Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

12. 05. 2022. 12:01   >>  12:02

EPCG

HE "Perućica" obilježava šezdeset dvije godine postojanja i rada

Početak sedme decenije postojanja i uspješnog rada, u HE "Perućica" obilježava se u znaku procesa rekonstrukcije, modernizacije i revitalizacije koji značajno povećavaju pogonsku spremnost, sigurnost i pouzdanost rada najstarije velike elektrane i produžavaju radni vijek postrojenja, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

"Tokom 2022. godine u okviru kapitalnih investicija, ovu elektranu očekuje zamjena petog trafo bloka, po ugovoru sa Konzorcijumom 'Končar, Zagreb -Elektro tim, Budva', realizacija druge faze rekonstrukicije rashladnog sistema, rekonstrukcija pristupnog puta u krugu elektrane, zamjena električnih zaštita na jednom od nikšićkih dalekovoda (DV NK III 110kV), zamjena prvog sistema akumulatorskih baterija 220 VDC i više investicija manje vrijednosti", navode iz EPCG.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin čestitao je Dan HE "Perućica" kolegama iz tog postrojenja, zahvaljujući im na predanom radu u prethodnom periodu, uz podsjećanje na to da se, u saradnji sa inostranim partnerima, realizuje II faza rekonstrukcije i modernizacije agregata A5, A6 i A7 te da nas očekuje i projekat ugradnje agregata A8, snage 58.5 MW, čija bi ukupna vrijednost iznosila cca. 23 miliona eura, a čime bi se, bez bilo kakvog negativnog uticaja na životnu sredinu, postiglo povećanje instalisane snage i ukupne proizvodnje elektrane.”

"U prethodne četri godine, uspjeli smo da u saradnji sa radnicima subotičkog 'Severa' i 'Končara' iz Zagreba, kvalitetno revitalizujemo svih sedam generatora što će ih, vjerujem, relaksirati od kvarova i zstoja u tom dijelu sistema u narednih dvadesetak godina", istakao je Radovan Đukanović, direktor HE Perućica.

Prema njihovim riječima, po planu proizvodnje za 2022. godinu, hidroelektrana Perućica trebalo bi da proizvede 920 GWh električne energije, a tokom 2021. godine elektrana je proizvela 989GWh, što je 107,5 odsto ostvarenja plana.

"U toku je priprema dokumentacije za raspisivanje javnog poziva za rekonstrukciju/adaptaciju dvije od postojećih pet malih elektrana koje posluju u sastavu HE Perućica, a čija ukupna instalisana snaga iznosi 2,465 megavata (MW), a njihova projektovana godišnja proizvodnja oko 5,5 miliona kilovat-sati (kWh). Male elektrane biće podignute na viši tehničko-tehnološki nivo automatizacije i daljinskog upravljanja, produžiće im se radni vijek, povećati efikasnost i smanjiti troškovi proizvodnje uz znatno veće iskorišćenje vodnog potencijala", kazali su iz EPCG.

Oni su podsjetili da je HE "Perućica" najstarija velika hidroelektrana u Crnoj Gori, puštena u pogon 1960. godine, te da je nazvana po vrelu Perućica, koje izvire u blizini hidroelektrane.

"Nalazi se na teritoriji opštine Nikšić, u sjevernom dijelu Bjelopavlićke ravnice, dok su male hidroelektrane smještene na teritorijama opština Kolašin, Podgorica, Cetinje i Šavnik. Njena instalisana snaga je 307 MW, a moguća godišnja proizvodnja oko 1.300 GWh. Korisna akumulacija je 225 miliona metara kubnih vode. Za proizvodnju električne energije HE 'Perućica' koristi vode sliva rijeke Gornja Zeta, odnosno vode koje dotiču u Nikšićko polje i to pri povoljnom padu na kratkom rastojanju između Nikšićkog polja i Bjelopavlićke ravnice. Slivno područje HE 'Perućica' iznosi 850 km². Rekordne 2010. godine HE 'Perućica' proizvela je 1434,9 GWh. HE "Perućica" je u 2021. godini ostvarila proizvodnju od 989 GWh, a u 2022, do sada, 361 GWh", zaključili su iz EPCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније