Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

30. 09. 2022. 14:11 >> 14:08
2

SDP ZATRAŽIO

Utvrditi zašto je došlo do poslovnog sunovrata energetskog sistema

Državni energetski sistem servisira potrebe preko 410.000 korisnika u Crnoj Gori i nužno je utvrditi zbog čega se desio finansijski i poslovni sunovrat, saopštila je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković.

Zato je, kako je kazala, klub poslanika SDP-a tražio saslušanje predsjednika bordova direktora i izvršnih direktora kompanija.

"Izvjesno je da ćemo veoma brzo podnijeti i krivične prijave zbog nesavjesnog rada koji će dovesti do milionskih šteta.
Svjesno uništavanje energetskih kompanija je nastavljeno i kroz hiljade zaposlenih partijskih aktivista, koji su bez bilo kakve potrebe dobili radna mjesta samo zato što su bili članovi, simpatizeri i glasači partija 'većine od 30 avgusta'", rekla je Vuksanović-Stanković.

Kulminaciju štetnog poslovanja koje je, kako kaže, "dovelo na ivicu bankrota kompanije koje su ostvarile preko 100 miliona eura profita u periodu prije dolaska 'apostola' na vlast, vidimo kroz prodaju električne energije iz akumulacija po višestruko nižim cijenama od one po kojoj smo je kasnije kupovali".

"Da zaključim - u trenutku kad se cijela Evropa priprema za energetski tešku zimu - rukovodstva kompanija iz crnogorskih energetskih kompanija od zdravih i uspješnih kompanija prave gubitaše i dovode ih na ivicu bankrota. Izvjesno je pričinjena milionska šteta državnom budžetu po osnovu dividende koja bi se prihodovala kao većinski akcionar. To nećemo dozvoliti a sve potencijalne kriminalne aktivnosti će biti do kraja istražene", kazala je Vuksanović-Stanković.

Adnan Striković (SDP) ocijenio je da je od dolaska nove uprave u crnogorske elektrenergetske kompanije njihovo poslovanje konstanto na ivici zakonitosti: "Šteta koju svojim svjesnim aktivnostima ili elementarnim neznanjem pričinjavaju se već sada može mjeriti desetinama miliona eura".

"Skoro sve firme iz grupacije su u ogromnim problemimi, a ukoliko se desi najgori scenario - gubitak bi mogao biti i preko 200 miliona eura, što bi odvelo sve kompanije u bankrot i ostavilo hiljade ljudi bez posla. Rudnik uglja je 25. maja potpisao ugovor o prodaji 300 hiljada tona uglja EPS-u po cijeni od 28,8 eura što je rukovodstvo ocijenilo 'sjajnim poslom'", rekao je Striković.

Na taj dan, kako je rekao, cijena na evropskoj berzi je bila preko 412 dolara po toni, "što dovoljno govori o tome koliko je to “posao stoljeća” taj posao".

"Ovakvi ugovori predstavljaju klasičan odnos kolenijalnih sila prema svojim afričkim ili azijskim kolonijama i mi na takav odnos prema Crnoj Gori neće pristati! Pozivamo Specijalno tužilaštvo da se pod hitno uključi u ovaj slučaj, jer postoje indicije da se u ovom slučaju radi o ozbiljnoj šteti po ekonomske interese države i građana Crne Gore", kazao je Striković.

Portparol SDP-a Mirko Stanić kaže da se već sada u dijelu kompanija isplaćuju neto zarade, bez poreza i doprinosa, "a umjesto bavljenja elektropostrojenja nova uprava se bacila na ideje o ljekobilju i pivarskoj industriji".

"Samo zbog kvara na TE Pljevlja od 4 dana gubici su milionski - jer jedan dan iskakanja je doveo do 1.7 miliona eura. Da podsjetimo, još je Vlada Zdravka Krivokapića dala saglasnost na odluku kojom je EPCG pokrila finansijski gubitak CEDIS-a u iznosu od 10.9 miliona eura, čime su prekršene brojne procedure i zakonske odredbe, a postalo je i očigledno da je ova kompanija, koja je bila među najprofitabilnijim u Crnoj Gori, ostvarila ogroman finansijski minus u poslovanju", navodi Stanić.

Razlika datog novca za uvoz i izvoz struje do 1.septembra je, kako kaže, negativna čak 58.141.919 eura, "a o kakvom “domaćinskom” poslovanju se radi jasno govori činjenica da je količan prodate i kupljene struje skoro identična - 907.270 MWh prodate, a 991.374 MWh kupljene." 

Po podacima od prije par dana, kaže Stanić, gubitak EPCG je čak 60.9 miliona eura, za samo 8 mjeseci.

"Slična situacija je i sa prodajom uglja iz pljevaljskog Rudnika uglja gdje je cijena po toni samo 28.8 eura, dok se građanima Pljevalja prodaje po 87 eura, a građanima Crne Gore po čak 105 eura po toni. Ukoliko je na današnji dan cijena uglja na evropskim berzama preko 300 eura po toni, jasno je o koliko štetnom poslu se radi i da će u svim ovim slučajevima morati reagovati i drugi nadležni državni organi", navodi Stanić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније