Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

31. 05. 2022. 09:21   >>  09:24

PKCG

Lansirana prva regionalna web platforma za e-trgovinu

Prva regionalna web platforma za e-trgovinu pod nazivom ecommerce4all.eu, koja korisnicima obezbjeđuje informacije važne za poslovanje u toj oblasti, dostupna je u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu i Moldaviji.

Iz Privredne komore (PKCG) su objasnili da regionalnu web platformu razvija Makedonsko udruženje za e-trgovinu, kao glavni implementator, u saradnji sa udruženjima e-trgovine i organizacijama iz srodnih industrija iz država članica CEFTA.

Korisnici iz regiona će, kako je objšnjeno, moći besplatno da koriste regionalnu web platfmu, gdje je već dostupan prvi od pet modula, koji se odnosi na podatke o e-trgovini.

“Modul predstavlja stanje e-trgovine na CEFTA tržištima kroz statističke i druge podatke, informacije koje se odnose na spremnost zemalja za obavljanje poslova e-trgovine, kao i informacije o tome koliko često i gdje kupci kupuju online. Ti podaci mogu pomoći kompanijama da unaprijede poslovanje na lokalnim tržištima, ali i da se prošire na druga u CEFTA regionu”, navodi se u saopštenju.

Platforma će, kako je najavljeno, u narednom periodu biti nadograđena sa još četiri modula, od kojih tri pokrivaju ključne aspekte poslovanja u e-trgovini, kao što su regulacija, e-plaćanje i isporuka, a jedan se odnosi na priče o uspjehu sa svakog tržišta.

Projekt menadžer Marija Ristovska, smatra da je razvoj platforme od velikog značaja za e-trgovinu, uključene organizacije i regionalnu saradnju između CEFTA tržišta.

“E-prodavci mogu dobiti važne poslovne činjenice i relevantne informacije za sva tržišta u regionu, koje mogu iskoristiti za širenje poslovanja. Pored toga što su već počele da sarađuju jedna sa drugom, organizacije u regionu koje rade na web platformi moći će da se afirmišu kao „glas e-trgovine“ na njihovim tržištima, ali i regionalnom”, navela je Ristovska.

U PKCG su zadovoljni što imaju priliku da učestvuju u projektu i regionalno prošire platformu za e-trgovinu.

“Očekujemo da će se zainteresovani informisati o svim važnim aspektima e-poslovanja preko platforme, kao i da će realizovati potencijal za rast i širenje e-trgovine”, rekli su iz PKCG.

Razvoj platforme podržava projekat Otvorenog regionalnog fonda za spoljnu trgovinu koji implementiraju GIZ-a u ime EU i Njemačko savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Cilj je unapređenje međunarodne saradnje koja promoviše regionalni i lokalni ekonomski razvoj i podržava autonomnu implementaciju politika usklađenih sa EU, koje imaju za cilj balansiranje regionalnog razvoja zemlje. Fond ima za cilj da unaprijedi sprovođenje reformske agende za trgovinu i konkurentnost u CEFTA regionu u skladu sa zahtjevima procesa približavanja EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније