Економија

[ М.Л.Б. ]

28. 09. 2022. 12:18   >>  07:41 12

СКУПШТИНА О РЕБАЛАНСУ

Дамјановић: Ребаланс предложен да не бисмо отишли у банкрот

Скупштина је данас завршила расправу о предлогу другог ребаланса овогодишњег буџета, са предлогом одлуке о задужењу. Министар финансија Александар Дамјановић раније данас казао је како очекује да Скупштина усвоји ребаланс буџета. Поручио је и да ће без обзира на одлуку Парламента учинити све да исплата плата, пензија и социјалних давања буде редовна.

Влада је била приморана да предложи ребаланс овогодишњег буџета како би се заокружила година и избјегао банкрот, саопштио је министар Дамјановић.

„Ја бих много срећнији био да сада радим администрацију у канцеларији и да се бавим милијардом проблема - од отуђења неког аута неке јавне установе у Бијелом Пољу до било којег проблема који се десио у овој држави, али сам принуђен да ово предложим ако ћемо да заокружимо годину и ако нећемо да одемо у банкртот“, казао је Дамјановић у Скупштини, током расправе о ребалансу, одговарајући на питања посланика.

 

Он је рекао да сматра да постоји 90 одсто слагања и око здравства и доприноса и других ствари.

„Не видим заиста разглога да сви заједнички не понесемо одговорност и да негдје пошаљемо слику што веће стабилносту у смислу погледа на финансије и економију, ако је већ немамо у смислу погледа на политику, јер и то неко споља ослушкује па ће можда и камате бити нижа ако овдје виде стабилност“, казао је Дамјановић.

Ниманбегу: Подршка ребалнсу због пензија, плата, школства...

Предсједник и посланик Форце Генци Ниманбегу је казао да ће гласати за ребаланс буџета, због одговорности према пензионерим, школству, запосленима, али је истакао да са неким дјеловима ребаланса није сагласан.

Казао је да је било превише закона који се нису базирали на реалном финансијком планирању.

"Стиче се утисак да и грађани могу вјеовати да из буџета мозе дати 100-500 еура јер то траже. Да би им дали новац потребно је зарадити новац, а то не можемо задужењем него економским растом", рекао је Ниманбегу.

Он је казао да је гласао за Буџет за 2022. због неких инвестиција којих у ребалансу нема.

Стриковић: Одговорни предлагачи буџета и они оји су га изгласали

Посланик СДП-а Аднан Стриковић казао је да за стање данашњих јавних финансија треба да одговора онај ко је предложио буџет али и они који су гласали за буџет.

Он је питао Дамјановића зашто нема новца за љекове, а има за службена путовања.

Додао је да Влада која нема парламентарну већину нема шта да тражи у парламенту.

Дамир Шеховић: Неко причао бајке, СД неће пеглати промашаје

Посланик СД-а Дамир Шеховић је казао да је проблем што предлог ребаланса буџета долази од смијењене Владе, која је у техничком мандату и која би по природи ствари требала само да одржава систем.

Навео је да се планира задужење од 350 милиона еура, а за мјесец и по дана треба предложити буџет за наредну годину.

Упркос вапајима и озбиљним упозорењима од стране међународних експерата, како је рекао, неко је причао бајке.

"Јесмо ли рекли да је неодогвороно играти се са озбијним стварима зарад популизма и нечијих политичких поена. Јесмо ли рекли да је шарена лажа прича о појединим фискалним унапријеђењима, јесмо ли говорили да ће фискални ефекат по основу непријављених прихода бити нула еура. Говорили су да ће приходовати страшан новац од опорезивања игара на срећу, па се ни то није десило", казао је Шеховиć.

Како каже, упркос вапајима и озбиљним упозорењима од стране међународних експерата, "неко је причао бајке".

Због такве политике, јавне су финансије државе бачене на кољена", поручио је Шеховић.

Смаиловић: Избрисани бројни капитални пројекти

Посланик Бошњачке странке Амер Смаиловић је казао да је ребаланс очекиван потез Владе.

"Очекиван јер је неопходно обезбиједити функционалност цијелог система. Такође, били смо свједоци приликом усвакања Буџета за 2022. он бити нереално конципиран и неодржив, а то се и показало", казао је Смаиловић, додајући да је Буџет био конципиран на низу популистичких мјера.

Он је казао да је најгора одлука што су ребалансом избрисани бројни капитални пројекти, прије свега они који се односе на сјевер државе.

"Нико нема право да пристане на то, ако смо већ једном пристали да на сјеверу не обезбиједимо довољан број инвестиција. Неки пројекети који су били дио Закона о буџету за 2022. су избрисани овим ребалансом, а за неке су одређене суме које нису довољне да би се убрзала динамика њиховог извођења", истакао је Смаиловић.

Радуловић: Да будем потпредсједник Владе за економију

Посланик ПзП-а Бранко се понудио да будем потпредсједник Владе за економију, а Дамјановић би остао министар финансија.

Казао да моралног оздрављења Црне Горе нема без отварања тајних досијеа, лустрације и испитивања поријекла имовине.

"Немамо пара за капиталне инвестицје. Морамо се задужити да би преживјели, да би имали љекове. Данас су паре скупе. Камате порасле 300 одсто посљедњих мјесеци"”, казао је он.

Према његовим ријечима, тренутно стање је посљедица пројекта "Европа сад", којег је оцијенио као незрео.

"Ја сам гласао за њега, а Небојша Медојевић ме питао - како можеш да гласаш. Одговорио сам му - како морам. Јер, то је опило гладни дио грађана Црне Горе. И сада смо ми у страшном проблему", истакао је Радуловић.

Конатар: Показати однос према платама и пензијама

Милош Конатар из ГП УРА, испред клуба "Црно на бијело" је казао да се односом према ребалансу показати однос према платама и пензијама, плаћањима као држава мора да сервисира.

Оцијенио је да је овај ребалнс природан.

"Мислим да нема земље у Европи која осјећа посљедица рата у Украјини а да нема ребаланс буџета", напомену је Конатар.

Навео је да су основни разлог ребаланса закони који су усвајани, "али и они који нијесу усвојени".

"Планирају издаци за бесплатне уџбенике, имамо и дјечије додатке. Битно да ће дјеца примати дјечије додатке. Ребалансом се 21 милион еура превиђа пораст пензија у Црној Гори, 15 милиона еура је помоћ најугроженијим категоријама", казао је Конатар.

Додао је да се ребалансом коначно предвиђа новац за увећење државног капитала.

"Кад се отворила могућност око куповина акција ЕПЦГ била је овдје прича на сва звона да ће акције да купе Србија, Албанија или Хрватска. Ја сам тад тврдио да ће их купити држава Црна Гора", рекао је Конатар.

Копривица: Ребаланс буџета због изборне камање

Момо Копривица испред клуба Мир је наша нација казао је да се ребалансом коципира политички буџет СНП-а и Уре.

"Имамо јасне назнаке и показатеље да се буџет у добром дијелу покушава претворити у резервоар изборне кампање, посебно двије најзаступљеније партије у 43. Влади. То је понављање праксе коју је спроводио бивши режим на челу са ДПС-ом", поручио је Копривица.

Предлагач ребаланса је Влада којој је изгласано неповјерење и Влада која је таква неподложна јконтроли тако да данас када одлучујемо о ребалнсу не можемо да остваримо ону контролну функцију коју има институција буџета у једном парламентарном систему, казао је Копривица.

Како је казао, 43. Влада биће забиљежена као Влада која није трајала довољно да преложи Буџет а предлаже два ребаланса.

"Она нема политички капацитет да усмјерава економске токове у нашој земљи", поручио је Копривица.

Он је рекао да им није циљ да се блокира финансирање јавних потреба.

Он је казао да ће Деморакате предложити амандман како би се забранила исплата из текуће буџетске резерве физичким лицима за вријеме предизборне кампање.

СНП ће подржати предлог ребаланса буџета

Посланик СНП-а Драган Ивановић казао је да ће та партија подржити предлог ребаланс буџета због интереса грађана.

Он је казао да су подаци да је банкарски систем стабилан и ликвидан добар сигнал када се буде преговарало о задуживању.

Ивановић очекује да посланици имају активну улогу при креирању буџета за наредну годину.

Ђуровић: Сатјерани у мишију рупу и тада се гласа најтеже

Посланик ДФ-а Дејан Ђуровић навео је да је ДФ бившем министру Милојку Спајићу указивао да није реално да се буџет пуни на основу закона који нијесу били усвојени. Каже да по том основу у буџету је мање 54 милиона еура.

“Када на 54 милиона додамо да ће од пореза и доприноса на зараде бити мање 52 милиона еура долазимо до 100 милиона мање у буџету, ово је нажалост једна од потреба за ребаланс буџета”, казао је Ђуровић.

Дефицит Фонда за здраство, како наводи, датира још од прије осам година и не би било, како додаје, коректно кривицу сваљивати само на Спајића и 42. Владу.

Поновио је да су недостајућа средства за ову годину 756 милиона еура, од чега је 350 милиона предвиђено да буде обезбијеђено из задужења.

“Ни панзије, ни плате, социјала давања, снабдијевања љековима ова држава не смије довести у питање", поручио је Ђуровић.

Одржовост јавних финансија мора бити омогућена, а како каже, предлог ребалнаса је наметнут.

Раније је ДФ најавио амандмане од којих се неки односе на сјевер Црне Горе, али је на сједници Скупштине Ђуровић наговијестио да би ти амандмани могли да буду пребачени за буџет за 2023.

“Чини ми се да смо сатјерани у мишију рупу и тада се гласа најтеже и тада се гласа оно што се мора”, закључио је Ђуровић и поручио да ниједан министар неће од ДФ-а добити подршку за неограничено задужење.

Ивановић: Новца у државној каси нема

Посланик ДПС Петар Ивановић током расправе о ребалансу и задужења казао је како празна обећања и ријечи не доносе никакве приходе буџету. Истиче да су управо то радиле двије претходне владе.

“Новца у државној каси нема, јер да га има не би данас водили расправу о ребалансу и задужењу”, казао је Ивановић.

Он поручује да забрињава и раст дуга Црне Горе, као и то да цијене обвезница падају.

“Колико могу да примјетим то и не брине моје колеге”, навео је Ивановић и додао да су обје претходне владе гурале Црну Гору у најгори дуг који значи сиромаштво.

“Ми смо знали до чега ће довести лажна обећања”, казао је Ивановић. Приходи су каже мањи од планираних, иако су приходи од ПДВ већи због раста цијена.

Спорна му је и употреба 15 милиона еура из буџетске резерве за куповину акција ЕПЦГ.

“То није ни законом, ни буџетом дефинисана употреба новца из буџета”, поручио је Ивановић.

“Наше јавне финансије су пред колапсом и сваки грађанин мора да зна који су разлози за то”, истиче Ивановић. Предложио је и реформе које треба спровести, а међу њима је раст инвестиција. Здравство и образовање, како каже, морају бити под будним оком Скупштине.

“Рјешење које је предуслов томе су нови избори. Овакво стање је неодрживо”, закључио је Ивановић.

Дамјановић: Учинићемо све да плате и пензије буду редовне

Министар финансија Александара Дамјановић поновио је да је ребаланс нужан због нових расхода који су увећани.

“Одмах да отклоним дилему не скидам одговорност са себе и Владе. Што се тиче Министарства финансија каква год да буде одлука Скупштине око ребаланаса ја гарантујем да ћемо учинити све са ове стране да имамо несметану исплату свих давања, односно редовну исплату зарада, пензија, социјалних давања колико год би то билa готово немогућа ситуација, ако не изгласамо ребаланс”, навео је Дамјановић.

Подсјетио је да су планираним буџетом недостајућа средства пројектована на 560 милиона, а ребалансом на око 755 милиона еура. Дефицит је буџетом пројектован на око 5% сада би требало да буде око 8%, наводи Дамјановић.

Поновио је да је много већи изазов буџет за 2023. и додао да је спреман да заједнички са Скупштином обави прелиминарне расправе како би се дефинисали приоритети.

“Тај буџет неће бити лако саставити, а да буде уравнотежен и стабилан”, казао је Дамјановић.

У одлуком о задуживању предлажено је да се Влада може задужити ове године до 350 милиона еура.

Дамјановић се нада једногласној подршци ребалансу, како би сви државни органи функционисали несметано. Затражио је и да се не предлажу нови закони који би повећали потрошњу.

Пратите нас на

Коментари 12

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије