Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Iv.P.

20. 07. 2022. 22:08 >> 22:06
1

Vlada u petak o likvidaciji "Montenegro works-a"?

Odluka o likvidaciji državne kompanije “Montenegro works”, osnovanom sa ciljem uspostavljanja mehanizma finansijskog nadzora nad preduzećima u većinskom vlasništvu države, mogla bi biti donijeta na sjednici Vlade, planiranoj za petak.

Naime, Vlada će se izjasnuti o predlogu Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem (KEP) da se pokrene skraćeni postupak dobrovoljne likvidacije ove državne kompanije.

Inicijator ove analize bilo je Ministarstvo finansija, na čijem je čelu Aleksandar Damjanović. Iz ovog resora stava su da je postojeći status “Montenegro works-a” neodrživ, te da bi trebalo više godina da se ova firma, koja nije osnovana shodno Zakonu o privrednim društvima, uvede u zakonski okvir.

Nakon najava da bi “Montenegro works” mogao biti likvidiran, oglasili su se iz pokreta “Evropa sad”, koji su osnovali bivsi ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović. Poručili su da ovoj Vladi ne odgovara ovo preduzeće, jer zabranjuje izbor odbora direktora po političkoj osnovi.

"Paradoks je i namjera Vlade da, umjesto kroz 'Montenegro Works', politički uticaj na državna preduzeća smanjuje uz pomoć ministarstava, odnosno onih koji su u prethodnom periodu imenovanja predlagali isključivo na osnovu političke pripadnosti. Kao primjer neozbiljnosti ovakvog predloga, podsjećamo na činjenicu da je Ministarstvo kapitalnih investicija ukinulo upravo Odjeljenje za unaprjeđenje korporativnog upravljanja", naveli su iz Pokreta Evropa sad.

"Montenegro Works" je registrovan u centralnom registru Privrednog suda 12. novembra prošle godine, dok je bivša Vlada, na čijem čelu je bio Zdravko Krivokapić, odluku o osnivanju društva donijela početkom avgusta.

Osnivački kapital iznosio je 490.000 eura, glavni zagovornik ideje o njenom osnovanju bio je tadašnji ministar finansija Milojko Spajić, koji je u više navrata istivao da je to bila i preporuka u razgovorima sa predstavnicima Evropske komisije, MMF-a i drugih međunarodnih partnera, a zbog loših primjera upravljanja državnim kompanijama.

Izvršni i finansijski direktor kompanije MW Filip Radulović i Jovan Gošović juče su predstavili analizu stanja u osam državnih preduzeća, baziranu na javno dostupnim podacima i izvještajima eksternih revizora, a ostale izvještaje najavili su do septembra.
Oni juče novinarima nijesu željeli da odgovaraju na pitanja o svojim ugovorima, odnosno eventualnim otpremninama koje bi mogli dobiti u slučaju raskidanja ugovora.

Prema informacijama portala RTCG, ugovorom im je predvidjeno 12 neto plata u slučaju raskida. No, pitanje da li u slučaju likvidacije firme oni imaju prava na otpremnine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније