Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

29. 04. 2022. 13:50   >>  13:52

U 2021.

ŽPCG: Dobit prije oporezivanja 873.000 eura

Željeznički prevoz Crne Gore je poslovnu 2021. godinu završio sa pozitivnim finansijskim rezultatom. Ostvarena je dobit prije oporezivanja u iznosu od 873.000 eura, što predstavlja uvećanje za 27% u odnosu na poslovni rezultat u 2020 godini, saopšteno je iz ŽPCG.

Željeznički prevoz Crne Gore bilježi rast prihoda u odnosu na prethodni period.

"Ostvareno je značajno uvećanje prihoda od prodaje karata u lokalnom i međunarodnom putničkom saobraćaju, dok su odgovornom upravljačkom politikom zabilježeni rashodi svega tri veći u odnosu na 2020. godinu, s tim što su isti povezani sa većim obimom prevoza putnika i ostvarenih voznih kilometara", saopšteno je iz ŽPCG.

Tokom 2021. godine kako navode, prevezeno je 554.772 putnika i pokrenuto 10.257 vozova.

“Takođe, izvršeni su značajni remonti voznih sredstava za potrebe prevoza putnika u lokalnom i međunarodnom saobraćaju. Ostvareni rezultati u 2021. godine, kao i trend rasta broja putnika u prvom kvartalu 2022. godine, nagovještavaju još jednu odličnu turističku sezonu”, navode u ŽPCG.

Kažu da je na finansijski rezultat dominatno uticao rast prihoda koji su u 2021. godini iznosili 9,46 miliona eura.

“Prihod od prodaje je za 12 mjeseci prethodne godine iznosio 2,26 miliona eura. U lokalnom saobraćaju ostvareni su prihodi od prodaje karata u iznosu od 1,06 milion eura što predstavlja uvećanje za 26 % u odnosu na 2020. godinu , dok je u međunarodnom saobraćaju ostvaren prihod u iznosu od 1,02 miliona eura i višestruko su veći u odnosu na 2020. godinu kada su iznosili svega 212.148 eura”, navode u ŽPCG.

Strukturu ostalih prihoda dominatno čine prilivi po osnovu Ugovora o obavezi pružanja usluge prevoza putnika od javnog interesa, gdje su nadoknade od strane države za 2021. godinu iznosile 5,81 miliona eura i manje su za 8 % u odnosu na 2020. godinu.

"U dijelu ostalih priliva od strane državnog budžeta evidentirane su uplate dvije rate po osnovu EBRD kredita za kupovinu vozova iz 2013. godine u iznosu od 1,18 miliona eura. Tokom 2021. godine prevezeno je 554.772 putnika i pokrenuto 10.257 vozova", poručuju iz ŽPCG.

Ostvareni rezultati u 2021, kao i trend rasta broja putnika u prvom kvartalu 2022. godine, nagovještavaju, kako kažu u ŽPCG, još jednu odličnu turističku sezonu.

"Na ostvareni poslovni rezultat imala je uticaja i odgovorna upravljačka politika na rashodnoj strani društva. Tako su u predhodnoj godini zabilježeni rashodi u iznosu od 8,58 miliona eura i veći su za svega tri odsto u odnosu na 2020. godinu pri čemu moramo imati u vidu da je došlo do većeg obima prevoza putnika, većeg broja pokrenutih vozova i ostvarenih voznih kilometara", saopšteno je iz ŽPCG.

Na troškove zarade izdvojeno je četiri miliona eura što je na nivou 2020. godine.

Na 31.12.2021. godine, kompanija broji 376 zaposlenih, dok je prosječna zarada 501 eura u neto iznosu.

"Dakle , u predhodnih godinu dana vođenja je restiktivna kadrovska politika, gdje se najveći dio organizacionih aktivnosti realizovao iz postojećih ljudskih resursa kompanije", navode u ŽPCG.

Tokom 2021. godine, kako kažu, izvršeni su značajni remonti spavaćih, kušet i sjedećih putničkih vagona za potrebe međunarodnog prevoza na relaciji Bar - Beograd –Bar, kao i remont elektromotornog voza za potrebe lokalnog putničkog saobraćaja na relaciji Bar- Bijelo Polje – Bar, ukupne vrijednosti od 1,15 miliona eura.

U susret ljetnoj turističkoj sezoni očekuje se remont još pet putničkih vagona.

"U cilju što bolje pripreme za nastupajuću ljetnju turističku sezonu, sem redovnih polazaka, u ponudi imamo i posebne turističke i agencijske vozova na svim realcijama u svrhu organizacije aktivnosti vezanih za prevoz putnika za organizovane kulturne događaje, prevoz putnika do atraktivnih turističkih destinacija koje se nalaze u blizini pruge", poručuju iz ŽPCG.

Kažu i da tokom 2021. godine nije bilo većih vanrednih događaja i otkazivanja vozova izazvanih krivicom kompanije.

"Zbog radova na pruzi i sanacija određenih dionica u slučajevima prekida željezničkog saobraćaja uredno je angažovan alternativni prevoz putnika. Željeznički prevoz Crne Gore će kao i do sada konstantno raditi na unapređenju usluga u cilju zadovoljstva korisnika naših usluga", poručuju iz ŽPCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније