Економија

О.З.  [ Мина-бизнис ]

26. 09. 2022. 16:32   >>  16:29 2

ЂУКАНОВИЋ САОПШТИО

ЕПЦГ са великим потенцијалом да носи енергетски сектор

Електропривреда (ЕПЦГ) је остала стабилна и са великим потенцијалом да носи енергетски сектор, цијене струје се нијесу повећавале и није било рестрикција, саопштио је предсједник Одбора директора енергетске компаније, Милутин Ђукановић.

“Било би са наше стране неозбиљно да истичемо да ће овај пословни резултат бити најбољи у историји ЕПЦГ, али би се морало истаћи да Црна Гора готово није осјетила енергетску кризу”, навео је Ђукановић у ауторском тексту.

Он је рекао да није било државне помоћи за најјачу енергетску компанију, цијене електричне енергије нијесу повећаване и није било рестрикција. ЕПЦГ је остала стабилна и са великим потенцијалом да носи енергетски сектор и буде локомотивна привредног развоја Црне Горе.

“Да би се то остварило, мора много да се ради. ЕПЦГ ради”, додао је Ђукановић.

Он је представио билансе на крају ове године, уколико би у октобру, новембру и децембру остварили просјечни извоз и увоз као у претходне три године.

“Купили смо 1,25 милиона мегават сати (МWх) чија је вриједност 293,13 милиона ЕУР, а продали 1,46 милиона МWх укупне вриједности 377,63 милиона ЕУР и остварени суфицит у трговини би износио 84,5 милиона ЕУР. Обичним грађанима ови бројеви изгледају нестварно, што је посљедица велике енергетске кризе и екстремних вриједности електричне енергије на берзи”, објаснио је Ђукановић.

Он је казао да као предсједник Одбора директора има обавезу, не због ситних политиканата и злонамјерних манипуланата, већ због грађана и најшире јавности, да изнесе објективну и аргументовану анализу тренутног стања у ЕПЦГ, јер се само на основу релевантних показатеља могу изводидити закључци о томе какво је стање у ЕПЦГ, ко је за шта одговоран и ко је за шта заслужан.

Ђукановић је подсјетио да је најстарије постројење, Хидроелектрана (ХЕ) Перућица, пуштена у рад 1960. године, док је 1976. године отворена ХЕ Пива, а посљедњи извор електричне енергије који је, 1982. године, завршила ЕПЦГ јесте Термоелектрана (ТЕ) Пљевља.

“Од 1960. до 1982. године, за период од 22 године, изграђене су три електране чија је укупна инсталисана снага 874 МW. У периоду од 1982. године до априла 2021. године, односно 39 година, ЕПЦГ није изградила нити један једини нови извор електричне енергије”, рекао је Ђукановић.

Он је подсјетио да је приватизација ЕПЦГ реализована 2009. године преко фантомске фирме Ривер. Фондови су своје акције продали по 7,1 ЕУР за акцију и по том основу приходовали 138 милиона ЕУР.

“Да су их тада продавали по 8,4 ЕУР по акцији, колико су их касније продали, Влада и мали акционари, приходовали би 163 милона ЕУР. Мали акционари приватизационих фондова од ове трансакције нијесу имали никакве користи. Фондови су новац брзо потрошили. Због чега није прихваћена понуда од 11,1 ЕУР по акцији од грчког конзорцијума, којег су чинили државна енергетска компанија Публиц Поwер и бизнисмен Виктор Рестис, по ком основу би се приходовало 609 милиона ЕУР или за 170 милиона више него што је понудила А2А, остало је неразјашњено до данас”, прецизирао је Ђукановић.

Он је оцијенио да су изгубили и држава и ЕПЦГ, али зато је неко добио Свети Стефан, а и Прва банка је одједном постала најликвиднија банка у држави, а ни власницима фондова није криви дио.

“ЕПЦГ је на својим жиро рачунима на 2017. године имала 232,33 милиона ЕУР, а почетком прошле године стање на жиро рачунима је износило 39,6 милиона ЕУР”, рекао је Ђукановић.

Он је саопштио да није било инвестиција, али да је новац нестајао и навео само двије трансакције које су суштински представљале чист трошак компаније у износу 137 милиона ЕУР, и то 105 милиона ЕУР за куповину акција од А2А и 32 милиона ЕУР за куповину акција Рудника угља Пљевља.

“ЕПЦГ се значајно оптеретила и непословним, боље рећи политичко-економским трансакцијама. Монтенегробонус је остао дужан по основу испоручене електричне енергије КАП-у износ од 13 милиона ЕУР, КАП-у је отписано 17 милиона ЕУР дуга за електричну енергију преко такозваних ЦО2 кредита, а и по основу фактура из прошле године КАП је остао дужан готово пет милиона ЕУР, а и наслијеђен је дуг Водовода Цетиње који данас износи близу десет милиона ЕУР”, навео је Ђукановић.

Средином 2020. године исплаћен је беспотребни аванс за еколошку реконструкцију Термоелектране (предмет је пред СДТ-ом), у износу од десет милиона ЕУР. Такође, шест милиона ЕУР је као субординирани кредит остало заробљено, до 2028. године, у Првој банци.

“Само по основу ових неколико трансакција ЕПЦГ је остала без чистих 198 милиона ЕУР и капитал је умањен 288,96 милиона ЕУР. Ако овим непотребним издацима додамо и одлуку претходне Владе, да се, први пут у посљедњих 30 година, уплати 30 милиона ЕУР у буџет, јасно је какав је амбијент сачекао ново пословодство које је преузело руковођење ЕПЦГ-ом крајем марта и почетком априла прошле године”, оцијенио је Ђукановић.

Он је навео да је, одмах по доласку новог руководства у периоду од шест мјесеци, увезено електричне енергије у количини од 425,48 хиљада МWх. И поред ових суморних података, ЕПЦГ је пословну прошлу годину завршила са најбољим резултатом у својој историји, што се огледало у оствареној добити која је износила преко 47 милиона ЕУР.

Ђукановић је подсјетио да је на ХЕ Перућица, између осталог, завршена ревитализација два генератора, испоручен и пуштен у погон нови блок трансформатора на агрегату А5, као и завршене прве двије фазе реконструкције расхладног система.

Такође је на ХЕ Пива завршена реконструкција и адаптација агрегата А2, а преостао је још један да се заврши наредне године. Вриједност комплета овог уговора за сва три агрегата је 10,5 милиона ЕУР.

Он је, говорећи о ТЕ Пљевља, казао да су почели радови на пројекту еколошке реконструкције ТЕ Пљевља, потписан уговор вриједан 15 милиона ЕУР на адаптацији котла са замјеном економајзера и загријача ваздуха, реализован капитални ремонт турбине, а у току су радови на рекултивизацији депоније пепла и шљаке Маљевац.

Осим значајног ангажовања на унапређењу постојећих енергетских објеката, ЕПЦГ је покренула велики број нових инвестиционих пројеката, међу којима су Солари 3000+ и 500+, Солари 5000+, Солари 10.000+, Гвозд, као и ХЕ Комарница.

“ФЦ Снабдијевање је у протеклом периоду, имајући у виду цјелокупну ситуацију, остварило одличне резултате. Дуг потрошача на крају марта прошле године износио је 184,51 милион ЕУР, а на крају августа 180,09 милиона ЕУР. Наплата је већа од 100 одсто”, рекао је Ђукановић.

Према његовим ријечима, недобронамјерни и политички острашћени појединци користе период у којем је иначе, захваљујући њиховој катастрофалној политици и лошој хидрологији, пословање ЕПЦГ изузетно отежано, а то су јун, јул, август и септембар.

“ЕПЦГ је крајем прошле године донијела одлуку да се, сходно цијенама на берзи (ХУДЕX) формирају цијене за велике потрошаче, снаге преко десет МW и да износи 115 ЕУР по МWх. У том тренутку то је цијена која је 20 одсто била мања него што је била цијена на берзи. Потпуно смо били свјесни чињенице да ће ова цијена озбиљно угрозити пословање ЦЕДИС-а, а и неких привредних субјеката”, рекао је Ђукановић.

Међутим, да нијесу тако поступили, ЕПЦГ би престала да постоји, а шта би се десило са привредом врло лако је закључити.

“На нашу тадашњу жалост, КАП, наш убједљиво највећи потрошач са 570 хиљада МWх годишње потрошње није прихватио ту понуду. ЦЕДИС једноставно није имао избора. Свјесни чињенице да остајемо без великог купца, који је до тада плаћао електричну енергију по 45 ЕУР по МWх, и по ком основу смо годишње фактурисали 25 милиона ЕУР што је изузетно велики износ одлучили смо се да се бар финансијски осигурамо и продамо 20 МW за 11 мјесеци по цијени од 202 ЕУР по МWх”, подсјетио је Ђукановић.

По том основу су, како је додао, обезбиједили приход који би износио 32,4 милиона ЕУР.

“За 28 одсто потрошње КАП-а обезбиједили смо приход који је готово 30 одсто већи од дотадашње годишње фактуре КАП-у”, казао је Ђукановић.

ЕПЦГ је у првих девет мјесеци купила електричне енергије у износу од 991,37 хиљада МWх и за то је платила или ће платити 222,47 млиона ЕУР.

“У истом периоду продали смо 907,27 хиљада МWх и за тај период ћемо приходовати 164,33 милиона ЕУР. Закључно са септембром, укупни минус у трговини износиће 58,14 милиона ЕУР”, прецизирао је Ђукановић.

Он је навео да се тај резултат може сматрати потпуно нереалним за процјену коначног пословања ЕПЦГ у овој години, јер је то период када су доминантно увозили електричну енергију.

“Цијене на берзама су непрестано расле и значајно су биле веће од цијена у јануару, фебруару, марту и априлу. Можда ће неко поставити питање, због чега нијесмо чували струју из јануара, фебруара, марта и априла за мај, јун, јул, август и септембар. Одговор је да је то немогуће, јер готово 80 одсто производње ХЕ Перућице је из дотока, која иде директно на турбине”, рекао је Ђукановић.

Када би Слано и Крупац били 100 одсто пуни, а ХЕ Перућица радила пуним капацитетом, језера би се потпуно испразнила за 25 дана.

“ХЕ Перућица је малтене проточна електрана и због тога су приче о испражњеним акумулацијама потпуно неутемељене”, закључио је Ђукановић.

Пратите нас на

Коментари 2

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније