Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M.

27. 06. 2022. 12:40   >>  12:38

SAOPŠTENJE RUDNIKA UGLJA

Poboljšani uslovi rada na drobiličnom postrojenju "Maljevac"

Posle gotovo četiri decenije poboljšani uslovi su rada na drobiličnom postrojenju „Maljevac“, saopšteno je iz Rudnika uglja AD Pljevlja. Kako pojašnjavaju, Drobilana radi 24 sata dnevno, u tri smjene.

"Kroz Drobilanu, koja se nalazi u neposrednoj blizini Termoelektrane Pljevlja (TEP), godišnje prođe cca milion i po tona uglja, što jasno ukazuje na stratešku važnost ovog postrojenja", kaže se u saopštenju. 

Kako kažu, postrojenje i uslovi rada u njemu, godinama i decenijama unazad bili su na veoma niskom nivou.

"U periodu od 13. maja do 17. juna, dok je trajao redovni remont TEP, izvršen je veliki remont drobiličnih postrojenja. Najznačajnija aktivnost u ovom procesu je, svakako, remont rotora drobilice koji je realizovao Hiperion DOO Nikšić. Vrijednost posla iznosio je 62.000 eura bez PDV-a", saopšteno je iz Rudnika uglja.

Rukovodilac Drobilane, rudarski inženjer Aleksandar Ljubojević, istakao je da je remontom rotora omogućen neometan rad drobilice u narednih 10-15 godina.

"U sklopu velikog remonta izvršeno je novo dihtovanje traka, zamijenjeni su valjci koji su bili dotrajali i neupotrebljivi, dok je izvršena i sanacija drobilice oko samog rotora“, rekao je Ljubojević, dodajući da će projekat temeljne modernizacije cijelokupnog postrojenja, koji će podrazmijevati i ugrađivanje tzv. sistema za otprašivanje, biti realizovan tokom višemjesečne obustave rada TEP zbog poslova na ekološkoj rekonstrukciji", kazao je on. 

Tim povodom, mašinski inženjer na održavanju drobiličnih postrojenja separacije Doganje i drobilane Maljevac, Stefan Knežević, koji je, zajedno sa radnicima iz RJ „Održavanje“, dao veliki doprinos u procesu zamjene rotora, saopštio je da su, u međuvremenu, kao kompenzacija, nabavljeni namjenski industrijski usisivači od firme Ekovent DOO Sarajevo koji, u značajnoj mjeri, neutrališu štetni efekat prisutnih mikročestica.

Kako je saopšteno iz Rudnika uglja, pored kapitalne investicije na modernizaciji rada postrojenja, čija se realizacija temeljno priprema, odgovoran odnos aktuelnog rukovodstva kompanije prema uslovima rada u Drobilani, pokazao se kako kažu i na i na primjeru rekonstrukcije i adaptacije upravnog odbora Drobilane u periodu od 13. maja do 16. juna. 

"Zamijenjena su ulazna vrata, prozori na objektu, kancelarije su okrečene, postavljeni su novi patosi, adaptiran toalet, napravljena je sala za sastanke, kao i čajna kuhinja za zaposlene“, saopštio je Aleksandar Ljubojević i dodao da u ovaj objekat bezmalo četiri decenije nije uloženo, praktično, ništa.

Kako je saopšteno, u planu je i izgradnja prozivnice za radnike koja će zamijeniti kontejne. Prostor oko upravnog objekta je oplemenjen sa 30 zasada četinarskog drveća, ofarbano je preko 120 metara zaštitne bankine, kao i ograda na mostu. Dodaju da je posječeno je korovsko rastinje, a u blizini upravnog objekta postavljene su rigolete.

"Zaista su značajni radovi sprovedeni na Drobilani. Mogu slobodno da kažem da je izvršni direktor Milan Lekić jedini direktor koji je, posle skoro 40 godina, došao u naše postrojenje i pobrinuo se za radnike“, rekao je Stefan Knežević.

Referent za obračun normi, Slavica Medenica, kao dugogodišnji radnik na Drobilani, saopštila je da je Građevinska služba uradila kvalitetan posao.

"Upravni objekat je bio kompletno zapušten, to je bilo jedno ruglo. Nikada nismo imali ni prostor da skuvamo kafu, nego smo improvizovali. Prozori su bili toliko propali da je kroz njih ulazila prašina u kancelarije. Zahvalni smo izvršnom direktoru zbog svega što je uradio za uslove rada u Drobilani, zbog čega smo, kao čin zahvalnosti, u našim prostorijama, organizovali doručak za njega i njegove saradnike“, poručila je Medenica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније