao je otkupljivač Božo Bulatović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније