Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

28. 09. 2022. 12:18   >>  29. 09. 2022. 07:41 12

SKUPŠTINA O REBALANSU

Damjanović: Rebalans predložen da ne bismo otišli u bankrot

Skupština je danas završila raspravu o predlogu drugog rebalansa ovogodišnjeg budžeta, sa predlogom odluke o zaduženju. Ministar finansija Aleksandar Damjanović ranije danas kazao je kako očekuje da Skupština usvoji rebalans budžeta. Poručio je i da će bez obzira na odluku Parlamenta učiniti sve da isplata plata, penzija i socijalnih davanja bude redovna.

Vlada je bila primorana da predloži rebalans ovogodišnjeg budžeta kako bi se zaokružila godina i izbjegao bankrot, saopštio je ministar Damjanović.

„Ja bih mnogo srećniji bio da sada radim administraciju u kancelariji i da se bavim milijardom problema - od otuđenja nekog auta neke javne ustanove u Bijelom Polju do bilo kojeg problema koji se desio u ovoj državi, ali sam prinuđen da ovo predložim ako ćemo da zaokružimo godinu i ako nećemo da odemo u bankrtot“, kazao je Damjanović u Skupštini, tokom rasprave o rebalansu, odgovarajući na pitanja poslanika.

 

On je rekao da smatra da postoji 90 odsto slaganja i oko zdravstva i doprinosa i drugih stvari.

„Ne vidim zaista razgloga da svi zajednički ne ponesemo odgovornost i da negdje pošaljemo sliku što veće stabilnostu u smislu pogleda na finansije i ekonomiju, ako je već nemamo u smislu pogleda na politiku, jer i to neko spolja osluškuje pa će možda i kamate biti niža ako ovdje vide stabilnost“, kazao je Damjanović.

Nimanbegu: Podrška rebalnsu zbog penzija, plata, školstva...

Predsjednik i poslanik Force Genci Nimanbegu je kazao da će glasati za rebalans budžeta, zbog odgovornosti prema penzionerim, školstvu, zaposlenima, ali je istakao da sa nekim djelovima rebalansa nije saglasan.

Kazao je da je bilo previše zakona koji se nisu bazirali na realnom finansijkom planiranju.

"Stiče se utisak da i građani mogu vjeovati da iz budžeta moze dati 100-500 eura jer to traže. Da bi im dali novac potrebno je zaraditi novac, a to ne možemo zaduženjem nego ekonomskim rastom", rekao je Nimanbegu.

On je kazao da je glasao za Budžet za 2022. zbog nekih investicija kojih u rebalansu nema.

Striković: Odgovorni predlagači budžeta i oni oji su ga izglasali

Poslanik SDP-a Adnan Striković kazao je da za stanje današnjih javnih finansija treba da odgovora onaj ko je predložio budžet ali i oni koji su glasali za budžet.

On je pitao Damjanovića zašto nema novca za ljekove, a ima za službena putovanja.

Dodao je da Vlada koja nema parlamentarnu većinu nema šta da traži u parlamentu.

Damir Šehović: Neko pričao bajke, SD neće peglati promašaje

Poslanik SD-a Damir Šehović je kazao da je problem što predlog rebalansa budžeta dolazi od smijenjene Vlade, koja je u tehničkom mandatu i koja bi po prirodi stvari trebala samo da održava sistem.

Naveo je da se planira zaduženje od 350 miliona eura, a za mjesec i po dana treba predložiti budžet za narednu godinu.

Uprkos vapajima i ozbiljnim upozorenjima od strane međunarodnih eksperata, kako je rekao, neko je pričao bajke.

"Jesmo li rekli da je neodogvorono igrati se sa ozbijnim stvarima zarad populizma i nečijih političkih poena. Jesmo li rekli da je šarena laža priča o pojedinim fiskalnim unaprijeđenjima, jesmo li govorili da će fiskalni efekat po osnovu neprijavljenih prihoda biti nula eura. Govorili su da će prihodovati strašan novac od oporezivanja igara na sreću, pa se ni to nije desilo", kazao je Šehović.

Kako kaže, uprkos vapajima i ozbiljnim upozorenjima od strane međunarodnih eksperata, "neko je pričao bajke".

Zbog takve politike, javne su finansije države bačene na koljena", poručio je Šehović.

Smailović: Izbrisani brojni kapitalni projekti

Poslanik Bošnjačke stranke Amer Smailović je kazao da je rebalans očekivan potez Vlade.

"Očekivan jer je neophodno obezbijediti funkcionalnost cijelog sistema. Takođe, bili smo svjedoci prilikom usvakanja Budžeta za 2022. on biti nerealno koncipiran i neodrživ, a to se i pokazalo", kazao je Smailović, dodajući da je Budžet bio koncipiran na nizu populističkih mjera.

On je kazao da je najgora odluka što su rebalansom izbrisani brojni kapitalni projekti, prije svega oni koji se odnose na sjever države.

"Niko nema pravo da pristane na to, ako smo već jednom pristali da na sjeveru ne obezbijedimo dovoljan broj investicija. Neki projeketi koji su bili dio Zakona o budžetu za 2022. su izbrisani ovim rebalansom, a za neke su određene sume koje nisu dovoljne da bi se ubrzala dinamika njihovog izvođenja", istakao je Smailović.

Radulović: Da budem potpredsjednik Vlade za ekonomiju

Poslanik PzP-a Branko se ponudio da budem potpredsjednik Vlade za ekonomiju, a Damjanović bi ostao ministar finansija.

Kazao da moralnog ozdravljenja Crne Gore nema bez otvaranja tajnih dosijea, lustracije i ispitivanja porijekla imovine.

"Nemamo para za kapitalne investicje. Moramo se zadužiti da bi preživjeli, da bi imali ljekove. Danas su pare skupe. Kamate porasle 300 odsto posljednjih mjeseci"”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, trenutno stanje je posljedica projekta "Evropa sad", kojeg je ocijenio kao nezreo.

"Ja sam glasao za njega, a Nebojša Medojević me pitao - kako možeš da glasaš. Odgovorio sam mu - kako moram. Jer, to je opilo gladni dio građana Crne Gore. I sada smo mi u strašnom problemu", istakao je Radulović.

Konatar: Pokazati odnos prema platama i penzijama

Miloš Konatar iz GP URA, ispred kluba "Crno na bijelo" je kazao da se odnosom prema rebalansu pokazati odnos prema platama i penzijama, plaćanjima kao država mora da servisira.

Ocijenio je da je ovaj rebalns prirodan.

"Mislim da nema zemlje u Evropi koja osjeća posljedica rata u Ukrajini a da nema rebalans budžeta", napomenu je Konatar.

Naveo je da su osnovni razlog rebalansa zakoni koji su usvajani, "ali i oni koji nijesu usvojeni".

"Planiraju izdaci za besplatne udžbenike, imamo i dječije dodatke. Bitno da će djeca primati dječije dodatke. Rebalansom se 21 milion eura previđa porast penzija u Crnoj Gori, 15 miliona eura je pomoć najugroženijim kategorijama", kazao je Konatar.

Dodao je da se rebalansom konačno predviđa novac za uvećenje državnog kapitala.

"Kad se otvorila mogućnost oko kupovina akcija EPCG bila je ovdje priča na sva zvona da će akcije da kupe Srbija, Albanija ili Hrvatska. Ja sam tad tvrdio da će ih kupiti država Crna Gora", rekao je Konatar.

Koprivica: Rebalans budžeta zbog izborne kamanje

Momo Koprivica ispred kluba Mir je naša nacija kazao je da se rebalansom kocipira politički budžet SNP-a i Ure.

"Imamo jasne naznake i pokazatelje da se budžet u dobrom dijelu pokušava pretvoriti u rezervoar izborne kampanje, posebno dvije najzastupljenije partije u 43. Vladi. To je ponavljanje prakse koju je sprovodio bivši režim na čelu sa DPS-om", poručio je Koprivica.

Predlagač rebalansa je Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje i Vlada koja je takva nepodložna jkontroli tako da danas kada odlučujemo o rebalnsu ne možemo da ostvarimo onu kontrolnu funkciju koju ima institucija budžeta u jednom parlamentarnom sistemu, kazao je Koprivica.

Kako je kazao, 43. Vlada biće zabilježena kao Vlada koja nije trajala dovoljno da preloži Budžet a predlaže dva rebalansa.

"Ona nema politički kapacitet da usmjerava ekonomske tokove u našoj zemlji", poručio je Koprivica.

On je rekao da im nije cilj da se blokira finansiranje javnih potreba.

On je kazao da će Demorakate predložiti amandman kako bi se zabranila isplata iz tekuće budžetske rezerve fizičkim licima za vrijeme predizborne kampanje.

SNP će podržati predlog rebalansa budžeta

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kazao je da će ta partija podržiti predlog rebalans budžeta zbog interesa građana.

On je kazao da su podaci da je bankarski sistem stabilan i likvidan dobar signal kada se bude pregovaralo o zaduživanju.

Ivanović očekuje da poslanici imaju aktivnu ulogu pri kreiranju budžeta za narednu godinu.

Đurović: Satjerani u mišiju rupu i tada se glasa najteže

Poslanik DF-a Dejan Đurović naveo je da je DF bivšem ministru Milojku Spajiću ukazivao da nije realno da se budžet puni na osnovu zakona koji nijesu bili usvojeni. Kaže da po tom osnovu u budžetu je manje 54 miliona eura.

“Kada na 54 miliona dodamo da će od poreza i doprinosa na zarade biti manje 52 miliona eura dolazimo do 100 miliona manje u budžetu, ovo je nažalost jedna od potreba za rebalans budžeta”, kazao je Đurović.

Deficit Fonda za zdrastvo, kako navodi, datira još od prije osam godina i ne bi bilo, kako dodaje, korektno krivicu svaljivati samo na Spajića i 42. Vladu.

Ponovio je da su nedostajuća sredstva za ovu godinu 756 miliona eura, od čega je 350 miliona predviđeno da bude obezbijeđeno iz zaduženja.

“Ni panzije, ni plate, socijala davanja, snabdijevanja ljekovima ova država ne smije dovesti u pitanje", poručio je Đurović.

Održovost javnih finansija mora biti omogućena, a kako kaže, predlog rebalnasa je nametnut.

Ranije je DF najavio amandmane od kojih se neki odnose na sjever Crne Gore, ali je na sjednici Skupštine Đurović nagovijestio da bi ti amandmani mogli da budu prebačeni za budžet za 2023.

“Čini mi se da smo satjerani u mišiju rupu i tada se glasa najteže i tada se glasa ono što se mora”, zaključio je Đurović i poručio da nijedan ministar neće od DF-a dobiti podršku za neograničeno zaduženje.

Ivanović: Novca u državnoj kasi nema

Poslanik DPS Petar Ivanović tokom rasprave o rebalansu i zaduženja kazao je kako prazna obećanja i riječi ne donose nikakve prihode budžetu. Ističe da su upravo to radile dvije prethodne vlade.

“Novca u državnoj kasi nema, jer da ga ima ne bi danas vodili raspravu o rebalansu i zaduženju”, kazao je Ivanović.

On poručuje da zabrinjava i rast duga Crne Gore, kao i to da cijene obveznica padaju.

“Koliko mogu da primjetim to i ne brine moje kolege”, naveo je Ivanović i dodao da su obje prethodne vlade gurale Crnu Goru u najgori dug koji znači siromaštvo.

“Mi smo znali do čega će dovesti lažna obećanja”, kazao je Ivanović. Prihodi su kaže manji od planiranih, iako su prihodi od PDV veći zbog rasta cijena.

Sporna mu je i upotreba 15 miliona eura iz budžetske rezerve za kupovinu akcija EPCG.

“To nije ni zakonom, ni budžetom definisana upotreba novca iz budžeta”, poručio je Ivanović.

“Naše javne finansije su pred kolapsom i svaki građanin mora da zna koji su razlozi za to”, ističe Ivanović. Predložio je i reforme koje treba sprovesti, a među njima je rast investicija. Zdravstvo i obrazovanje, kako kaže, moraju biti pod budnim okom Skupštine.

“Rješenje koje je preduslov tome su novi izbori. Ovakvo stanje je neodrživo”, zaključio je Ivanović.

Damjanović: Učinićemo sve da plate i penzije budu redovne

Ministar finansija Aleksandara Damjanović ponovio je da je rebalans nužan zbog novih rashoda koji su uvećani.

“Odmah da otklonim dilemu ne skidam odgovornost sa sebe i Vlade. Što se tiče Ministarstva finansija kakva god da bude odluka Skupštine oko rebalanasa ja garantujem da ćemo učiniti sve sa ove strane da imamo nesmetanu isplatu svih davanja, odnosno redovnu isplatu zarada, penzija, socijalnih davanja koliko god bi to bila gotovo nemoguća situacija, ako ne izglasamo rebalans”, naveo je Damjanović.

Podsjetio je da su planiranim budžetom nedostajuća sredstva projektovana na 560 miliona, a rebalansom na oko 755 miliona eura. Deficit je budžetom projektovan na oko 5% sada bi trebalo da bude oko 8%, navodi Damjanović.

Ponovio je da je mnogo veći izazov budžet za 2023. i dodao da je spreman da zajednički sa Skupštinom obavi preliminarne rasprave kako bi se definisali prioriteti.

“Taj budžet neće biti lako sastaviti, a da bude uravnotežen i stabilan”, kazao je Damjanović.

U odlukom o zaduživanju predlaženo je da se Vlada može zadužiti ove godine do 350 miliona eura.

Damjanović se nada jednoglasnoj podršci rebalansu, kako bi svi državni organi funkcionisali nesmetano. Zatražio je i da se ne predlažu novi zakoni koji bi povećali potrošnju.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније