Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

11. 06. 2022. 12:14   >>  12:10

CEDIS

Gubici na elektromreži u maju na istorijskom minimumu

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) su saopštili da je u maju zabilježen najniži nivo gubitaka ikad izmjeren u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore.

"Intenzivnim aktivnostima na terenu u pravcu suzbijanja neovlašćene potrošnje u maju je ostvaren stepen gubitaka od 9,27%, što je za 1,08% manje u odnosu na isti uporedni period prethodne godine i istovremeno predstavlja najniži nivo gubitaka ikad izmjeren u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore", kazali su iz CEDIS-a.

Iz tog preduzeća dodaju da je tokom proteklih 12 mjeseci ostvaren kontinuiran pad gubitaka.

"I to preko 0,5 odsto na mjesečnom nivou, dok su tokom pojedinih mjeseci realizovana umanjenja od preko 1 odsto, uz konstantno mjesečno povećanje preuzete energije", navodi se u saopštenju.

Umanjenjem gubitaka, kako dodaju, umanjena je i ukupna količina potrebne električne energije za pokrivanje gubitaka koju CEDIS nabavlja na tržištu.

"Zahvaljujući tome samo je za period januar - maj tekuće godine ostvarena ušteda od oko 1,8 miliona eura (prema prosječnim cijenama po kojima je u navedenom periodu CEDIS plaćao električnu energiju)", kazali su.

Ističu da su uštede milionske, a rezultati rekordno dobri.

"Zato će kompanija nastaviti za intenzivnom akcijom suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije i u narednom periodu na području svih crnogorskih opština. Takođe, fokusiranost na smanjenje gubitaka predstavlja jedini konstruktivan odgovor u uslovima nezapamćenih turbulencija na tržištu energenata. Za postizanje ovih rezultata potrebna je ozbiljnost i doslednost na terenu. Razvili smo efikasan sistem terenskog djelovanja, uz maksimalno korišćenje prednosti implementirane napredne tehologije, zahvaljujući čemu smo u prilici da detaljno pratimo tokove energije i blagovremeno i dosledno reagujemo na nepravilnosti", kazali su iz CEDIS-a.

Prema podacima CEDIS-a gubici za prvih pet mjeseci tekuće godinesu, kako su kazali, na nivou od 12,60%, što je, kako dodaju, za 0,73% manje u odnosu na isti period prethodne godine uz konstantno povećanje preuzete energije.

"Neophodno je naglasiti, radi preciznijeg sagledavanja postignutih rezultata, da bi u odsustvu aktivnosti na suzbijanju neovlašćene potrošnje na mreži, povećanje preuzete energije pratila stagnacija ili povećanje gubitaka. Zahvaljujući sprovedenim aktivnostima postignuto je suprotno kretanje, odnosno ostvarene su rekordno niske vrijednosti gubitaka, a da je pritom od početka godine zaključno sa poslednjim danom maja preuzeto 1.215.466.666 kWh, što je za 4 odsto više u odnosu na energiju koja je preuzeta tokom istog perioda prethodne godine", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније