Економија

[ Мина бизнис/И. П. ]

27. 09. 2022. 17:04   >>  17:01 2

ПОДАЦИ МИНИСТАРСТВА

Дефицит буџета нижи 156 милиона еура од плана

Кумулативни буџетски дефицит за првих осам мјесеци ове године износио је 9,4 милиона еура или 0,2 одсто бруто домаћег производа (БДП) и нижи је од плана за 156,1 милион еура.

„У односу на исти период прошле године, буџетски дефицит је нижи за 49,1 милион еура, односно 83,9 одсто“, показали су подаци Министарства финансија о извршењу буџета за првих осам мјесеци.

Из Министарства су казали и да је у августу остварен буџетски суфицит од 48,4 милиона еура, односно 0,91 одсто БДП-а, што је за 22,1 милион еура више од плана.

Приходи буџета су за првих осам мјесеци ове године износили 1,28 милијарди еура или 24,2 одсто процијењеног БДП-а и већи су 111,4 милиона еура или 9,5 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, док су у односу на планиране већи за 67,3 милиона или 5,5 одсто.

„Приходи за осам мјесеци ове године су већи и у односу на упоредни период 2019, за 111,5 милиона еура или 9,5 одсто“, прецизира се у извјештају.

Како се додаје, тренд добре наплате по основу пореза на додату вирједност (ПДВ) је настављен.

„Приходи од ПДВ-а су већи у односу на планиране за 113,8 милиона еура или 24,4 одсто, док су у односу на осам мјесеци прошле године већи за 153 милиона или 35,8 одсто“, додаје се у документу.

Категорија порез на добит правних лица такође биљежи значајан раст у поређењу са планом у износу од 5,3 милиона еура или 7,2 одсто што је, поред добрих резултата из пословне прошле године, показатељ и високог степена пореске дисциплине.

У односу на претходну годину, приходи по овом основу већи су за 12,6 милиона еура или 18,8 одсто.

Такође, приходи од пореза на међународну трговину и трансакције су већи у односу на планиране за 5,5 милиона еура или 27,7 одсто, као резултат значајног раста увоза.

„За осам мјесеци ове године приходи од акциза су мањи за 4,3 милиона еура или 2,6 одсто у односу на план, као посљедица умањења акциза на промет безоловног бензина и гасних уља која је у примјени од маја ове године, као и укључених, а нереализованих ефеката по основу маркирања горива“, наводи се у извјештају.

Подаци Министарства показују да је нижа реализација у односу на план, у износу од 24,6 милиона еура или 29,2 одсто, забиљежена код прихода по основу пореза на доходак физичких лица, превасходно усљед чињенице да планирани приходи по основу опорезивања непријављених прихода још нијесу реализовани, али се код ове категорије прихода у наредном периоду очекује наплата по основу репрограма пореских потраживања.

„Такође, категорија доприноса остварена је на нешто нижем нивоу од планираног за 18,6 милиона еура или 6,5 одсто, као и у односу на претходну годину за 60,5 милиона еура или 18,4 одсто, а као резултат укидања доприноса за здравствено осигурање. Такође, и код ове категорије прихода се у наредном периоду очекују ефекти по основу репрограма пореских потраживања“, напомиње се у извјештају.

Према подацима Министарства, приходи буџета су у августу ове године износили 195,5 милиона еура, што је на нивоу плана за тај мјесец. Такође, у односу на исти прошлогодишњи период, приходи буџета већи су за 5,4 милиона еура или 2,8 одсто.

Приходи од акцизе на минерална уља и њихове деривате у августу биљеже нижу реализацију у односу на исти мјесец прошле године у износу од 2,9 милиона еура или 9,7 одсто, као посљедица умањења акцизе на промет безоловног бензина и гасних уља.

Издаци буџета су за првих осам мјесеци ове године износили 1,28 милијарди еура, или 24,4 одсто процијењеног БДП-а и у односу на планиране нижи су за 88,8 милиона или 6,4 одсто.

У односу на посматрани период прошле године, издаци су виши за 62,3 милиона, односно 5,1 одсто.

„У структури укупне потрошње, издаци у оквиру текућег буџета, буџета државних фондова и резерве износе чине 90 одсто, док капитални буџет чини десет одсто. Ниже извршење у назначеном периоду доминантно се односи на ниже извршење код трансфера за социјалну заштиту у оквиру буџета Фонда пензијског и инвалидског осигурања (ПИО), Министарства рада и социјалног старања и Завода за запошљавање (ЗЗЗ), затим бруто зарада, као и текуће буџетске резерве“, прецизира се у документу.

Када је у питању капитални буџет, реализација је на нивоу од 125,77 милиона еура и извршење је ниже од плана за око 37,63 милиона еура, односно за 23 одсто за посматрани период.

„Најзначајније издвајање у оквиру капиталног буџета односи се на реализована плаћања за потребе пројекта приоритетне дионице ауто-пута у износу од 65,45 милиона еура“, наводи се у извјештају.

Остали капитални пројекти реализовани су у износу од 60,32 милиона еура, што је на нивоу од 61,9 одсто плана.

Издаци буџета су у августу износили 147,6 милиона еура и нижи су у односу на план за 21,8 милиона, односно 12,9 одсто.

„Ниже извршење доминантно је условљено прије свега нижим издвајањима за капиталне издатке у оквиру текућег буџета и резерве, као и значајно нижим извршењем капиталног буџета од плана за 8,45 милиона еура односно 55 одсто”, закључује се у извјештају.

Пратите нас на

Коментари 2

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије