Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

07. 09. 2022. 15:15   >>  15:12 5

SPAJIĆ PORUČIO

"Rebalans im treba da bi u susret izborima nastavili zapošljavanja"

Bivši ministar finansija i jedan od lidera Pokreta Evropa sad Milojko Spajić poručio je da je Vlada pala i da znaju da će doći izbori, te da sve te političke partije koje isto funkcionišu od 90-ih godina, žele partitokratijom, masovnim zapošljavanjem i potrošnjom pobijede na izborima.

On je, na konferenciji za medije, objasnio je da će deficit za prvih devet mjeseci (do rebalansa) ove godine biti od nula do 1%, a da za tri mjeseca do kraja godine Ministarstvo finansija predviđa da će biti 7,6% ili da će 420 miliona eura biti potrošeno.

 "S&P predviđa oko 6,5%, dakle da biste došli do 420 miliona eura deficita do kraja godine, nakon uspješne ljetnje sezone, vi morate da potrošite više nego što zaradite, a čitavih 420 miliona ili da imate mjesečni deficit od 140 miliona. Zašto se to radi? Odgovor je jasan, zbog izbora i partitokratije", poručio je Spajić na pres konferenciji.

Kaže kako odlazeća Vlada želi da potopi zemlju za sobom, i da njihov konačni odlazak sa vlasti zaboli svakog građanina.

Dug Fonda za zdravstveno osiguranje u decembru 2020 iznosio oko 65 miliona

Spajić objašnjava da je dug Fonda za zdravstveno osiguranje u decembru 2020, kada su došli na vlast, iznosio 65-70 miliona eura.

"Mi smo promptno izdali obveznicu i imali sredstva da vratimo nekih 15-20 miliona odmah i mi smo završili godinu za 48 miliona eura duga. Za manje od mjesec dana našeg rada smanjili smo dug za 15-20 miliona. Taj isti dug se sad pominje, čak je i premijer Abazović rekao da je to naslijeđeni dug. Pojedinci su imenovani na mjesto direktora Fonda i oni su taj dug vratili na nekih 65 miliona eura. Nije to uradio ministar finansija, već pojedinci koji su bili na mjestu direktora Fonda", poručuje Spajić.

Na tezu da je Evropa sad krivac za sve, Spajić odgovara.

"Evropa sad je u potpunosti uspjela! Zašto? Zato što se bavi isključivo prihodnom stranom budžeta. Da je Evropa sad stvarno problem, vi biste imali prihode ispod plana i ispod nivoa 2019. godine. Da je Evropa sad problem, prihodi bi bili problem", poručio je bivši ministar finansija.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu finansija Branko Krvavac kazao je da su prihodi veći za 69 miliona eura iako imamo 50% smanjene akcize, 50% smanjeno poresko opterećenje na rad i umanjen PDV na osnovne životne namirnice.

"Uprkos svemu tome imamo rast prihoda. Evropa sad je pokazala da je sprovodiva i da je moguća, a uz ovo nam to još govore i makroindikatori - rast zaposlenosti, rast zarada, zamislite da nije bilo Evrope sad šta bi bilo sa zaradama u CG, sa penzijama, inflacija je uvezena...", poručio je Krvavac.

Spajić kaže da se ovolika fama diže zbog ogromnog straha od Evrope sad kao političkog subjekta.

"Sad imamo ljude koji podržavaju Evropu sad i novo doba u CG i imamo ljude koji se vraćaju u devedesete. DPS i SNP koji hoće da se vrate u stara vremena, jer oni hoće da vrate minimalnu zaradu na 222 eura, žele da smanje prosječnu zaradu i žele zamjene, a ne promjene. Žele da kroz rebalans unište budžet, da bi pokazali da je Evropa sad neuspjeh. Da bi vladala partitokratija i neznaveni ljudi", poručio je on.

Na pitanje novinara, Spajić je kazao da se apsolutno ne osjeća odgovornim za dug Fonda.

"Budžet Fonda za zdravstvo je ove godine 350 miliona eura. Ako je prošle godine sa 300 miliona eura mogao da izmiruje usred korone sve obaveze bez problema, zašto Fond to ne može sada sa 350 miliona. Da li je to vama logično? Sa 50 miliona eura više ne mogu da kupe gaze, da zbrinu onkološke pacijente i slično. Svaka potrošačka jedinica je odgovorna za izvršenje svog budžeta. Ministar Šćekić je ispred Ministarstva zdravlja odgovoran za to. Ako on ne umije da kontroliše budžet Fonda, treba da nađu nekoga ko umije. Jako neodgovorno koriste najugroženije ljude u CG da bi slikovito napali Evropu sad, to im je cilj. Je li problem stanje u zemlji ili vaša nesposobnost", kazao je Spajić.

Krvavac poručuje da je ključno pitanje kako tako brzo rastu troškovi Fonda.

"Vi ste sa samo 100+ miliona 2014. godine došli do 350 miliona kroz nekoliko godina. Niko ne radi nikakvu kontrolu", kaže on.

Spajić je kazao da Vlada ne treba da kupuje akcije EPCG, jer je to vrlo profitabilno preduzeće i monopolista, i da se 70 miliona eura može upotrijebiti u mnogo bolje svrhe.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније